Wednesday, December 19, 2012

Ahmad Ilyas Bin Ahmad Ferrozam.

Ilyas01

Ahmad Ilyas bin Ahmad Ferrozam.
Alhamdulilah.
He was here on 6th December 2012.
Lainnya perasaan apabila dah bergelar seorang ibu.
Alhamdulilah, Allah swt memakbulkan semua yang dipinta sebelum ini.
Nnt akan update lagi pasal story masa nk bersalin.
Insyallah.
Till then. :)

Ibu Ilyas. :)

Wednesday, December 5, 2012

Daud Golek Golek.

Daud001
Daud002
Daud003
Daud004
Daud005
Daud007
Daud006

Daud Eman Fazhan was taking some time
exploring how to golek-golek on the bed.

Adorable isn't he? :)
It's 5th December 2012.
I am still pregnant.

Thursday, November 29, 2012

Bilakah agaknya kita dapat bertentang mata ni sayang?

Baby, bilakah agaknya kita dapat bertentang mata ni sayang?

It's 29 November. I am still pregnant. Yup, proudly I am. :)

Sebenarnya, diri ini sangat kurang berkongsi informasi ketika mengandung. Takde pon update stori pasal mengandung kat blog ni, even though i have a lot of time to share it. Since i am not working. Dah masuk 2 bulan lebih diri ini tidak bekerja, menjadi surirumah sepenuh masa, n jadi baby sitter Daud, my elder sister's son.

A lot of things have changed. Seriously. Dulu, masa baru berhenti, diri ini sangat senang meroyan dan rasa stress. Yela, selama ni keje 5 tahun xpenah menganggur, suddenly berhenti keje, n duduk rumah. Tepu jugak la. Terasa nilai diri ini disusutkan dengan sekelip kata. When you are not working, you felt useless. SOMETIMES.

But then, lama kelamaan, it is not so bad. Apa hikmah semua ni? One thing for sure, diri ini banyak belajar tentang macamana nk jaga baby.. a.k.a jaga anak buah dulu. Yup, saya fulltime jaga Daud.. with Mak. Alhamdulilah, skang dah takde masalah nk tggal berdua je dengan sorang bby dalam jagaan. Walaupon perut agak besar dalam tempoh menjaga, Alhamdulilah.. I'll survive. Kadang2 rasa hebat sbb walupun dalam perut ada baby, still mampu menjaga seorang lagi baby yg dah berusia 6 bulan. Hehe. Alhamdulilah. *tepuk bahu sendiri*...

DaudWaiting

Cerita pasal keadaan terkini, seriously, diri ini sangat senanggggggggggggggg emo dan meroyan. Yes! Sebab ape, sebab diri ini sedang menunggu hari. Ikutkan due date doktor bagi, Insyallah 9hb Disember 2012. But, ari tu ada skali scan, doktor ckp, according to baby size... mungkin leh jadi awal, seawal 28 November ..which is semalam. But, tanda2 besar nk bersalin? TAKDE. Huhu.

Dia lebih kepada, perut sentiasa rasa sengal2.. pinggang sakit.. nk tido tak selesa.. rasa macam selalu nk ke tandas.. n cepat letih. Sebelum2 ni, lil baby sangat hyperly move. Ari tu masa cekap, doktor ada pesan utk monitor pergerakan baby. "at least, satu ari dia kene gerak lebih dari 10 kali, itu normal. Jangan kurang dari tu..".. Well, selama 38 minggu ni, alhamdulilah, lil one sangat hyper. Dia selalu gerak secara aktif pada kul 12.00 mlm ke atas. Ada satu part tu, perut siap bergoyang kiri kanan, punyalah hebat dia bergerak. I was blessed to experience all of these. :)

But, semenjak 2-3 hari lepas, lil one agak slow movement nye. Dia gerak sikit2 je. Tadi pon, masa tolong mak masak kat dapur, dia gerak sikit, maybe sbb panas.. yela perut memboyot ke depan, dekat dengan kuali panas.. mau tak dia panas kat dalam tu. Huhu. Lepas tu? Dia senyap balik. I am worried. Doktor pesan, if rasa was-was.. terus ke hospital. If rasa xok, terus ke hospital. But, mslahnye.. xtau nk rasa ape. Last week, dah rasa macam dekat sangat dah.. skang ni, rasa macam lil one tanak kuar lagi. I am confused... actually no, i am tired of waiting. :(

Tak tau la ini normal ke x, badan dah rasa penat n letih menunggu dia keluar. Diri ini tak merungut, but just rasa sampai tahap camtu. Mana tak nye, nk keluar tak bleh, nk drive semua orang tak kasik, nak kuar tgk wyg pun, rasa cam xsdp dah.. kang buatnya air ketuban pecah masa tgk Twilight, xpasal jadi bende lain dlm panggung tu kang. So what I have to do? Duduk rumah and WAIT. Yes, literally i am waiting.

Maybe faktor lain yg menambah dilema di jiwa adalah, reaksi orang lain bile jumpa kita.

Ari tu jemur kain, makcik depan umah tegur... "Ui.. tak beranak lagi ke? Bilenye ni...???"

Ari tu jumpa kwn2 mak, dorang tanye.. "Ko ni bile nk bersalin? Mcm dah lama sangat je. Besar kot perut ko.."

Ari tu update status, kekawan tanye.. "Fana bile due date? Bile baby nk kuar?"

I know is a common question, but tu la.. diri sendiri takde jawapan. Tiap malam sebelum tido, selalu usap perut, cakap dengan lil one, kuar la cepat sayang, ibu dah tak sabar nk jumpa. But then, semua orang cakap, dia akan keluar bile sampai masanya.. dia sendiri akan keluar. Now i am 38 weeks, orang kata, ada baby kuar awal.. ada baby kuar sampai lepas 40 minggu. Kita xtau semua ni, semua kuasa Allah swt. Kadang2 pkir juga, dok sibuk suh lil one kuar, diri ini dah ready ke nk in labour? Ohh. Allahuakbar. Xtau nk kata ape.. xpernah rasa stress sampai tahap camni. I am excited, but i am scared at the same time. Nak nangis.. seriously, dah nangis dah pon.

So, diri ini google ape yg patut.. pasal sakit2 yg dialami, kesan2 yg ada kat diri, and also pasal movement baby makin slow. Then come across satu website ni, satu forum orang bersoal jawab pasal pregnant. Ada satu lady ni, kes lebih kurang sama cam diri ini.

Dia tanya :
I am 36 weeks and 4 days pregnant now. me, my mom is having confusions when will really be my due date .. will it be on the end of May or first week of June. When I got my 1st visit on OB for pre natal check up she asked me when is my last menstrual period and I told her SEP. 13,2011 was my last menstrual period. But now .. I remember .. last year sept. It was just like a small spot of blood. Not like my normal menstrual period before. Now I am wondering is the month of september will be the 1st month I'm pregnant? Am I about to get labor this month of May? Please do help me.

this past few days I feel more pain in my upper back and lower back and I can feel that my belly is getting more harder and tighter .. My baby girl this past few months moves every now and then .. but now .. she moves not like before .. maybe moved less than 10times now .. and I feel like I want to have more #2 but when I'm in the bathroom already I can't.. and when i walk .. or just sit down in chair .. I feel like I wanted to have pee pee .. it's like when she moves her head .. and hurts in my pussy part ..

am I really near to labor? Please help .. Comments and suggestions will help. 


Jawapan dari org berpengalaman :
It sounds like labor is going to start. Remember however, you will have contractions weeks before you have your baby. It's your body preparing for birth. A good thing. Tiring for you but is a positive sign for labor. If your baby is not moving, sit and pay attention to her. Jiggle your tummy a little bit or clang two cooking pot lids together. If she responds (moves) to that she is probably OK. If she is really not moving go to labor and delivery and be checked out. They have sleep cycles and don't move all the time, but if you follow the above you should be OK. I am a labor and delivery nurse but ALWAYS call your Dr if you are concerned. If you had an ultrasound done EARLY in your pregnancy this is what your MD will calculate dates on. Measurements taken at that time are very reliable for dates. Measurements done now are not reliable for dates. Go by the date your MD gave you. Signs of labor: contractions that increase in intensity (keep getting stronger), bloody show (mucous mixed with blood). If you have bright red bleeding, soaking a pad, get to the hospital immediately, don't wait. Your water might break. Even if you are not having contractions and you are leaking fluid go ahead and go to the hospital - it's time for labor. Remember, any concerns call your Dr. or the hospital where you will be delivering. I hope this helps.

Hmm.. lepas dah bace, rasa sedikit lega. Maybe baby dalam perut dh xleh gerak sbb dah sempit. Memang pon. Diri ini sendiri pon dah rasa senak skang. Duduk saja pon rasa letih, rasa sendat. Apekan lagi dia yg tgh duduk dalam perut tu, lagi sempit kot kan? Diri ini just berdoa, agar semuanya ok. Letih menunggu detik itu, memang tak sabar, but diri ini masih lagi takut n risau utk menghadapi semuanya. Giler dilema kan?

I am now 38 weeks plus 3 days. Dah nekad, tanak meroyan. Kang xpasal darah naik tinggi, xpasal jek kan. So nak rileks2 je, nk busykan diri, banyakkn bergerak, banyakkan berpikiran positive, dan tanak pk sangat pasal bende yg tak penting. Harapnye, lil one dalam perut ni pon ok. Doktor scan ari tu, dia estimate, berat baby dah 3.5 kg. Ok, tu satu lagi info yg dasat utk diketahui. But, as long as the baby is ok, i am happy dan bersyukur. Yes, dah kata menunggu ari, so tggu je la kan? :)

Ya Allah .. permudahkan lah segala yang akan ku lalui. Tenangkan lah hati yang kusut ini. Sesungguhnye pada Mu ku bermohon utk segala-galanya. Moga-moga semuanya dipermudahkan, dan diri ini dapat melahirkan zuriat dalam keadaan selamat dan sempurna. Insyallah. Amin Ya Rabb.

I am waiting,
Ibu To Be.

Monday, November 26, 2012

Thirty-eight weeks.

38weeks

I'm 38 weeks now. Baby, cepat kuar ye sayang. Dah xsabar dah nk jumpa kamu anak ku. Moga segalanya dipermudahkan oleh Nya. Moga Allah swt menyelamatkan segala-galanya buat kita berdua ye sayang.

.Ibu to be.

Thursday, November 22, 2012

Menunggu Hari.

Asalamualaikum..

Ok, i know. Blog agak bersawang. Ampun dan maaf wahai blog, sbb aku membiarkan kamu dalam satu masa yg bleh la dikatakan lama. But, dalam keadaan skang, asik takde idea je nk membebel ape. Nk upload gambar pon agak kureng, sbb keadaan fizikal yg agak "berat" membataskan diri utk mengambil gambar dalam keadaan extreme. Hehe.

Aku sedang menunggu hari. Yup! Kandungan skang dah pun berusia 37 minggu ( Menurut kata dr la ). Alhamdulilah, so far.. semuanya ok. Tiap bulan pergi klinik buat check up, doktor sahkan semuanya ok. Ari tu after kandungan dah masuk 6 bulan, kene jugak buat test gula tu. Yes, kene telan secawan air gula yg agak extreme manisnya. Fuh.. it was a pengalaman to remember. But, since aku pi kinik swasta, so dr nye agak ok bg aku minum air berperisa anggur yg rasanya agak sedap. Menurut kata kekawan.. kalau kinik kerajaan, dia bg air gula yg btul2 tulen. Tak tau la kan. Huhu.

Alhamdulilah, lepas buat test tu.. kandungan gula dalam darah berada di bawah paras yg sepatutnye. Doktor kata agak ngam2 jugak la. So, after dah buat test, doktor sarankan gi register hospital, utk bersalin nnt. Kioshii and me ada diskas pasal hospital, where should we go? Dulu, masa Kak Dyana bersalinkan Daud.. kat Putrajaya. Nk pergi swasta, sangatlah tanak consider, sbb pikir bajet. Bukan ape, ada facilities government hospital kan, yg menyediakan perkhidmatan dgn harga yg aku mampu, baik g situ kan? So, we decided to go to Putrajaya.

Alhamdulilah, semuanya dipermudahkan. Sekejap je kami gi hospital n register. Dan disebabkan pihak hospital tgk kad kesihatan aku semuanya normal, aku xyah datang lagi dah melainkan masa dah nk bersalin..

"Ok puan, semuanya ok berdasarkan kad ni. So lepas ni, bile dah rasa nk bersalin n ada tanda2, baru puan datang sini ye. Terus ke wad bersalin.."

Tercengang gak la. Ingatkan nk kene mai lagi wat cekap ke ape. Sbb dulu Kak Dyana kene berulang ke hospital wat cek darah semua. Menurut kata nurse, semua yg kene datang spital tu, disebabkan masalah2 macam gula tggi dalam darah, diabetic, darah tinggi.. dan other complication. So, alhamdulilah la, aku ok semuanya. PASS! Tggal nk push n kuarkan baby je skang ni.. hihi.

Now, bile dah hujung2 ni.. macam2 dalam kepala. Dalam family aku, mak dulu bersalinkan anak2 nya semuanya operate. Huhu. Kak dyana pon operate ari tu. So takde pengalaman normal. So, semua macam agak menanti dan cuak jugakla.. sbb xtau nk hadapi saat2 tu camana. Bile gi kinik, tanye jugak kat dr, camana nk bezakan sakit bersalin n sakit lain.. dia cakap, ikut instinct. Dia kata, naluri kita leh tau tu sakit cemana.. But tanda2 besar mcam turun darah n air ketuban pecah tu mmg cnfm la kan. Bukan ape, ari tu ada rasa macam sakit perut macam cramp masa period. Isau gak masa tu, sbb orang kata contraction tu sama rasa macam senggugut period. Bile pi kinik, dr kata xde. Tu maybe "Braxton Hicks". Ha, amik kau, macam2 term kuar. Aku plak yg penin.

But ape2 pun.. now, semuanya berubah mendadak. Perut aku dah semakin besar, sampai tahap duduk pon rasa senak, atas n bawah. Huhu. Berat badan naik mendadak, but at the last cekap, macam turun skit. Doktor kata tu tanda2 nk bersalin dah tu. Kaji juga di internet, dari 8 tanda2 bersalin, 4 dah ada kat aku. Huhu. Baby pun active, ada satu malam tu, dia bergerak sampai tahap perut ni dh mcm ada konsert. Gerak kiri kanan. Huhu. Indahnya pengalaman ni, Tuhan je tau. I am blessed.. :)

Aku just doa, semoga semuanya dipermudahkan Allah swt. Harapnya, semuanya selamat, for me and baby, dia lahir dalam keadaan sempurna, ckup sifat dan comel, plus pada waktu yang senang and semua orang ada. Huhu. Tapi, sbnrnye dah xsabar nk jumpa dia.. hope dia akan kuar next week. Hehehe. :)

Oh ye, selain dari citer pasal bersalin.. my life have a lot of ups and down. YES. Banyak dugaan yg datang, buat aku dan suami.. siyes. Sampai tahap tak terkata. Ada satu part tu, asik nak nangis je keje, sian kat baby. Haih. But, that's life i guess. Mungkin banyak dugaan buat aku skang. Harapnya, hadirnya baby nanti, dia akan melengkapkan segala yg mustahil dalam life aku skang.. Insyallah. Hati ini masih kuat utk sentiasa bersangka baik dengan stiap musibah yang datang. Doa aku, moga2 orang2 itu akan terbuka hati utk melihat kebaikan yg ada di sekeliling dorang, instead of keburukan. Insyallah.

