Wednesday, January 26, 2011

Flash Mob with Loul Pop.

Asalamualaikum.

Tahukah anda apakah itu Flash Mob?

English :
A flash mob (or flashmob) is a group of people who assemble suddenly in a public place, perform an unusual and pointless act for a brief time, then disperse. Flash mobs are organized via telecommunications, social media, or viral emails.The term is generally not applied to events and performances organized for the purposes of politics (such as protests), commercial advertisement, publicity stunts, that involve public relation firms, or paid professionals.

Definisi saya :
Satu kumpulan manusia, yang tak kenal each other, berkomunikasi di alam maya, berkumpul seperti yang dijanjikan, utk buat sesuatu yang best secara spontan. Hahaa.

Sebenarnye, Flash Mob macam ni saya pernah tgk kat Youtube, di negara asing. Banyak jugak dorang anjurkan kat negara dorang, semenjak dari tahun 2003 lagi. Kat Malaysia je belum ade seawal itu. So ari tu, saya terbukak blog Khairul Hazwan sbb nk tgk for updates baru utk gamba kawen, then saya terjumpa video dari group bernama Loul Pop. Then saya pon browse dan jumpa dorang nye flash mob Video.



Improve Everywhere -Frozen Grand Central

The first Flash Mob dorang buat, was at Bkt Bintang (click for video). Dorang nk promote Teater TERIMA KASIH CINTA yang akan berlangsung on 17 Feb 2011 nanti. Memang tabik spring sbb masa tu dorang berlima je buat flash mob freeze kat tengah2 KL tu. And dorang berjaya create a scene and tarik perhatian orang2 kat situ. Cayalah korang.

Pastu, ada gak beberapa video.. Flash Mob yang dorang pernah buat kat Curve Damansara, IKEA, and also KL Sentral. Saya memang tertekan masa tu sbb, KNAPE LAH SAYA LAMBAT JUMPA DORANG2 ni? Hehe. Sebelum ni, memang saya rasa cool utk melihat sekumpulan orang yang ada keberanian nk buat bende2 cenggini. Lagi2 kat Malaysia, al maklumla.. Malaysian people nye mentaliti belum spenuhnye boleh terima bende2 camni. So, kalau dapat join, mesti sangat adventure.. kan?

So.. saya cepat2 search group Loul Pop ni, and add dorang kat facebook Loul Pop. Kebetulan, that weekend dorang nk buat Flash Mob kat Bukit Bintang. Saya.. ape lagi, terus email sbb nk join! Saya ajak Kioshii dan jugak adik saya bersama bf dia. Bukan ape.. sempena tahun baru 2011 ni, teringin nk buat bende2 yang cenggini. At least, ada gak pengalaman baru kan? Hehe.

So.. That Sunday, kami gi KL. Giler dah bertahun tak pergi Bukit Bintang. Sbb Flash Mob ni, dapatlah saya jejak kaki kat Lot 10 setelah 7 tahun kot tak gi. Haha. Giler hebat. Kitorang berkumpul di suatu tempat yang dah admin dah bgtau awal.. and dorang akan brief apa yg perlu agents ( ahli2 yang nk join ) buat. Sampai2 je, one of the admin ckp, "Hari ni kita akan buat Muzikal ye". Ahh sudah. Saya dah panik. Terus terbayang video yang saya tgk dorang buat muzikal kat tengah2 shopping mall. Oh, ni yang kat US la. Hehe.



Improve Everywhere - Food Court Musical

Saya tgk Kioshii pon dah panik. Hehe. Tapi, dorang bg lirik lagu CINTA - nyanyi Melly Goeslow ngan KD. So saya rase takde lah sampai nk menari2 kan? Hehe. We assemble from 3pm until 4.30pm. Kami ditugaskan utk freeze selama 15 minit ( Minimum ), and bile dapat the signal, kami akan nyanyi ramai2. Kami siap buat kelas vokal jap before the real thing. Haha.

So, lepas dah brief, semua agents bergerak ke tempat yang dijanjikan, which is depan Maybank. Ala.. kat simpang empat BB yg sangatlah busy tu.. ha kat situ la. Hehe. Then.. bile the signal was on, semua bergerak and FREEZE!!

Saya tak tau la pose saya ngan Kioshii jadi tak seperti yang dijanjikan. Kitorang terus jalan, and terus stop. Haha. Then, freeze la kami kat situ selama 10 minit. Giler aaa.. memang kebas kot kaki ngan tangan semua. Mata pon berpinar. But it was fun, sbb tengah2 freeze tu dapat tgk reaksi orang2 yang lalu kat situ. Ada yang tgk dengan muke pelik, ada yang nganga, ada yang amik gamba n video, tibe2 rase cam artis jap. Haha. Then, after freeze, one of the main people start bace sajak, then diikuti dgn nyanyian kami beramai2 - lagu CINTA. Tgk video bawah ni. I like!

LOULpop Flash Mob - Musical Square from loulpop on Vimeo.


Loul Pop - Musical Square ( Saya join! :P )

Huhu.. it was a lot of new experience for me. Giler ke ape, nyanyi kat tengah2 KL, depan orang2 ramai? Tak penah terpk nk buat kot seumur hidup. But, i guess, we did it. Bile beramai2, semangat tu jadi lain macam. Berkobar2 semua nk nyanyi, nasib baik takde mic. Haha. Lepas nyanyi... kitorang terus blah dari the scene, seolah2 macam takde pape yang terjadi. Tapi lawak gak, masa saya ngan Kioshii dah blah, tggu tepi jalan nk lintas jalan.. semua orang kat situ tgk kitorang dua. Agaknye nk tgk kami buat ape kot lepas ni. Haha.

In the end, it was super fun. Serius, pengalaman nye sangat berharga. Hehe. Besides dapat pengalaman baru, dapat jugak kitorang kenal dengan orang2 baru. Ada satu geng budak UITM join, memang cool dorang ni. Pose paling hebat, sampai baring kat lantai. Haha.. semangat!

Anyway.. kepada sape2 nk join this great experience, korang add la Loul Pop kat FB and wait for any announcement. Mana tau, kita bleh terjumpa kat sane ke kan, and freeze same2.. hehe. Can't wait for the next thingy, katanya this wiken ada lagi.

Jom kawan2? Kita keraskan badan bersama2? Nak? Hehehe. Jom jom jom! :D

Cheers!
Fana a.k.a Farsha

4 comments:

Aza said...

Nice..napa ko cam tak bukak mulot :) hik..hik..

ashikin said...

hi sis,sihat?

huhuhu skali skala singgah la blog sy.

http://ash-adn.blogspot.com/

lalailusi said...

ewah2..kite pun ade..hahaha..;)

monu said...

cayalahh loulpop kian serah minat ramai. weeeeeeeeee+_+