Thursday, January 21, 2010

Dia Lesu, Saya Buntu, Kami Keliru.

Handphone saya tibe2 berbunyi. Kioshii yang call.

Dia : "Hello.."

Saya : "Hello.. ha, ye awak?"

Dia : "Awak buat ape?"


Saya : "Baru pas makan, tapi tengah sembang2 dengan family kat meja makan ni..knape?"

Dia : "Ooo..okie, sori. Em.. orang kuar jap eh"

Saya : "Kuar? Nak g mane? Tibe2 je?"

Dia : "Tah.. bosan, kuar g minum kot. Tak tau nk buat ape."

Saya : "Dengan siapa?"

Dia : "Ntah.."

Sekilas tu, saya terus ajak Kioshii datang rumah. Kebetulan, tadi saya ada beli beberape biji buah durian kat pasar malam. Boleh buli dia suh bukakkan. Hehehe. Lepas setengah jam camtu, Kioshii sampai. Terus kami bg tugas bukak durian kat dia.. hehe. Mak saya memang suka buli dia. So, dia pon menunjukkan kehandalan dia belah buah durian, nasib baik pass. Hehe.

Famili saya dan Kioshii pon makan buah durian, sambil sembang dan diiringi dengan gelak ketawa. Saya perhati je Kioshii, nampak sedikit happy bile sembang dengan famili. Alhamdulilah la.. lately ni, kami berdua memang macam tak betul2. Masing2 macam ada masalah yang disimpan, tapi tak tau ape.

Lepas selesai makan.. saya ajak Kioshii lepak depan umah. So, kami kuar, terus lepak kat buaian yang ada kat depan rumah saya. Bila kami duduk je, masing2 hanya termenung, tanpa sebarang kata2 keluar dari mulut masing2. Aneh kan? Slalu kalau jumpa, ada je bende nk ckap.. tapi kali ni, masing2 senyap.

Ntahlah.. 2 minggu yang sudah, saya memang emosi. Emosi yang sangat negative. Hari2, mesti ada bende yang saya nk rungut. Sy takde motivasi nk buat ape2. Saya tak tau knape. Hati saya celaru, keliru, kecamuk.. semuanya ada. Tiap2 hari saya akan bersungut, walaupon hanya bende kecik.

Kioshii? Ntah..dia pon same. Lately ni, saya tgk dia macam takde bende nk buat. Tak tau knape? Slalunye..bile dia balik keje, dia mesti busy dengan aktiviti dia, walaupon hanya dengan tgk TV. Tapi, skang ni..dia kata dia bosan, xtau nk buat ape. Even, sms kami pon...kosong. Tak tau nk bualkan ape. Pelik ka
n?

So, masa saya dan dia duduk kat buaian tu, kami cube nilai balik apa masalah kami. Bile di pkkan balik, saya jadi emo lepas saya banyak disindir dan dikomen oleh orang lain. Yup, 2 minggu lalu, saya slalu dibahan oleh sesetengah orang. Ntah la.. orang tu komen apa yg saya pakai, apa yg saya buat, mana saya pergi.. dan jugak apa yg saya makan. Mereka sindir saya, sbb hari2 saya makan ayam. Smpikan, apa saja yg saya tapau atau saya bawak dari umah, mesti dorang nk komen.


Pada mulanya, saya buat tak endah.. tapi lame2, keadaan menjadi lebih teruk. Saya rasa macam dorang dah tk ingat perasaan saya. Sampaikan dorang kata saya ni RATU AYAM. Why? Takleh ke saya makan benda yang saya suke makan? Lagipon saya beli dengan duit sendiri, tak pon mak saya masak. So? Apa masalahnya? Saya tau dorang nk bergurau, tapi kalau hari2 kene sindir... sape tahan kn?

Bende ni mengganggu..ganggu mood saya hari2. Sampaikan saya takde motivasi nk buat keje. Plus dengan keadaan keje yang sentiasa di 'awang-awangan'.. membuatkan pkran saya bertmbah celaru. Kadang2 duduk depan pc, saya boleh nangis.. sbb saya rasa tension, tension sbb saya tak tau ape nasib saya lepas ni. Walaupon ada jugak pihak yg menyedapkan hati saya, tapi.. saya takleh buat tak nampak kenyataan itu, membuatkan saya emo dan tension.


Kioshii..? Dia tension..dia kata dia penat dengan keadaan keja yang tak menentu, sentiasa kene outstation jauh.. dan sama mcam saya, hari2 kene mengadap dengan "JURI2 yang TAK PROFESIONAL". Hari2 dapat komen free. Dia pon emo.. dia pon tension. Sampai, apa saja yang dia cube buat, jadi tak betul.

Kami mengeluh... masing2 urut dahi, pening memikirkan ape yang kami hadapi. Lepas tu, kami tersandar di buaian, terpandang langit malam. Malam tu takde bintang, yang ada hanya awan. Tibe2 saya terpikir...

"Awak, perasan tak.. apa yg kita cite ni, same je macam kita cite 6 bulan dulu. Masalah yang same.. kan?"

Kioshii diam, dia pandang saya, saya pandang dia.

"Haah kan?" - Kioshii ckap.

Then kami tersenyum sambil tersandar, pandang balik ke langit. Agaknye, ini dugaan buat kami kot? Kalau diikutkan logiknya, apa yang kami lalui skarang, same dengan apa yg kami lalui sebelum ni. Sebelum ni, kami boleh buat pandang sebelah mata.. tapi knape skang kami tak boleh? Kami pon pelik...


Kalau saya pk balik, keadaan keje saya..sama je sejak dari mula saya masuk keje dulu. Memang berada di 'awang-awangan', tapi, gaji masih ok.. office masih ok. Knape saya emo? Dari bulan 5 tahun lepas, saya g keje.. memang jem. Tiap2 hari jem, boleh je saya lalui. Tapi knape skang saya emo? Dari dulu..even sejak skola lagi, ada je orang kutuk saya ni gemuk la, tembam la, suke makan ayam la.. tapi, saya ok jek. Knape skang saya emo? Sampai takleh terime langsung?

Kioshii pon same. Sejak dia belum kapel dengan saya lagi, dia dah slalu outstation keje, malah lagi jauh. Sampai ke Sarawak. Sampai 2 bulan pon ada. Tp kenapa skang kalau dia kene g Joho utk 2 hari pon, dia jadi tension.. sedangkan dulu, dia ok jek?


Kami diam.. kami muhasabah diri kejap. Knape kami sentiasa merungut, dan tak bersyukur dengan apa yang kami ada..?

Walaupon keadaan saya macam ni, saya masih lagi bernafas di bumi ini.. boleh happy2 dengan famili dan Kioshii, dan also kawan2. Saya masih berpeluang buat bende2 yang tak pernah saya buat. Saya masih ada kerja.. masih ada rezeki. Masih mampu pandu kereta dan isi minyak pakai duit sendiri. So, knape saya bersungut? Kioshii, walaupon kene outstation, itulah membantu dia untuk mendapat rezeki lebih. Seteruk2 opis dia keje, dia still boleh amik cuti.. boleh g sarapan stiap pagi, walaupon dah pukul 10 pagi. So, knape perlu bersungut kan?

Lepas sesi luahan hati mlm tu, kami janji tanak bersungut lagi. Kami tanak tension dan emo.. kami perlu jadi positive, dan sentiasa bersyukur dengan apa yang kami ada. Semuanya rezeki Allah yang bagi.. kalau kami merungut, maknanya kami takbur dan tak bersyukur.. astaga. Insyallah, saya tanak emo2 lagi.. tanak tension2 lagi...

Kadang2 pk, saya ni dok pk masalah saya... sedangkan ada lagi masalah orang lain yang jauh lebih teruk dari saya...kan?

Dan pasal mulut2 orang lain.. takpela, saya terima seadanya. Kalu dorang nk komen saya gemuk ke, suke makan ayam ke, tak cantik ke.. takpela.. saya jawab, biarlah saya gemuk, baru sedap peluk.. ;) Saya tak marah kat dorang dah, mungkin niat nk bergurau.. tapi saya akan jadikan komen dorang tu sbg cabaran. Barulah gigih nk berdiet.. ye dak? :)

Btw, time kasih kepada Kak Wani dan Suessy kerana sentiasa memberi input2 yang positive buat diri saya. Seriously, u guys helped me a lot.. to become more positive about my life... Kak Wani membuatkan saya terpikir, semenjak saya dan Kioshii memikirkan tentang 'itu', semakin banyak dugaan yang perlu kami lalui.. Tapi takpe, andai ini ujian untuk saya dan dia, saya terima, dan saya akan cube laluinya sebaik mungkin..bersama dia. Insyallah..

Kalau dunia ini takde masalah, bukanlah kehidupan namanya.. kan? :) Dan, hidup ini terlalu singkat untuk ditangisi..so, kita kena always bersyukur dan happy.. btul tak?

*Luahan ini, ikhlas dari hati.. tiada niat untuk menyakiti.. ok? :)

Aura Positive,
Fana a.k.a Farsha

2 comments:

noor afzan said...

kesian ko ngan kioshi ko tuh..
mmg semua orang ada prob tersendiri..
x penah ada orang yang x de masalah even die tak pernah cari..
huhu~

Akupun kadang2 ada gak prob2 dengan kerja aku sekarang walaupun nampak cam heppi2..kerja cam rileks..

mmg satu je jalan penyelesaian..
sabar..=)
dan positive..=)

Ee said...

Hmm... believe me, U have to tell them that U don't appreciate their comments, straight to their face. Not necessarily in harsh way but maybe something like… “I’m sorry, please shut up or you will be sorry.” :p wahahaha.

Ok seriously, you have to do something. But pretending their words don’t hurt you certainly not helping.