Friday, January 29, 2010

.They made me think, that it was nothing.

I cried a lot today.
Menangis kerana bende yang perlu, dan juge benda yg tak perlu.
Buat keje pon nangis,

Ngadap monitor pon nangis,
Cakap tepon dengan Suessy pon nangis,
Cakap tepon dengan Kakak tu pon nangis,
Cakap tepon dengan Kioshii pon nangis,
Apatah lagi, bila saya cakap dengan famili... saya nangis, senangis-nangisnya.

All the negative things are in my mind, saya tak mampu tahan lagi.
But... after the super long long long cry,
After I had a lot of talks with my beloved ones..
After dinner session with siblings and Kak Dayah..
After talking to Mr Kioshii..
And after the positive input session by Abah n Mak..

They made me think that...
It was nothing, and I can do better than that.
More important, I CAN BE BETTER.

So..bersabar lah myself, everything will be ok. Insyallah.
Please, no more crying, no more sobbing..

Just be positive, as u have always been.

Love,
Fana a.k.a Farsha

Monday, January 25, 2010

Selamat Bertunang No'oi.. ;)


24.01.2010..
Lagi sorang kawan saya dah bergelar tunangan orang...:)
Tahniah buat Nurul Shahida ataupon si No'oi di atas pertunangan tempoh hari..
Walaupon masa saya sampai, majlis dah tamat, tapi takpe...
I'm happy to see you with ur lovely dress and gorgeous pelamin.. ;)
Terserlah ke'happy'an mama dan ayah masa anaknye menjadi tunang orang.. hehe.

Saya kenal No'oi sejak dari form 1 lagi.. sempat jugakla bermanja-manjaan dengan dia masa zaman skolah dulu..hehe.. even, adik bradik saya memang rapat dengan famili dia.. Mama, Ayah, Abang Ngah dan jugak Adik As.. Dorang ni macam guardian angels untuk adik saya yang kecik, Si Aniq, semenjak dia baby lagi.. ;)

Anyway, hope No'oi dan mr tunangnya akan cepat2 kawin ye... congrats sayang! :)

* Tahun ni memang ramai kawan2 yang akan tunang dan kawin.. bestnye.. ;)

Cheers!
Fana a.k.a Farsha

Thursday, January 21, 2010

Dia Lesu, Saya Buntu, Kami Keliru.

Handphone saya tibe2 berbunyi. Kioshii yang call.

Dia : "Hello.."

Saya : "Hello.. ha, ye awak?"

Dia : "Awak buat ape?"


Saya : "Baru pas makan, tapi tengah sembang2 dengan family kat meja makan ni..knape?"

Dia : "Ooo..okie, sori. Em.. orang kuar jap eh"

Saya : "Kuar? Nak g mane? Tibe2 je?"

Dia : "Tah.. bosan, kuar g minum kot. Tak tau nk buat ape."

Saya : "Dengan siapa?"

Dia : "Ntah.."

Sekilas tu, saya terus ajak Kioshii datang rumah. Kebetulan, tadi saya ada beli beberape biji buah durian kat pasar malam. Boleh buli dia suh bukakkan. Hehehe. Lepas setengah jam camtu, Kioshii sampai. Terus kami bg tugas bukak durian kat dia.. hehe. Mak saya memang suka buli dia. So, dia pon menunjukkan kehandalan dia belah buah durian, nasib baik pass. Hehe.

Famili saya dan Kioshii pon makan buah durian, sambil sembang dan diiringi dengan gelak ketawa. Saya perhati je Kioshii, nampak sedikit happy bile sembang dengan famili. Alhamdulilah la.. lately ni, kami berdua memang macam tak betul2. Masing2 macam ada masalah yang disimpan, tapi tak tau ape.

Lepas selesai makan.. saya ajak Kioshii lepak depan umah. So, kami kuar, terus lepak kat buaian yang ada kat depan rumah saya. Bila kami duduk je, masing2 hanya termenung, tanpa sebarang kata2 keluar dari mulut masing2. Aneh kan? Slalu kalau jumpa, ada je bende nk ckap.. tapi kali ni, masing2 senyap.

Ntahlah.. 2 minggu yang sudah, saya memang emosi. Emosi yang sangat negative. Hari2, mesti ada bende yang saya nk rungut. Sy takde motivasi nk buat ape2. Saya tak tau knape. Hati saya celaru, keliru, kecamuk.. semuanya ada. Tiap2 hari saya akan bersungut, walaupon hanya bende kecik.

Kioshii? Ntah..dia pon same. Lately ni, saya tgk dia macam takde bende nk buat. Tak tau knape? Slalunye..bile dia balik keje, dia mesti busy dengan aktiviti dia, walaupon hanya dengan tgk TV. Tapi, skang ni..dia kata dia bosan, xtau nk buat ape. Even, sms kami pon...kosong. Tak tau nk bualkan ape. Pelik ka
n?

So, masa saya dan dia duduk kat buaian tu, kami cube nilai balik apa masalah kami. Bile di pkkan balik, saya jadi emo lepas saya banyak disindir dan dikomen oleh orang lain. Yup, 2 minggu lalu, saya slalu dibahan oleh sesetengah orang. Ntah la.. orang tu komen apa yg saya pakai, apa yg saya buat, mana saya pergi.. dan jugak apa yg saya makan. Mereka sindir saya, sbb hari2 saya makan ayam. Smpikan, apa saja yg saya tapau atau saya bawak dari umah, mesti dorang nk komen.


Pada mulanya, saya buat tak endah.. tapi lame2, keadaan menjadi lebih teruk. Saya rasa macam dorang dah tk ingat perasaan saya. Sampaikan dorang kata saya ni RATU AYAM. Why? Takleh ke saya makan benda yang saya suke makan? Lagipon saya beli dengan duit sendiri, tak pon mak saya masak. So? Apa masalahnya? Saya tau dorang nk bergurau, tapi kalau hari2 kene sindir... sape tahan kn?

Bende ni mengganggu..ganggu mood saya hari2. Sampaikan saya takde motivasi nk buat keje. Plus dengan keadaan keje yang sentiasa di 'awang-awangan'.. membuatkan pkran saya bertmbah celaru. Kadang2 duduk depan pc, saya boleh nangis.. sbb saya rasa tension, tension sbb saya tak tau ape nasib saya lepas ni. Walaupon ada jugak pihak yg menyedapkan hati saya, tapi.. saya takleh buat tak nampak kenyataan itu, membuatkan saya emo dan tension.


Kioshii..? Dia tension..dia kata dia penat dengan keadaan keja yang tak menentu, sentiasa kene outstation jauh.. dan sama mcam saya, hari2 kene mengadap dengan "JURI2 yang TAK PROFESIONAL". Hari2 dapat komen free. Dia pon emo.. dia pon tension. Sampai, apa saja yang dia cube buat, jadi tak betul.

Kami mengeluh... masing2 urut dahi, pening memikirkan ape yang kami hadapi. Lepas tu, kami tersandar di buaian, terpandang langit malam. Malam tu takde bintang, yang ada hanya awan. Tibe2 saya terpikir...

"Awak, perasan tak.. apa yg kita cite ni, same je macam kita cite 6 bulan dulu. Masalah yang same.. kan?"

Kioshii diam, dia pandang saya, saya pandang dia.

"Haah kan?" - Kioshii ckap.

Then kami tersenyum sambil tersandar, pandang balik ke langit. Agaknye, ini dugaan buat kami kot? Kalau diikutkan logiknya, apa yang kami lalui skarang, same dengan apa yg kami lalui sebelum ni. Sebelum ni, kami boleh buat pandang sebelah mata.. tapi knape skang kami tak boleh? Kami pon pelik...


Kalau saya pk balik, keadaan keje saya..sama je sejak dari mula saya masuk keje dulu. Memang berada di 'awang-awangan', tapi, gaji masih ok.. office masih ok. Knape saya emo? Dari bulan 5 tahun lepas, saya g keje.. memang jem. Tiap2 hari jem, boleh je saya lalui. Tapi knape skang saya emo? Dari dulu..even sejak skola lagi, ada je orang kutuk saya ni gemuk la, tembam la, suke makan ayam la.. tapi, saya ok jek. Knape skang saya emo? Sampai takleh terime langsung?

Kioshii pon same. Sejak dia belum kapel dengan saya lagi, dia dah slalu outstation keje, malah lagi jauh. Sampai ke Sarawak. Sampai 2 bulan pon ada. Tp kenapa skang kalau dia kene g Joho utk 2 hari pon, dia jadi tension.. sedangkan dulu, dia ok jek?


Kami diam.. kami muhasabah diri kejap. Knape kami sentiasa merungut, dan tak bersyukur dengan apa yang kami ada..?

