Friday, April 30, 2010

From China With Love - Day 3 :)

Asalamualaikum dan hye..

Day 3 - Forbidden Palace - Summer Palace - Urut Kaki - Kilang Zamrud - Kilang Sutera

As usual, bangun pagi for breakfast. But today dah dapat makan nasi goreng, sbb dah dijamin halal. So agak kenyang jugak la perut kami, ditambah plak sambal ikan bilis yg mak bawak dari Msia.. hehe. Kaw2! Thanks mak..

The 1st place kami pergi, Forbidden Palace. Istana Maharaja China zaman dulu. Dia ada 9 pintu utama sbelum sampai umah dia. Rasenye, jarak antara pintu gate 1 dengan umah dia, samalah dengan jarak dari Damansara ke Puchong. Haha.. giler ah! Punya lah besar. Ramainye orang kat situuuu... penuh dengan orang mata sepet je. Skali tgk macam ada rusuhan plak. Ehehe..

Then, kami gerak ke Summer Palace.. tmpat yg ada tasik n jambatan yg cantik. But tempat ni simple je.. takde pape tarikan sangat, kecuali bot naga dia... dimana kami tak naik sbb ramainye lah orang yg beratur...

Lepas tu, kami ke tmpat urut kaki. Dah memang kami semua dah sakit kaki jalan 2 jam setengah kat Forbidden Palace tadi. Ingatkan lega lah dapat urut kaki, tapi tak. Dorang lebih sibuk nk jual ubat dia kat kami, berbanding urut kaki. Yg best tu, tabib yg cek tapak tangan kitorang siap sentap sbb kami tanak beli ubat dia.. hihih. Lawak ok. Tapi tabib tu cakap, saya sihat, tak perlukan ape2 ubat. Wah, miracle!

Then.. kami dibawa ke Kilang Zamrud dan Kilang Sutera... ok lah. Banyak bende baru dapat tgk, but dorang lagi sibuk suh kami beli ..dari kami dok sightseeing kat situ.. hmmm...

Malam tu, lepas kami dinner, kami pergi tgk persembahan akrobatik. Seriyes, kami semua ternganga tgk performance dorang. Super great! Sangatttt best! Tak puas tgk skali.. nk tgk 2 kali! :D hehehe...

Lepas setel semua aktiviti, kami pn balik otel. Sejuknye yarabbi.. sampai ekon pon kami tak pasang. Menggigil sejuk..! :D

Cheers!
Fana a.k.a Farsha

No comments: