Tuesday, September 10, 2013

Merdeka Kali Ini.

Merdeka01
Merdeka02
Merdeka03
Merdeka04
Merdeka05
Merdeka06
Merdeka07
Merdeka08
Merdeka09
Merdeka10
Merdeka11
Merdeka12
Merdeka13
Merdeka14
Merdeka15
Merdeka16

Every year, my taman (Desa Ayer Hitam) akan adakan sambutan kemerdekaan bersama penduduk-penduduk taman. Rasanya, dah lebih dari 15 tahun kitorang wat event sebegini. Memang semenjak diri ini masih kecil n kanak2 lagi. It is always a job for my abah n mak utk organizekan event sebegini sebab depa yg dok meneraju persatuan penduduk kat sini. Hehe.

So, every year, diri ini lah yang selalu snapkan gambar utk simpanan. Yes, dari 10 tahun dulu dok amik gamba event sebegini. Walaupun tiap2 tahun agendanya sama, kanak2 akan berbasikal mengibarkan jalur gemilang di sekeliling taman, and then semuanya berkumpul kat dewan serbaguna.. ramai2 menyanyikan lagu Negaraku, Kerana mu Malaysia dan Jalur Gemilang. Nampak cliche kan? Tapi percayala, sebenarnya TAK. Event simple sebegini lah yang dapat eratkan silaturahim antara kaum, dapat naikkan semangat patriotik dalam kiwa, especially kanak-kanak.. At these event, kanak2 mmg eksited nk nyanyi lagu patriotik, tak ketinggalan makcik2 and pakcik2. Siap berebut2 nk bendera sbb nk kibar masa nyanyi. Hehe.

Alhamdulilah, dari zaman kanak-kanak, zaman skola, zaman Aniq kecik, zaman bujang, zaman kahwin and now zaman Ilyas, masih lagi berkesempatan nk join event sebegini. Tahun lepas gamba sikit, sbb masa tu mengandung, xlarat nk amik. Tahun ni dapat share sikit, sebab seronok tgk Ahmad Ilyas eksited dengan bendera2 yang berkibar depan mata dia.. hehe.

Selamat Hari Merdeka everyone. ;) Moga jiwa kita lebih merdeka dari tahun2 sebelum ini. Insyallah! :)

Anak Merdeka,
Fanapicaholic.

No comments: