Friday, September 2, 2011

Ketupat Daun Palas Mak.

KetupatPalas01
KetupatPalas02
KetupatPalas03
KetupatPalas04
KetupatPalas05
KetupatPalas06
KetupatPalas07
KetupatPalas08
KetupatPalas09
KetupatPalas10
KetupatPalas11
KetupatPalas12
KetupatPalas13
KetupatPalas14
KetupatPalas15

2 hari sebelum raya.
Alhamdulilah, tahun ni dapat lagi buat ketupat daun palas. Memang faveret saya! Alhamdulilah, kesihatan mak yg beransur pulih membuatkan dia masih mampu membuat ketupat daun palas yang best. Hehe. Tapi takdelah dia sorang je yg buat, anak2 jadi assistant jgak.

Saya memang tak brape "in" makan rendang dengan ketupat nasi or lemang. Saya mesti nk ketupat daun palas. Sama lah dengan adik bradik saya. Kalau masa raya, ada ketupat daun palas dengan lemang yg terhidang, confirm tupat daun palas tu yg habis dulu. Hehe.

Dan tahun ni merupakan tahun kedua saya buat tupat ni, dari mula sampai habis. Dulu2 tolong, tapi stakat anyam jek. Hehe. Alhamdulilah, nasib baik lulus. Aniq pon lulus buat, gamba second last tu tangan dia la.. amacam.. ok tak? Hehe.

Ps : Harapnye, tradisi ni takkan dilupekan oleh masyarakat kita, especially famili kita. Ada member yg suke makan tupat ni, tapi disebabkan tak tau camana nk anyam, dorang terpakse beli. Kalu beli tak best, tak lemak. Tu yang mak saya suh amik gamba, and post kat blog. Dia kata..

"Amikla gamba.. mana tau tangan mak ni bleh buat orang lain paham camana nk anyam ke?"..

Hehe. :)

Happy Raya everyone!
Fana a.k.a Farsha.

No comments: