Friday, April 30, 2010

From China With Love - Day 3 :)

Asalamualaikum dan hye..

Day 3 - Forbidden Palace - Summer Palace - Urut Kaki - Kilang Zamrud - Kilang Sutera

As usual, bangun pagi for breakfast. But today dah dapat makan nasi goreng, sbb dah dijamin halal. So agak kenyang jugak la perut kami, ditambah plak sambal ikan bilis yg mak bawak dari Msia.. hehe. Kaw2! Thanks mak..

The 1st place kami pergi, Forbidden Palace. Istana Maharaja China zaman dulu. Dia ada 9 pintu utama sbelum sampai umah dia. Rasenye, jarak antara pintu gate 1 dengan umah dia, samalah dengan jarak dari Damansara ke Puchong. Haha.. giler ah! Punya lah besar. Ramainye orang kat situuuu... penuh dengan orang mata sepet je. Skali tgk macam ada rusuhan plak. Ehehe..

Then, kami gerak ke Summer Palace.. tmpat yg ada tasik n jambatan yg cantik. But tempat ni simple je.. takde pape tarikan sangat, kecuali bot naga dia... dimana kami tak naik sbb ramainye lah orang yg beratur...

Lepas tu, kami ke tmpat urut kaki. Dah memang kami semua dah sakit kaki jalan 2 jam setengah kat Forbidden Palace tadi. Ingatkan lega lah dapat urut kaki, tapi tak. Dorang lebih sibuk nk jual ubat dia kat kami, berbanding urut kaki. Yg best tu, tabib yg cek tapak tangan kitorang siap sentap sbb kami tanak beli ubat dia.. hihih. Lawak ok. Tapi tabib tu cakap, saya sihat, tak perlukan ape2 ubat. Wah, miracle!

Then.. kami dibawa ke Kilang Zamrud dan Kilang Sutera... ok lah. Banyak bende baru dapat tgk, but dorang lagi sibuk suh kami beli ..dari kami dok sightseeing kat situ.. hmmm...

Malam tu, lepas kami dinner, kami pergi tgk persembahan akrobatik. Seriyes, kami semua ternganga tgk performance dorang. Super great! Sangatttt best! Tak puas tgk skali.. nk tgk 2 kali! :D hehehe...

Lepas setel semua aktiviti, kami pn balik otel. Sejuknye yarabbi.. sampai ekon pon kami tak pasang. Menggigil sejuk..! :D

Cheers!
Fana a.k.a Farsha

Thursday, April 29, 2010

From China With Love - Day 2 :)

Asalamualaikum dan hye..

Day 2 - Kilang Jade - Kilang Kristal - Great Wall of China - Dr. Tea

Pagi2 dah bangun, cuace teramatlah sejuk, ditambah pulak dengan hujan turun renyai2.. ish, terus pakai glove kami semua. Breakfast kat otel, tapi dek kerana rase was2, kami makan roti je. Sbb tak sure halal ke tak.. hehe.

Mula2, pegi Kilang Jade..wah, memang menggila rombongan wanita especially, membeli. Saya? Tak minat. Keje saya, snap aje bende2 yg best ade kat situ.. hehehe. Second, pergi ke Kilang Kristal. Lagilah masing2 gile nk membeli. Saya? Seperti biasa tak minat. Hahaks. Jalan2 sambil amik gamba lagik! Hihu..

Destinasi seterusnya, selepas kami lunch di satu Muslim rstoran, GREAT WALL! Dari kecik saya mengidamkan nk menjejakkan kaki ke sana. Dulu slalu tgk cite MULAN, ada gak great wall dalam cite tu. Hehe. Bile sampai je kat sane, tak terkata dibuatnya. Rasa puas sngatt! Kami pn panjat la ke atas.. kunun nk habiskan lah. Memang takkk! Dua station pon dah mengah, tangga2 dia pon sangatla curam. So kami batalkan niat nk mendaki, sebaliknya hanya berjalan di stakt yg mampu, dan camwhoring! Hihu! Plus, kami spend situ dalam 2 jam jek.. so ada limitlah sikit pendakian kami.. but, it was Great! The feeling was awesome .. :)

Lepas great wall, kami dibawa ke kedai teh terkenal di Beijing. Orang cine memang suke amalkan minum teh. Tapi kalau da ada darah original melayu, mata sepet ni pon tak mampu nk terima kepahitan teh2 yg dia bg rasa. hehehe.. so kami rase je la.. tak beli pon.. :D

Malam, kami dinner di restoran yg halal.. seperti biase, lauknya same je. Sup, Kanji, Sup, Kanji. Nasi pon lembik.. adeh. Ada 3 hari lagi ni.. hehehe..

Cheers!
Fana a.k.a Farsha