Thursday, November 29, 2012

Bilakah agaknya kita dapat bertentang mata ni sayang?

Baby, bilakah agaknya kita dapat bertentang mata ni sayang?

It's 29 November. I am still pregnant. Yup, proudly I am. :)

Sebenarnya, diri ini sangat kurang berkongsi informasi ketika mengandung. Takde pon update stori pasal mengandung kat blog ni, even though i have a lot of time to share it. Since i am not working. Dah masuk 2 bulan lebih diri ini tidak bekerja, menjadi surirumah sepenuh masa, n jadi baby sitter Daud, my elder sister's son.

A lot of things have changed. Seriously. Dulu, masa baru berhenti, diri ini sangat senang meroyan dan rasa stress. Yela, selama ni keje 5 tahun xpenah menganggur, suddenly berhenti keje, n duduk rumah. Tepu jugak la. Terasa nilai diri ini disusutkan dengan sekelip kata. When you are not working, you felt useless. SOMETIMES.

But then, lama kelamaan, it is not so bad. Apa hikmah semua ni? One thing for sure, diri ini banyak belajar tentang macamana nk jaga baby.. a.k.a jaga anak buah dulu. Yup, saya fulltime jaga Daud.. with Mak. Alhamdulilah, skang dah takde masalah nk tggal berdua je dengan sorang bby dalam jagaan. Walaupon perut agak besar dalam tempoh menjaga, Alhamdulilah.. I'll survive. Kadang2 rasa hebat sbb walupun dalam perut ada baby, still mampu menjaga seorang lagi baby yg dah berusia 6 bulan. Hehe. Alhamdulilah. *tepuk bahu sendiri*...

DaudWaiting

Cerita pasal keadaan terkini, seriously, diri ini sangat senanggggggggggggggg emo dan meroyan. Yes! Sebab ape, sebab diri ini sedang menunggu hari. Ikutkan due date doktor bagi, Insyallah 9hb Disember 2012. But, ari tu ada skali scan, doktor ckp, according to baby size... mungkin leh jadi awal, seawal 28 November ..which is semalam. But, tanda2 besar nk bersalin? TAKDE. Huhu.

Dia lebih kepada, perut sentiasa rasa sengal2.. pinggang sakit.. nk tido tak selesa.. rasa macam selalu nk ke tandas.. n cepat letih. Sebelum2 ni, lil baby sangat hyperly move. Ari tu masa cekap, doktor ada pesan utk monitor pergerakan baby. "at least, satu ari dia kene gerak lebih dari 10 kali, itu normal. Jangan kurang dari tu..".. Well, selama 38 minggu ni, alhamdulilah, lil one sangat hyper. Dia selalu gerak secara aktif pada kul 12.00 mlm ke atas. Ada satu part tu, perut siap bergoyang kiri kanan, punyalah hebat dia bergerak. I was blessed to experience all of these. :)

But, semenjak 2-3 hari lepas, lil one agak slow movement nye. Dia gerak sikit2 je. Tadi pon, masa tolong mak masak kat dapur, dia gerak sikit, maybe sbb panas.. yela perut memboyot ke depan, dekat dengan kuali panas.. mau tak dia panas kat dalam tu. Huhu. Lepas tu? Dia senyap balik. I am worried. Doktor pesan, if rasa was-was.. terus ke hospital. If rasa xok, terus ke hospital. But, mslahnye.. xtau nk rasa ape. Last week, dah rasa macam dekat sangat dah.. skang ni, rasa macam lil one tanak kuar lagi. I am confused... actually no, i am tired of waiting. :(

Tak tau la ini normal ke x, badan dah rasa penat n letih menunggu dia keluar. Diri ini tak merungut, but just rasa sampai tahap camtu. Mana tak nye, nk keluar tak bleh, nk drive semua orang tak kasik, nak kuar tgk wyg pun, rasa cam xsdp dah.. kang buatnya air ketuban pecah masa tgk Twilight, xpasal jadi bende lain dlm panggung tu kang. So what I have to do? Duduk rumah and WAIT. Yes, literally i am waiting.

Maybe faktor lain yg menambah dilema di jiwa adalah, reaksi orang lain bile jumpa kita.

Ari tu jemur kain, makcik depan umah tegur... "Ui.. tak beranak lagi ke? Bilenye ni...???"

Ari tu jumpa kwn2 mak, dorang tanye.. "Ko ni bile nk bersalin? Mcm dah lama sangat je. Besar kot perut ko.."

Ari tu update status, kekawan tanye.. "Fana bile due date? Bile baby nk kuar?"

