Wednesday, August 29, 2012

Seven Pounds.

Seven Pounds.

"I haven't treated myself very well." - Ben Thomas

"Start now."- Emily Posa

Everybody should watch this movie.
Great movie.
*nangis*

Watch it here.

Tuesday, August 28, 2012

Perkongsian Wajib. "Happy"

Shared from Suicide Park. One of the blog yang selalu aku singgah sebab penulisannya yang jujur and senang nk relate.

Ada orang mahu wang ringgit.
Ada orang mahu jadi cantik.
Ada orang mahu isteri cantik.
Ada orang mahu suami baik.
Ada orang mahu pangkat dan kuasa.
Ada orang mahu kuat.
Ada orang mahu populariti.
Ada orang mahu ramai anak.

Aku?
Aku cuma mahu jadi gembira. Dan content.

Ramai orang kaya, tapi tak bahagia.
Ramai orang cantik, tapi kemurungan.
Ramai orang ada pasangan rupawan, tapi hidup tak senang.
Ramai orang ada pasangan baik, tapi tak bahagia.
Ramai orang ada pangkat dan kuasa, tapi tak pernah merasa cukup.
Ramai orang kelihatan kuat, tapi hidup banyak masalah.
Ramai orang popular, tapi kesepian.
Ramai orang beranak banyak, tapi hidup serabut sampai mati.

Biar miskin tapi bahagia.
Tak cantik tapi bersyukur.
Tak berkuasa tapi sentiasa rasa cukup lengkap.
Kurang sihat tapi hidup gembira.
Tak ramai kawan tapi bertemankan Tuhan.

Aku sering merasakan yang perempuan memang tidak ditakdirkan untuk bahagia di dunia.
(Lebih-lebih lagi bila aku mendapat tahu bahawa menurut survey, bukan di Asia atau beberapa tempat sahaja, malah di seluruh dunia perempuan tetap menjadi golongan yang ramainya murung dan kesakitan)

Kalau lihat di artikel-artikel berkenaan untungnya menjadi wanita, fokusnya hanya pada akhirat. Seolah-olah dalam Islam, perempuan tidak ada peluang untuk bahagia di dunia sekiranya mengejar syurga. Apakah kau fikir itu memberi gambaran baik pada orang bukan Islam? dan mualaf?

Kalau di akhirat pun tidak bahagia, alangkah malangnya.

Tapi aku percaya Tuhan itu adil dan penyayang. Oleh itu, aku masih menaruh harapan kepadaNya untuk jadikan aku salah seorang perempuan yang terpilih untuk merasa happy di dunia, agar aku menjadi perempuan yang bersyukur, dan syukur itu membawa ke kebahagiaan di akhirat.

Ada orang, bila miserable baru mencari Tuhan. Aku, lain pula. Makin miserable makin lemah lah aku dalam memaksa diri bersujud padaNya. Sebab itu aku mahu jadi happy dan content. Biar aku sentiasa ingat untuk berterimakasih.

Kalian, tolong doakan aku menjadi perempuan yang happy.

******************
Happy
That was a great write up. Suicide park mampu mengenterpretasikan dengan baik apa yg ada dalam hati n kepala dia. Sama macam aku. Siyes. Apa yg dia tulis, memang aku dapat relate 100%.

Kadang2, aku senang terlupa dengan nikmat yg aku ada, dan aku lebih emo dengan life sendiri disebabkan bende2 yang aku xmampu miliki. Inferior state orang kata. Entah la, bukan xbersyukur, tapi hati yg lemah ni selalu mempersoalkan apa yg orang lain ada, n aku xada.

Cam skang, jujur aku cakap.. aku emo dengan life keje aku.

Why? Susah nk explain. Dah kenal bertahun pon belum tentu membuatkan kita boleh paham orang sekeliling kita. Kan? Aku just harap.. Allah memberi petunjuk yang betul kepada mereka dan juga diri aku sendiri, utk sama2 pikir ape yg ptt diselesaikan.

Kesian kat baby dalam perut, xpasal dia pun rasa stress dengan keadaan emosi mak dia yang tgh mengandung ni. But, nk buat camana.. xsemua orang paham ape perasaan kita. Tak semua orang beringat yang kita ni tgh mengandung. Kan? They intend to forget your condition, even though you are walking with ur baby bump.

Takpelah. Ape yang berlaku ada hikmahnya. Aku sendiri tak tau ape hikmahnya, tapi aku akan setia n tabah mencari hikmah tersebut. Aku just arap, aku kuat nk hadapi semua ni.

Despite of all the negativity, I have a lot to be thankful for. My family, my husband, my wadi unung, my gila2 friends, my nephew.. and other blessing that I had. 

Cam Suicide Park cakap, "Aku cuma mahu jadi gembira. Dan content.". Yup, I wanna be happy. Jadi manusia yang boleh anggap semua ujian yg datang ni hanyalah sekadar permainan dunia, dan ingatan Allah pada aku sementara aku masih hidup kat dunia ni. Kan?