Walaupon keadaan saya macam ni, saya masih lagi bernafas di bumi ini.. boleh happy2 dengan famili dan Kioshii, dan also kawan2. Saya masih berpeluang buat bende2 yang tak pernah saya buat. Saya masih ada kerja.. masih ada rezeki. Masih mampu pandu kereta dan isi minyak pakai duit sendiri. So, knape saya bersungut? Kioshii, walaupon kene outstation, itulah membantu dia untuk mendapat rezeki lebih. Seteruk2 opis dia keje, dia still boleh amik cuti.. boleh g sarapan stiap pagi, walaupon dah pukul 10 pagi. So, knape perlu bersungut kan?

Lepas sesi luahan hati mlm tu, kami janji tanak bersungut lagi. Kami tanak tension dan emo.. kami perlu jadi positive, dan sentiasa bersyukur dengan apa yang kami ada. Semuanya rezeki Allah yang bagi.. kalau kami merungut, maknanya kami takbur dan tak bersyukur.. astaga. Insyallah, saya tanak emo2 lagi.. tanak tension2 lagi...

Kadang2 pk, saya ni dok pk masalah saya... sedangkan ada lagi masalah orang lain yang jauh lebih teruk dari saya...kan?

Dan pasal mulut2 orang lain.. takpela, saya terima seadanya. Kalu dorang nk komen saya gemuk ke, suke makan ayam ke, tak cantik ke.. takpela.. saya jawab, biarlah saya gemuk, baru sedap peluk.. ;) Saya tak marah kat dorang dah, mungkin niat nk bergurau.. tapi saya akan jadikan komen dorang tu sbg cabaran. Barulah gigih nk berdiet.. ye dak? :)

Btw, time kasih kepada Kak Wani dan Suessy kerana sentiasa memberi input2 yang positive buat diri saya. Seriously, u guys helped me a lot.. to become more positive about my life... Kak Wani membuatkan saya terpikir, semenjak saya dan Kioshii memikirkan tentang 'itu', semakin banyak dugaan yang perlu kami lalui.. Tapi takpe, andai ini ujian untuk saya dan dia, saya terima, dan saya akan cube laluinya sebaik mungkin..bersama dia. Insyallah..

Kalau dunia ini takde masalah, bukanlah kehidupan namanya.. kan? :) Dan, hidup ini terlalu singkat untuk ditangisi..so, kita kena always bersyukur dan happy.. btul tak?

*Luahan ini, ikhlas dari hati.. tiada niat untuk menyakiti.. ok? :)

Aura Positive,
Fana a.k.a Farsha

Wednesday, January 20, 2010

Angels Trip To Port Dickson


After months of discussion, and also Looonngggg thread in facebook, saya dan Angels berjaya jugak buat trip ke negeri selain negeri Selangor. Hahaks. Payah btul nk plan aktiviti dengan Angels ni, since masing2 ada komitmen kepada keje masing2.... But, alhamdulilah.. dengan kehadiran Miss Que dari Alor Star Kedah, kami semua berjaya berkumpul di Port Dickson untuk same2 spent time melepak dan ber BBQ di tepi pantai... ;)


Pergi seramai 11 orang.. dengan 3 kereta.. we spent a lot of fun time together at Ancasa Resort, PD.. dan jugak di area tepi pantai. Yang lawaknya, kami lepak di pantai, tapi takde sorang pon yang basah kat laut, mahupon swimming pool. Tak faham jugak kenapa. Haha.

Anyway, it was a great 2 days for me. Dapat mereleasekan segala tension dan pressure yang ada dalam kepala, hanya dengan melakukan acara gelak besar-besaran dengan mereka... :P

This year, we all will reach the number 25 in our life.. hope semuanya akan berjalan lancar, masing2 akan menjadi lebih matang dalam membuat keputusan, memantapkan lagi kerjaya masing2.. and also, achieve something meaningful in our life.. ;)

Angels, i love you guys.. hope, kita akan always 'camni' sampai bile2... and of course, always stay frens forever ok? :)


Enjoys the piccas.

Cheers!
Fana a.k.a Farsha

Friday, January 15, 2010

Emosi untuk hari ini.

* Thanks sgt2 kepada mereka yang Like dan Komen status sy. Cukup membuatkan saya rasa apa yang saya katakan itu sememangnye betul.

Ye, saya emo. Tersangat emo dgn mereka yang suke jaga tepi kain saya.

Emo,
Farsha a.k.a Farhana

Tuesday, January 12, 2010

.Stiap Kali Awak Komen Saya.




Awak tau tak?
Stiap kali awak kata saya selekeh, saya kata.. "Saya memang suke imej camni"..