I know is a common question, but tu la.. diri sendiri takde jawapan. Tiap malam sebelum tido, selalu usap perut, cakap dengan lil one, kuar la cepat sayang, ibu dah tak sabar nk jumpa. But then, semua orang cakap, dia akan keluar bile sampai masanya.. dia sendiri akan keluar. Now i am 38 weeks, orang kata, ada baby kuar awal.. ada baby kuar sampai lepas 40 minggu. Kita xtau semua ni, semua kuasa Allah swt. Kadang2 pkir juga, dok sibuk suh lil one kuar, diri ini dah ready ke nk in labour? Ohh. Allahuakbar. Xtau nk kata ape.. xpernah rasa stress sampai tahap camni. I am excited, but i am scared at the same time. Nak nangis.. seriously, dah nangis dah pon.

So, diri ini google ape yg patut.. pasal sakit2 yg dialami, kesan2 yg ada kat diri, and also pasal movement baby makin slow. Then come across satu website ni, satu forum orang bersoal jawab pasal pregnant. Ada satu lady ni, kes lebih kurang sama cam diri ini.

Dia tanya :
I am 36 weeks and 4 days pregnant now. me, my mom is having confusions when will really be my due date .. will it be on the end of May or first week of June. When I got my 1st visit on OB for pre natal check up she asked me when is my last menstrual period and I told her SEP. 13,2011 was my last menstrual period. But now .. I remember .. last year sept. It was just like a small spot of blood. Not like my normal menstrual period before. Now I am wondering is the month of september will be the 1st month I'm pregnant? Am I about to get labor this month of May? Please do help me.

this past few days I feel more pain in my upper back and lower back and I can feel that my belly is getting more harder and tighter .. My baby girl this past few months moves every now and then .. but now .. she moves not like before .. maybe moved less than 10times now .. and I feel like I want to have more #2 but when I'm in the bathroom already I can't.. and when i walk .. or just sit down in chair .. I feel like I wanted to have pee pee .. it's like when she moves her head .. and hurts in my pussy part ..

am I really near to labor? Please help .. Comments and suggestions will help. 


Jawapan dari org berpengalaman :
It sounds like labor is going to start. Remember however, you will have contractions weeks before you have your baby. It's your body preparing for birth. A good thing. Tiring for you but is a positive sign for labor. If your baby is not moving, sit and pay attention to her. Jiggle your tummy a little bit or clang two cooking pot lids together. If she responds (moves) to that she is probably OK. If she is really not moving go to labor and delivery and be checked out. They have sleep cycles and don't move all the time, but if you follow the above you should be OK. I am a labor and delivery nurse but ALWAYS call your Dr if you are concerned. If you had an ultrasound done EARLY in your pregnancy this is what your MD will calculate dates on. Measurements taken at that time are very reliable for dates. Measurements done now are not reliable for dates. Go by the date your MD gave you. Signs of labor: contractions that increase in intensity (keep getting stronger), bloody show (mucous mixed with blood). If you have bright red bleeding, soaking a pad, get to the hospital immediately, don't wait. Your water might break. Even if you are not having contractions and you are leaking fluid go ahead and go to the hospital - it's time for labor. Remember, any concerns call your Dr. or the hospital where you will be delivering. I hope this helps.

Hmm.. lepas dah bace, rasa sedikit lega. Maybe baby dalam perut dh xleh gerak sbb dah sempit. Memang pon. Diri ini sendiri pon dah rasa senak skang. Duduk saja pon rasa letih, rasa sendat. Apekan lagi dia yg tgh duduk dalam perut tu, lagi sempit kot kan? Diri ini just berdoa, agar semuanya ok. Letih menunggu detik itu, memang tak sabar, but diri ini masih lagi takut n risau utk menghadapi semuanya. Giler dilema kan?

I am now 38 weeks plus 3 days. Dah nekad, tanak meroyan. Kang xpasal darah naik tinggi, xpasal jek kan. So nak rileks2 je, nk busykan diri, banyakkn bergerak, banyakkan berpikiran positive, dan tanak pk sangat pasal bende yg tak penting. Harapnye, lil one dalam perut ni pon ok. Doktor scan ari tu, dia estimate, berat baby dah 3.5 kg. Ok, tu satu lagi info yg dasat utk diketahui. But, as long as the baby is ok, i am happy dan bersyukur. Yes, dah kata menunggu ari, so tggu je la kan? :)

Ya Allah .. permudahkan lah segala yang akan ku lalui. Tenangkan lah hati yang kusut ini. Sesungguhnye pada Mu ku bermohon utk segala-galanya. Moga-moga semuanya dipermudahkan, dan diri ini dapat melahirkan zuriat dalam keadaan selamat dan sempurna. Insyallah. Amin Ya Rabb.

I am waiting,
Ibu To Be.

No comments: