Tuesday, June 7, 2011

Perkara yang adik sedar.

Asalamualaikum. Hai Mak.. :)

Mak_05
Photo by Yems.

Semenjak mak sakit, adik rasa ada macam2 bende adik sedar. Tak sure la semua bende tu baik atau pon tak. Tapi seriusly, dari hari mak sakit...sampailah sekarang.. banyak bende yg adik sedar.

Adik sedar..
Masa hari mak kene stroke, yang adik n abah terus gerak amik mak tu.. adik sedar betapa pentingnya utk ada kereta yang sentiasa ada MINYAK. Adik kadang2 pk.. kalau lah hari jadi tu, buatnye kete takde minyak.. tak ke naya nk kene gi isi minyak dulu dalam keadaan emergency tu. Oh ye, satu lagi.. pentingnye juga utk ada SMART TAG and TOUCH N GO yang masih ada duit. Sbb masa adik gi kejarkan mak tu, waktu balik keje.. kereta banyak, and adik ada TNG tapi tak topap. Smart tag pon ada, jadi perhiasan semenjak 5 bulan dulu. Kalau ada dua mende tu, mungkin adik bleh sampai 10 minit awal kat mak.

Adik sedar..
Betapa sedihnye hati seorang anak bile tgk mak dia dalam keadaan lemah dan sakit. Dlu adik slalu tgk cerita Rashid Sibir, dia suke buat cite sedih2 pasal mak ayah ni. Adik tgk stakat tgk je. Yes, adik syg mak.. tapi kalau tgk cite camtu, adik akan taching time tu je. Lepas tu buat dek. Tu yang terkeluar perangai yg suke menjawab dengan mak, mengeluh bile mak mintak tolong. Bile adik tgk mak terbaring kat hospital, adik sedih. Adik tak pk pape.. sampaikan tanak tido, sbb nk jaga mak.

Mak_06
Photo by Yems.

Adik sedar..
Kuatnye semangat mak masa mak sakit kat hospital tu. Walaupon mak lemah, susah nk cakap..tapi mak still kuatkan semangat mak utk bercakap dengan anak2. Mak still boleh senyum kat orang yg datang melawat mak. Ya Allah, kuatnya semangat mak. Adik pon tak sekuat mak..

Adik sedar..
Betapa goyahnya kasih sayang antara keluarga di saat2 getir. Masa mak sakit.. macam2 bende jadi. Kadang2 bende simple pon boleh jadi isu antara kami, especially adik bradik. Tapi.. alhamdulilah, adik syukur sbb kami semua kuat n dapat atasi masalah2 ni. Mak.. anak2 mak ni kadang2 noty, tapi alhamdulilah masih kuat. Mak tau tak Diyana tu sebijik prangai mak? Cara dia kemas rumah, masak, cuci kain.. SEJIBIK macam mak. Hehe. Mak tau tak, si Rai tu boleh masak resipi ape je, ari tu dia try masak Telur Bungkus, sedap ok. Haha. Aniq pon pandai masak kalau dia lapa.. ok la, dia tau dia tanak susahkan kakak2 dia. Hehe. Abah pon dah bleh berdikari..eceh.. siap jemur kain lagi kadang2. Oh ye, menantu mak tu pon menunjukkan sifat abang sulung dalam umah.. masa mak sakit, dia mmg jadi Abang Long kitorang mak. Dia lah yg jaga Aniq.. masa mak sakit, selain Diyana n abah. :)

Mak_03

Adik sedar..
Yang selama ni.. adik mmg tak buat kerja rumah! Masa mak sakit.. baru lah adik nampak betapa banyaknye keje kat rumah tu sbnrnye. Pagi2 kene bangun awal.. siapkan Aniq, cuci kain, buang sampah, sapu rumah, jemur kain, gosok baju skola, anta Aniq g skola, buat sarapan, kemas rumah, kutip kain, mop lantai, lipat kain, amik Aniq skola, masak makan malam, kemas dapur, kemas peti ais, cuci pinggan, simpan pinggan dan macam2 lagi. Mak.. jujur ckp, kami 3 beradik buat sama2 ni pun dah slalu ngeluh kata penat. Dulu sblm mak sakit, mak buat sorang2. Ye mak, sorang2. Kuatnye mak. Malu adik sbb slalu ckp adik penat bile balik keje. Mak lagi penat, tapi mak tak pernah cakap...

Adik sedar..
Yang mak ni seorang insan yang baik n mulia di sisi orang lain. Skang lepas mak kene stroke. Mak kene banyak rehat kat rumah. Kat rumah pon mak dilarang masak atau buat ape2 keje.. sbb kitorang nk mak sihat sepenuhnye. Ada skali tu, ada orang datang rumah.. nk mintak tolong dengan mak pasal hal rumah ke ape tah.. mak, walaupon dalam keadaan camtu, mak still nk bantu orang lain. Haish.. baiknye mak ni. Semoga Allah akan sentiasa merahmati mak.. ye mak?

Mak_04
Mak_07

Adik sedar..
Betapa sedapnye lauk yang mak masak slame ni. Ish.. serius mak. Sedap giler.. Mak masak sayur rebus biase pon sedap. Semenjak mak sakit, Diyana yg take over dapur.. kami ni tolong2 je. Hehehe. Ada skali tu kitorang cube masak gulai asam.. tapi tak jadi macam mak. Ahai.. tapi, mak yg sakit2 tu pon.. mak nk gagahkan diri jugak nk gi dapur. Katanya nk monitor anak2 mak masak. Hehehe. Okla, mak jadi trainer.. kami jadi player eh? Hehehe..

Adik sedar..
Yang betapa bersyukurnye adik.. walaupon mak dah sakit macam ni, mak masih dipanjangkan umur dan dirahmati utk sembuh sperti dlu. Syukur sangat2 mak...

Mak_02

Mak.. hari ni, 7hb Jun 2011.. hari ni hari jadi mak. Mak.. selamat hari jadi. Semoga mak sentiasa dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki, dikuatkan semangat serta dirahmati oleh Allah swt. Adik doakan semoga Allah akan sentiasa memberi ruang pada mak utk sembuh seperti sediakala. Mak dah boleh berjalan, bercakap, dan makan seperti biase.. dah 80% ok, lagi 20% tu kene pektis lagi. Insyallah, adik akan sentiasa mendoakan kesejahteraan mak. Mak.. ketahuilah yang Abah, Diyana + Abang Hezri, Rai, Aniq dan adik + bakal menantu mak terlalu sayangkan mak... kuatkan smangat mak. Adik nak mak kuat masa adik kahwin nanti. :) Insyallah..

We love u mak, more than anything and everything. HB Mak. :)

3 comments:

Meleana said...

Makcik Fatimah is always the best wife for En.Wahab.. the Bestest mom for K'Diyana + Farsha + Rai & Aniq.. and the best Mother-In-
Law for A'Hezri + Zam + Rai's + Aniq's.. hhehehe.. Sampai kan salam peluk cium Hefy Buffday to ur mom syg! Cheers!

khaizarien said...

Happy birthday to ur mom ;)

nooRjan said...

happy birthday mak....

p/s:saya sgt t'sentuh..ada kalanya kt x sedar kan...huhu...