Friday, March 28, 2014

Oh my handsome boy! :)

Ilyas01
Ilyas02
Ilyas03
Ilyas04
Ilyas05
Ilyas06
Ilyas07
Ilyas08
Ilyas09
Ilyas10
Ilyas11
Ilyas12

Ahmad Ilyas baru je sihat dari Virus tangan, kaki dan mulut. Kesian dia, but Alhamdulilah, dia dh sihat sepenuhnya lepas 3 hari merengek-rengek. Now, he is active as always. :)

Spent my weekend at One City Mall. Gayat sungguh duduk kat rooftop bangunan tu. You can see through the roof, 10 storey high. But it was fun for Ahmad Ilyas sebab dia boleh lari sana dan sini. Hehe. Took some time to capture some of his actions. Hehe.

Oh he is a big boy now, all grown up.
Alhamdulilah.

Monday, March 17, 2014

Perbualan itu.

Ilyas merengek-rengek nak tidur. Aku tepuk-tepuk manja di punggungnya, memujuk supaya dia tidur. Selepas lebih kurang 10 minit merengek, bergolek ganas seperti mahu wrestling, akhinya Ilyas lena di lengan aku. Lenguh juga rasa di lengan, besar dah anak ibu ni sebenarnya. Dulu kalau lena di lengan, belum lagi rasa kebasnya. Sekarang, baru letak seminit, terus terasa kebas mencucuk-cucuk. Alhamdulilah, sihat anak ibu. Terima kasih Allah.

Tak lama kemudian, Kioshii masuk ke dalam bilik. Diletaknya cawan berisi air suam di atas meja, lalu dia melabuhkan tubuhnya ke atas katil dengan perlahan. Tak boleh terlalu kasar, takut terjaga pulak si Ilyas. Kioshii terus memegang handphonenya, dan di skroll satu persatu news feed di FB nya. Memang itu rutin Kioshii sekarang. Handphone pengganti suratkhabar I guess.

Kioshii

"Ayah ok ke ari tu jaga Ilyas kat rumah mak?" - kata aku memulakan bicara.

--"Alhamdulilah. Ok je. Tapi tula.. Ilyas dh lasak, penat ayah nk kejar dia. Ke depan ke belakang dia lari kat rumah mak tu." - balas Kioshii.

**

Disebabkan aku terpaksa join company trip ke Belum, Perak, aku terpaksa tinggalkan Kioshii dan Ilyas di rumah. Jadinya, Kioshii bawa Ilyas balik ke rumah mak selama tiga hari. Saja nak meluangkan masa kat sana katanya, bagi Ilyas main dengan Atok dan Nenek di sana. Aku ok saja, tapi aku buat Kioshii berjanji sebelum aku pergi ke Belum, "Janji dengan saya awak akan jaga anak awak sepenuhnya, perhati dia setiap masa, dan jangan harapkan atau susahkan orang lain utk jaga anak kita?". Dia berjanji dia akan jaga, sebelum aku pergi. Aku percayakan dia.

**

"Standardlah ayah, skang Ilyas dah suke explore bende baru. Lagi la dia ligat ke sana sini..sian ayah."

--"Itulah. Malam pun dia asik mengigau. Kejap2 nangis. Rindukan ibu kot masa tu."

Terus aku usap Ilyas yang sedang enak tidur. Alahai anak, Ibu pun rindukan kamu masa ibu jauh dari kamu. Terlalu rindu!

"Yeke ayah? Uhuk. Sian dia. Sian ayah penat jaga dia sorang-sorang. Tapi itulah, kalau ayah outstation pergi Kelantan dulu tiap-tiap bulan, itulah yang ibu rasa. Jaga Ilyas sorang-sorang. Kalau keluar jumpa kawan ke ape, lagila kelam kabut. Rasa syahdu sangat kadang-kadang sebab takde sape nak tolong kita jaga anak.."

--"Tula. Ibu lagi banyak kali tinggal dengan Ilyas berdua."

** Kami senyap.

"Camana lah kalau ayah takde. Ibu takleh imagine hidup kalau ayah takde.." tibe-tibe aku tercakap ayat tu. Kioshii terdiam.

"Ayah, ibu takleh kot hidup kalau ayah takde."

--"Hm.. ayah pun sama. Kalau boleh, biarlah ayah pergi dulu. Sebab ayah takleh nk idup kalau ibu takde. Jujur cakap, ayah tak mampu.."

"Tapi ayah.. kalau ayah pergi dulu, takkan ibu je kene tanggung? Ayah tak pikir ke ape jadi kat ibu? Apa jadi kat Ilyas?"

--"Pikir awak... Itulah, kita yang rancang. Tapi Tuhan yg tentukan.."

** Senyap lagi. Tak faham kenapa isu begini yang dibualkan. Tapi kami berdua buntu fikirkan jawapan.

"Mungkin, kita berdua pergi sekali? Then masa tu masing-masing tak sempat merasa merana..kan? Tapi kesian Ilyas.." - kata aku.

--"Mungkin jugak. Tapi ayah tak nak pergi lagi, diri ni banyak yang tak betul. Tak bersedia lagi."

Terdiam. Aku terdiam.

Ibu

Aku pandang Ilyas. Aku doa dalam hati, panjangkan umur kami anak beranak, panjangkan jodoh kami suami dan isteri, sinari hati kami dengan hidayah Mu.. dan jadikan kami hamba-hambamu yang terpilih utk menjadi ahli Syurga Kamu Ya Allah.

Allahurabi.

**Catatan diri sendiri. Semoga menjadi peringatan utk diri sendiri suatu hari nanti.

Friday, March 14, 2014

Royal Belum, Perak.

001
002
003
005
006
007
008
009
010
011
012
013014
015
016
017
018
019
020
021
022
025
026
027
028
029
031
032
033
035
037
040
041
044
045
046
047
048
049
050
051
052
053
054
055
056
057
058
059
061
062
063
064
065
066
067
068
069
070
071
072
073
074
084
085
086
087
088
089
090
092
093
094

28th Feb till 2nd March 2014.

Royal Belum Rainforest, Perak.
Organised by Moving Walls Sdn. Bhd. 

My first ever company trip with my current employer. 
Alhamdulilah, had a lot of fun.
For sure I am missing my Ahmad Ahmad at home, so so much, when I was there.

Enjoys the pictures.
Taken by my friends and me.
5D Mark II, 6D and GoPro.

:)