Always remind myself, not to compare diri sendiri dengan life orang lain. Maybe dorang ada kelebihan masing2, but not to forget, dorang jugak ada masalah sendiri. Kita je yang tak tau.

Stay happy with your life myself. As u always do.

Monday, August 27, 2012

Aidilfitri 2012.

Raya2012_01
Raya2012_02
Raya2012_03
Raya2012_04
Raya2012_05
Raya2012_06
Raya2012_07
Raya2012_08
Raya2012_09
Raya2012_10
Raya2012_11
Raya2012_12
Raya2012_13
Raya2012_14
Raya2012_15
Raya2012_16
Raya2012_17
Raya2012_18
Raya2012_19

Alhamdulilah.
Masih dipanjangkan umur utk merasa Aidilfitri yang berbeza tahun ni. :)

1st raya as a wife,
1st raya with Kioshii,
1st raya as a Mak Ngah,
1st raya with baby Daud,
and.. my 1st raya as a preggy mommy to be.

Tahun ni, raya agak sederhana. Perut dah makin besar, so xbanyak shopping raya. Beli ala kadar jek tahun ni. Hehe. 1st raya masih di KL, celebrate at home and then pergi ke rumah kuarga mentua. Rumah depa kalau 1st raya mmg meriah, dah macam buat open house. ;) Hehe.

Second raya baru balik ke kampung Opah. Yeay! Dapat jumpa Opah. Alhamdulilah, jalan xbrape jem. But, balik kampung dalam keadaan mengandung memang banyak dugaan. Huhu. Tak pasal malam kedua raya dok merayau satu kampar cari kinik. Last2 semua tutup. Sadis.

Oh, tahun ni gamba raya sangat sikit. Al maklumlah, keadaan fizikal skang membataskan skill nk amik gamba mcm zaman muda. Huhu. Rasa ralat jugak, buat seriously tak larat. So ini je yg ada utk dishare. Hehe.

Banyak yg berubah Raya kali ni. But, alhamdulilah, I am blessed. I am happy. The baby in the tummy sangat hyper. Asik tendang2 je skang. Subhanallah. :)

Happy Raya everyone!
Fana a.k.a Farsha.

Monday, August 13, 2012

Comel Terlebih-Lebih. :)

Daud001
Daud002
Daud003
Daud004
Daud005

Daud Eman Fazhan.
Skang dia dah masuk 3 bulan. Kejap je masa berlalu.
He is the attention of the house now. Hee. :)

Taken from my sis's iphone gallery.
Terlalu cute utk disimpan dalam simpanan peribadi.
Kene share kat korang. :)

Comel kan? :)

Love,
Mak Ngah Daud.

Saturday, August 11, 2012

Upgrading... 2.0 to 3.0.

Soon

Perkara-perkara yang aku sedari dan pelajari sehingga kini.

#01. Baru aku tahu kat mana nak beli pregnancy test, and baru tahu camana nk guna. I used it twice.

#02. Betapa lamanya nk menunggu 5 minit selepas buat pregnancy test tu, rasa macam tggu 5 hari. Huhu.

#03. Betapa mendadaknya effect MABUK tu berlaku, lepas je tau positive result, terus mabuk tahap dewa.

#04. Dulu kalau kene gastrik, masih maintain. Kalau kene sebu perut, masih maintain. But utk fasa sekarang, aku boleh menangis just becos of perut masuk angin skit. Menangis mcm budak kecik, xpon mcm orang dewasa kene tinggal dengan kekasih. Sadis.

#05. Betapa susahnya nk telan susu. Ok, ni memang fail. Aku xboleh minum susu langsung. Dun know why.

#06. Betapa pentingnya makanan berkhasiat mcm sayur2an, buah2an. Dulu main bedal je semua makanan tapi pikirkan ape2. Skang kalau nk makan, kene pkirkan orang lain.

#07. Betapa rindunye tekak ku ini utk merasa nikmat air gas. Ohhh. Dah 5 bulan tk sentuh air berkarbonat ye.

#08. Betapa besarnya dugaan apabile nk bergelar ibu. Turut sama kene tempias adalah orang2 terdekat, suami, family dan bff. Sian dorang, xpasal kene melayan kerenah aku yang tibe2 cengeng ari tu. Masa 3 bln pertama je, now da ok. :)

#09. Mahal jugak nk membeli baju n suar maternity. Fuhh. Almaklumla, semua baju dah tak muat. Hihi. Nasib baik ada kakak yg baru pas bersalin. So, dia banyak bg baju2 maternity yang dia pakai dulu. Alhamdulilah. :)

#10. Now i know, apa perasaan mak dulu masa mengandungkan aku. Uhuk. Mak, adik sayang mak. Now i know mak. I know. :(