Oh my little baby boy, ibu xsabar nk jumpa kamu. Semoga Allah swt memudahkan semuanya buat kita. Ibu xsabar nk curahkan segala kasih sayang buat kamu sayang. Be a good boy ok sayang? Ibu dan ayah tggu kamu. :)

Doakan kami ye? Oh ye, aah. It's a boy. Geng Daud nanti. Hehehe.. :)

Love,
Bakal Ibu to be. :)

Tuesday, October 30, 2012

Photoshoot Tak Rasmi.

DaudEmanFazhan_Scene

Bila Mak Ngah takde keje, ni lah hasilnya.
Nanti bile baby dalam perut ni keluar, xtau la camana obsesnya diri ini nk buat photoshoot.
Ntah, larat ke tidak. Hehe.

Gojes kan? Daud ni? :)
Harapnye, cousin Daud pun encem cam dia.. :) Hehe.

Love!
Mak Ngah Daud.

Thursday, October 18, 2012

18 October 2012.

MakNgahDaud

27 tahun.
Alhamdulilah.. Allah swt masih memanjangkan usia diri ini utk menjangkau usia 27 pada tahun ini. Alhamdulilah. Alhamdulilah.

Banyak yg terjadi. Banyak yang berubah. Banyak yang menduga.
Tak terbayang kehidupan ku ada corak yang sebegini.
Tapi siapalah kita utk menidakkan takdir Illahi.
Apa yang pasti, kita harus mencari hikmah-hikmah yang tersembunyi,
di sebalik setiap yang terjadi.

Alhamdulilah.
My special day was great.

My family treat me with a lovely dinner at somewhere super nice.

My hubby gave a double present yang sungguh wangi. Thank u Sang Suami. Perfume idaman. Love you always Sang Suami. :)

My parents gave me a present which is useful for me and my little baby in the tummy. :) Tq so much Mak Abah for everything.

My siblings gave me a pair of shoes which would made other people call me "Cool Mom". Haha. Like! I love you guys so munch2..

My bff, Fifi gave me few surprises which I didn't expect. Thanks Wadi. Byk impian yang kamu dah langsaikan buat saya. Thank u sayang. Love you and our friendship so much. :)

My day was blessed with a lot of birthday wishes thru sms, whatsapp, twitter and of course, Facebook. :)

Alhamdulilah, I know Allah swt still loves me. Allah blessed me to have a lot of great people in my life. Alhamdulilah.

Im 27 years now. Soon, I will be a mummy. May Allah swt make ease at everything for me and my little baby in the tummy. Insyallah.

Happy Birthday Diri Sendiri. :)

Love!
Myself.

Friday, October 12, 2012

Steamboat.

Steamboat01
Steamboat02
Steamboat03
Steamboat04
Steamboat05
Steamboat06
Steamboat07
Steamboat08
Steamboat09


"Orang tak pernah faham cerita kita. Orang takkan pernah faham kisah kita. Mungkin kita bersendirian dalam haluan ini, agar kita saja yang faham kisah ini, cerita ini, dugaan ini, suka duka ini, dan tentunya persahabatan ini.." - anon.

12.10.2012 - tq Wadi Unung for the steamboat. Saya masih menang makan udang banyak dari kamu. Haha. I love you bff. Always and always be. :)

Love,
Wadi Unung mu.

Thursday, October 11, 2012

Happy Birthday Mak Su Rai. :)

Hppy Birthday Mak Su Rai

11.10.12.
Mak Su Rai turned 24 years old. Mak surprisekan Mak Su Rai dengan a simple bbq dinner at our home, with our family. Alhamdulilah, it went great. Cume, Mak Ngah je yang sakit pinggang.. sbb duduk bawah lama sangat. Al-Maklumla, perut dah memboyot. Hehe.

Happy Birthday my dearest Sister.. Semoga Allah swt memanjangkan umur Rai, memurahkan rezeki Rai, merahmati kehidupan Rai.. serta dikurniakan lembaran baru yang jauh lebih baik dan bermakna dari yang sebelum ini. Banyak dugaan yg terjadi dalam keluarga kita, tapi Insyallah, akan ada yg lebih baik utk kita, asalkan kita sentiasa percaya kepada takdir Allah swt. Kan?