Awak tau tak?
Stiap kali awak kata muka saya berminyak, saya kata.. "biarlah..saya tetap cute"..

Awak tau tak?
Stiap kali awak kata muka saya berjerawat, saya kata.. "yeke? Nak PMS kot?"..

Awak tau tak?
Stiap kali awak kata "Eh, takde tdung lain nk pakai ke?", saya kata.."Biarlah, tudung ni elok lagi"

Awak tau tak?
Stiap kali awak kata saya gemuk, saya kata.. "Takpe, baru sedap peluk"..

Awak tau tak?
Stiap kali awak kata saya jalan macam lelaki, saya kata.."Saya memang rock dari dulu lagi"..

Awak tau tak?
Stiap kali awak kata saya poyo, saya kata.."Eh, hidup mestilah kene poyo kan?"

Awak tau tak?
Stiap kali awak kata saya ni macam takde keje, saya kata.."Kadang2, sampai tengah malam saya tak tido sebab nk buat keje. Awak?"..

Awak tau tak?
Stiap kali awak komen pasal Kioshii saya, saya kata.."Biarlah, saya sayangkan dia, seadanya dia"

Awak tau tak?
Stiap kali awak kata sesuatu tentang diri saya, stiap kali tu juga hati saya terasa..
Tapi.. takpela, saya dh biase, dari dulu ade je orang yang suke komen tentang diri saya..
Saya dah biase.. :)

Awak tau tak?
Stiap kali awak berkata yang negatif tentang saya, stiap kali itu juga saya bagi jawapan positif pada awak..

Tak bermakna bila awak pakai LCD TV 52 inci, membuatkan awak lebih baik dari orang yang pakai TV biase, saiz 19 inci...

So kenapa awak suke komen pasal saya ye?
Aneh la awak ni. Serius, sangat aneh.

* ditujukan buat dia yang jauh di sana, dah lama tak jumpa, tapi tetap suke komen pasal diri saya, sejak saya kecik lagi. Skian.

Thursday, January 7, 2010

Pengantin Paling Comel Pada Tahun Ini :D


Asalamualaikum..
Permulaan tahun 2010 ni memang havoc. Havoc sbb banyak kawan2 kawin.. hehe.. ;)

Gambar pengantin di atas adalah gambar2 yang saya snap masa majlis persandingan pengantin baru, Shahnur Amirudin dan pasangannya, Aina. Amir ni, kawan saya semenjak dari darjah 3. Then, kami baik n close masa zaman pengakap di sekolah menengah dulu.

Amir dan Aina selamat dinikahkan pada malam 01.01.10 yang lepas, dan majlis persandingan diadakan di Dewan Hillpark on 03.01.10. Alhamdulilah, everything went well dan mereka selamat menjadi suami isteri.

Perkahwinan kali ni terasa agak bermakna, sbb ramai kawan2 skola dan geng2 dulu trun padang untuk sama join memeriahkan majlis Amir ni. Dan tak tau knape, kami yg perempuan rasa cam sayu je masa Amir menikah.. ntahla, sbb dah terasa kot kawan2 semua dah dewasa.. dah kawin dah lagi sorang kawan kami. Hehe..

Tahniah buat Amir dan wifey nya.. Aina. Semoga korang berbahagia dan diharapkan jodoh korang berkekalan sehingga ke akhir hayat.. ;) Buat baby banyak2 ye.. hahaks!

ps : Dengarnya.. ramai kawan2 nk tunang, nk kahwin.. meriahnya tahun ni. Meriah sangat! Hehehe..

Cheers!
Fana a.k.a Farsha

Monday, January 4, 2010

Selamat Bertunang Effa ;)


010110..
Tarikh keramat yang ramai orang pilih untuk disatukan..
Termasuk classmate saya masa form 5 dulu, Effa..
Tapi belum nikah lagi, tunang je baru.. ;)

Tahniah Effa..
Im Happy for you..

Cheers!
Fana a.k.a Farsha

Friday, January 1, 2010

Coretan buat si 2009 ;)


Asalamualaikum...

Coretan khas buat ingatan diri sendiri sempena tahun baru..

2009..
Terima kasih sebab 2009 kerana telah membuktikan sememangnya 2009 merupakan tahun yang best buat diri ini. Tak tau kenapa, tapi di hari terakhir 2009 ni, rase sedih sangat nk tinggalkan 2009. Sebab, tahun 2009 lebih banyak memberi makna buat saya dan orang2 sekeliling.. mungkin sbb masa 2008, saya banyak kenangan pahit dan kesedihan.. dah alhamdulilah, tahun 2009 membawa lebaran indah buat saya..