Despite of all this things, banyak lagi perkara yang aku sedar semenjak aku disahkan positif preggy April yang lalu. Alhamdulilah. :) Kioshii n me xsangka langsung rezeki Allah swt ini akan hadir secepat ini. Terkejut sangat2, dan aku masih ingat betapa besarnya kapasiti menganga En. Kioshii bile aku tnjuk pregnancy test aku yg positif ari tu. Hehe. But, walaupun terkejut n xsangka, we both amat2 bersyukur dengan berita ini. I am happy. Alhamdulilah Ya Allah. :)

Bukan Kioshii je yang terkujat dengan berita ni, my family, my bff, my friends semuanya tak sangka. Dorang semua cam tak caye.. serius ke ni? Yeke ni? Hehe.

Namun, perubahan memang berlaku dengan mendadak. Most of the time, I always think about the baby first. Contoh? Kalau dulu, berjalan memang cam gangster, main redah jek. Skang ni x, jalan slow2 je. Kena cover ayu n berjalan seperti seorang bakal ibu yang feminin. Aiceh. Haha. Bab makanan pun, ada kesannya. Dulu kalau rasa nk makan ape2, main bedal jek. Now, kalau mkn kene cntrol.. takut effect baby. Doktor cakap kene byk mkn sayur n buah, khasiat yg baik utk baby. One more thing, doktor suh minum SUSU. Ok, yg ni fail.. sbb susah sangat tekak ni nk telan susu. Uhuk, till now masih berusaha nk minum susu banyak2...

Kalau dulu, masa bulan Februari, persoalan yang bermain di pikiran adalah.."Can i be a good wife?".

Now, persoalan yang bermain di pikiran adalah.. "Can i be a good mother?".

Uhuk, hati kadang2 sentiasa fikir, mampukah aku? Selalu berdoa pada Allah swt agar dipermudahkan semuanya, diselamatkan semuanya, disempurnakan segala-galanya. Hati takut, but i know, this baby will bring a lot of happines to my family, and me. :) Insyallah.

Daud, my nephew lahir bulan May, and his cousin will soon arrive in December, Insyallah. Kalau pengiraannye btul, Decemberlah. Tak tau la kan kalau dia nak kuar awal, jadi baby November plak. Hehe. Doakan yang baik2 buat diri ku dan jugak baby dalam perut ini. Moga Allah swt memudahkan semuanya buat diri ini. It is a blessing, dan experience yang sangat lain dari yang lain. I am blessed. Alhamdulilah. :)

But one thing for sure, bile kawan2 tau, the common sentence yang dorang akan sebut.. adalah.. :
"Dulu aku xsabar nk tgk ko pakai dress dengan kasut tinggi. Now aku takleh bayang camana keadaan ko dengan perut memboyot." Haha.

Well guess what, aku sendiri xleh imagine camana keadaan diri ini. Skang pon dah kembang. Ahaks. But i am ready. Doakan kami yeh? :)

Ps : Oh ye, skang saya dah 23 minggu. Lebih kurang 5 bulan lebih. Ada yang tanye, lelaki ke prempuan. Dah g scan ari tu, tapi baby masih malu2 nk tnjuk. Hehe. Tk kisah laki ke pompuan, yg penting dia sihat sempurna, fizikal dan mental.. cute dan selamat semuanya. Kan? Doakan ok? :)

Bonda to be,
Fana a.k.a Farsha. :)

Wednesday, August 8, 2012

Super Late Post : Aniq's Birthday Party.

Aniq01
Aniq02
Aniq03
Aniq04
Aniq05
Aniq06
Aniq07
Aniq08
Aniq09
Aniq10
Aniq11
Aniq12
Aniq13
Aniq14
Aniq15
Aniq16
Aniq17
Aniq18
Aniq19
Aniq20
Aniq21
Aniq22

Asalamualaikum.
This is a superrrrrrrrrrrrrrrr duperrrrrrrrrrrrr late post! Uhuk!

Terlalu banyak yg terjadi dan berubah sampaikan dah kekurangan masa dan mood utk update blog. Haih. But, Insyallah, after this dah tanak tgglkan blog ni bersawang.. mintak2 la rajin! :D

Party Hari Jadi Aniq yang ke 12. Ok, memang dah lama. Even masa tu my elder sis still mengandung, and si Daud tak keluar lagi. Hehe. The party was held at our home, manage to invite our jiran2, sedara mara terdekat n of course, Aniq's schoolmate.

Alhamdulilah, it went great. Gamba banyak, but ini je yg comel utk di share. :)

HAPPY BIRTHDAY ANIQ. I know its late, but i still love you. Dah 12 tahun, dah takde manja2 dah, sbb skang Aniq dah kurang dapat perhatian. Semenjak si Daud keluar, Aniq dah takleh memanja. Hihik!

Love yu my lil bro.. :)

Love!
Fana a.k.a Farsha.