Akak always doakan Rai. Dun worry ok? Ada yang baik utk kita, kita je yang tak tahu. :)

Happy Birthday ok? Hope Rai suke pemberian xseberapa dari kakak2 hang ni. Hehe. Love you. Always.

Love!
Fana a.k.a Farsha.

Tuesday, October 2, 2012

Happy Wedding Kak Sya n Abang Sapik! :)

KakSya01
KakSya02
KakSya03
KakSya04
KakSya05

29.09.2012.
Akhirnya, dua hati ini disatukan.
Dorang bercinta dari zaman sebelum masuk MMU lagi, which was way before 2002.. hehe.

Tahniah Kak Sya n Abang Sapik.
Moga Allah swt sentiasa merahmati jodoh kalian berdua hingga ke Syurga. :)

It always felt good when you can meet with ur frens after a long period of time. Hehe. Alhamdulilah, dapat jumpa mereka2 ini. Ada yang last jumpa since wedding sendiri ari tu. Ada yg dah jadi ibu dah. :) hehe.

Love!
Fana a.k.a Farsha.

Wednesday, September 26, 2012

Party Spray for Adila Liyana! :)

DyllaBday01
DyllaBday02
DyllaBday03
DyllaBday04
DyllaBday05
DyllaBday06
DyllaBday07
DyllaBday08
DyllaBday09
DyllaBday10
DyllaBday11
DyllaBday12
DyllaBday13
DyllaBday14
DyllaBday15
DyllaBday16
DyllaBday17
DyllaBday18
DyllaBday19
DyllaBday20
DyllaBday21
DyllaBday22
DyllaBday23
DyllaBday24
DyllaBday25
DyllaBday26
DyllaBday27
DyllaBday28
DyllaBday29
DyllaBday30
DyllaBday31
DyllaBday32
DyllaBday33
DyllaBday34
DyllaBday35
DyllaBday36
DyllaBday37
DyllaBday38
DyllaBday39
DyllaBday40

23.09.2012.
As usual, the idea came from the mr hubby, Hairme. But dia mintak tolong bff wifey dia utk setup the plan. So rackfast decided nak makan kat Seoul Garden IOI, tanpa pengetahuan si Bday Gurl..kunun2 nk bg dua surprise la sbb tibe2 kami ada kat situ. Jenuh standby n sorok kat Ioi, last2 kantoi gak.. rasanya si Dylla dah bleh agak, but just taktau ape yg dah di plan. So ok la kan? :)

We had our dinner together, makanan awesome. Semua makan stok xingat dunia. Haha.

Lepas makan.. kami semua mintak diri cepat2 dari Bday Gurl n Hubby. Bukan sbb nk balik, sbb kami ada surprise lain. We all tanye mana depa parking, then we all standby kat area kete depa. Semua standby termasuk la si Baby Imad, anak Zanna. Huhu. Once depa dua dah nak sampai kete, kami SERANGGGGGG. With bubble cans and snow cans.

It was awesomeeee!! Hihik. Sebab Bday Gurl n Hubby memang xtau ape2. Tau2 kene serang dengan beberapa gerombolan manusia. Hehe. Dah macam penjenayah dah semua.. nasib baik plan menjadi. Hehe. Menjerit jugak la si Dylla..and also the hubby sebab terkejut. Hahaha.. Dylla kata ingatkan orang nk ragut ke ape.. hehehe..

Alhamdulilah, we had fun. :)

To Adila Liyana, happy 25th birthday.. Semoga sentiasa dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki.. serta mendapat rahmat yang Maha Esa. Akak jua doakan supaya korang berdua dikurniakan rezeki anak xlama lagi.. insyallah. :) Always doakan. Stay happy as always ok? :) Hope u and ur hubby enjoy kene spray malam tu. Hehe.

Rackfast love ya.. :)

Love!
Kakak.