Tuesday, March 22, 2011

Emak oh emak. :)

"Adik, mak nye MRI Scan ok. Mak boleh balik.."

Alhamdulilah, Alhamdulilah. Terima kasih Allah.

Adik bersyukur sangat2 pada Allah swt, sbb result MRI Scan mak ok. Doktor cakap the bleeding tu dah stop.. so nnt lame2 dia akan sembuh sendiri. Adik happy mak, happy giler bile dapat tau macam tu. Abah cakap mak dah boleh balik kamis tu, tapi abah rekues mintak mak balik Jumaat sbb abah nk setelkan katil n kerusi roda utk mak kat rumah.

Kamis tu.. masa adik kat hospital, dari pagi sampai lah malam mak dok ckp.. "Nak balik!".. Hehehe. Sian mak, nampak giler mak tak sabar nk balik rumah. Kejap eh mak.. kitorang nk bersihkan umah, kalau bleh nk bentang karpet merah utk mak.. hehehe.

4 March 2011.
Hari ni mak boleh balik. Pagi2 abah dengan Dyana dah pergi ke hospital sbb nk uruskan dicharge mak. Adik pon dalam kul 11, terus gerak ke hospital sbb nk bawak mak balik.. Kul 12 lebih, mak officially dah masuk kete VOLVO abah. Haish.. happynye satu famili mak.. tgk mak balik.. mak pun senyum je dari pagi.. :)

Bile mak sampai rumah.. katil dah standby. Abah beli katil second hand dari hos
pital.. senang mak nk tido n gerak2 kan badan bile mak ada kat umah. Kitorang letak katil tu kat ruang tamu.. sbb senang kalu ada orang nk lawat mak.. Bleh tgk mak kat luar .. hehe.

5, 6, 7 March 2011.
Makkk.. ramainye orang datang melawat mak. Rasa macam dah ade kenduri kawin plak kat umah ni.. busy kami anak2 melayan tetamu yg datang.. Alhamdulilah, terharunye kami anak2 mak tgk ramai kawan2, sdara mara yg datang umah tgk mak. Semua ckp mak dah nampak makin ok.. Eh mak, mak pasan tak.. Mak dapat 2 kerusi roda lah! Ada orang sponsor.. katanye, senang nk bg mak bergerak.. ;)

Mak kata, takpe.. kejap je mak pakai kusi roda ni.. Insyallah. :)

10 March 2011.
Mak.. semenjak mak kat umah, mak asik baring je depan tv kan. Mak banyak kali kata mak dah boring sbb takleh nk g mane2.. Mak pon cam tgk je bile2 anak2 mak buat keje umah. Takpe
mak.. sabar eh mak? Insyallah.. nnt tak lame lagi mak mesti boleh jalan n bergerak macam biase..

Semenjak mak kat umah, mak dah start buat Reflexology, Acupuncture, dengan Physio. Insyallah.. adik nampak mak kuat semangat buat semua bende ni.. Nnt lame2 mak mesti bleh jalan cam biase..

11 March 2011.
"Adik.. meh pegang tangan mak"

Adik pelik, adik pegang la tangan kiri mak. Tibe2 mak genggam tangan adik. Makkk!! Sebelum ni mana mak bleh genggam. Tangan kiri mak dah bleh genggam..

Mak senyum bile adik terkinja2 depan mak. Hehe.

13 March 2011.
Mak dah bleh angkat tangan kiri dan kaki kiri. Dah bleh angkat tinggi2. Alhamdulilahhhhh :)

15 March 2011.
Mak dah bukak tiub susu kat hidung mak. Yeay, mak dah bleh makan! :) Lepas ni adik nk kaji la bubur2 yang bleh kami masak utk mak. Hehe. Alhamdulilah.. sukenye kami tgk mak happy sbb tiub kat idung tu dah takde. Mak kata.. " Yeay.. mak dah takde belalai.." Hehehehe.

Suara mak pun makin jelas. Semangat mak makin kuat. Hari2 mak senyum lebar. :)

17 March 2011.
Mak dah bukak tiub buang air. Mak dah boleh rasa bile nk buang air. Alhamdulilah. Syukur alhamdulilah.. Syukur...

19 March 2011.
Hari ni mak makan breakfast McD. Si rai belikan pancake utk mak. Kami tolak mak ke meja makan, so boleh lah kita makan satu family kat meja makan kita. Alhamdulilah.. mak happy makan pa
ncake. Pancake kan lembut, so boleh lah mak mkn.. hehe.. :)

Hari ni..
Mak alhamdulilah semakin sihat. Mak dah boleh makan bubur, mak dah boleh makan kek, mak dah boleh minum dengan sendiri. Tiub2 semua dah bukak.. Mak dah boleh angkat tangan kiri, bahu kiri, angkat kaki, dan berdiri. Alhamdulilah.. alhamdulilah.

Buat kawan2.. yang sudi baca blog ni, saya ucapkan jutaan terima kasih andainy
a pernah korang2 doakan mak saya. Alhamdulilah, mak semakin ok. Tinggal nk berjalan dan berlari je sekarang... Kami sekeluarga amat menghargai doa2 kalian semua..

Mak.. adik sayang mak. Mak memang kuat semangat.. setiap ari adik doakan mak akan cepat sembuh dan sihat macam biase. Adik sayang mak.. sayang sangat2...

Oh ye, nnt adik tunjuk gamba2 masa mak buat acupuncture eh? Banyak jarum.. serammm~ :)

20 March 2011.


ps: Happy Engagementsary buat En. Amad a.k.a Kioshii ku. Alhamdulilah, dah setahun kita tunang. Semoga Allah swt sentiasa merahmati hubungan kita ini.. dan semoga hubungan kita akan menjadi penguat smangat utk kita sama2 doakan mak utk cepat sembuh. Lepas mak sihat sepenuhnye, kita kawin ye En. Kioshii.. Insyallah. ILY En. Amad. :)

Love,
Fana a.k.a Adik. :)

2 comments:

Princess DiCaprio said...

Alhamdullilah....

U are an amazing daughter Far... amazing..

HaNiKo AriYosHi said...

oooh dear....love to hear that...nak sgt jmpa aunty...dah makin smbuh alhamdulillah...xlama lagi akan sembuh seperti sedia kala....opss btw congrats 1year ady ...