2009..
Thanks so much sbb 2009 bagi banyak masa dan ruang untuk saya spend time dengan famili. The holiday, the jalan2 session, the ikan bakar jalan belamy session, the muzium negara visit, the balik kampung event and macam2 lagi! Terasa sangat tahun 2009 ni, banyak sangat time yang saya spend dengan family..malah lebih banyak dari tahun yg sebelumnya. Best sangat. Dan thanks 2009, sbb masih lagi memberi peluang kepada Mak, Abah, Dyana, Ryehanna, Aniq dan saya untuk celebrate birthday dengan kek masing2.. ;) dan rasenye, tahun 2009 ni best sangat, sbb kami sekeluarga lebih banyak berkasih sayang.. walaupon kadang2 ada jugak selisih fahamnya... tapi, tu lumrah hidup kan?

2009..
Terima kasih kerana masih lagi mengutuhkan hubungan saya dengan Kioshii. Alhamdulilah, masa 2009 la dapat celebrate anniversary 1 tahun.. hehe. Walaupon masih muda hubungan tu, tapi dalam tahun 2009 la, kami dapat kenal dengan lebih rapat lagi. Kioshii pon dapat kenal rapat lagi dengan famili dalam thun 2009. Siap g dinner, tgk wayang, mandi manda dan lepak dengan family lagi. Dan nampaknya, pihak atasan dapat menerima kehadiran Kioshii dengan baik.. hehehe.. pass! :D 2009, jangan lupe pesan kat tahun2 yang seterusnya, panjangkan jodoh saya dengan Kioshii sampai akhir hayat eh? Janji? :D

2009..
Rasenye tahun ni pon, 2009 banyak bg pluang kat diri ini untuk berhubung dengan kawan2 kan? Dengan geng Kak Yong ( Adik badik angkat ) pon, rasenya tahun ni banyak lepak session. Hehe, bermalam dari kul 12 sampai Subuh tu dah perkara biase.. dari 2007 dah buat dah. Tapi 2009 ni beza sikit, sbb masing2 dah dewasa, so lepak session dia pon jadi agak 'matang'. Tapi tetap best! Tak kurang jugak, rezeki adik bradik saya ni melimpah ruah.. ada yang nk kawin, ada yang nk kene risik, ada yang nk tunang, ada yang dapat keje best, ada yang dah beli kete, dan ada yang dah dapat anak! Oh..bestnye 2009. Thanks sangat! And utk adik badik angkat ku, sayang bangat sama kamu.. u know who u are rite? :)

Buat ANGELS pon same.. walaupon 2009 ni tak banyak sangat sesi lepak n manje2 dengan dorang, tapi rasenye 2009 ni menjadi saksi utk ANGELS, sebab banyak dugaan, cabaran yang dilalui. Dan melalui bende2 tu la, hubungan ANGELS jadi lebih rapat.. kan? Rekod camwhoring session ANGELS memang kurang sikit tahun ni dari tahun sebelumnya.. tapi takpe, 2009 dah janji dengan 2010 untuk memperbanyakkan sesi itu khas untuk ANGELS kn? :D Hehehehe.. so to my ANGELS, hope tahun depan akan menjanjikan yang lebih baik buat kita semua.. ok? Love ya guys...

Tahun 2009 jugak merupakan tahun yang agak meriah buat adik2 RACKFAST. Setelah lame tak jumpa lepak, 2009 la yang bg kami pluang utk tebus balik masa bersama. Lepak session, maple session, vacation and roadtrip session. Memang best! Saya dengan adik berjaya buat roadtrip and vacay ke Melaka dan Pulau Pangkor tahun ni. Sekaligus merapatkan balik hubungan saya dengan dorang. It was a great year for us.. dan harap sangat, tahun depan, kami akan berterusan camni.. insyallah.. ;) Dan memang tahun 2009, banyak giler gamba dorang yang saya amik. ahaha.. penuh harddisk! :) So to my Rackfast sistas, love yu guys.. ;)

Tahun ni jugak saya jumpa seorang adik yang mampu mendengar semua luahan hati saya.. babe, u know who u are.. thanks for the love mr teddy yang besar itu.. ;) Muahx!

Opp..jangan lupe, 2009 jugak telah bg saya ruang utk berjumpa dengan some of my old frens.. thru gatherings and reunions. It was fun. Sesi berjumpa adik2 angkat pon lebih banyak dalam tahun 2009. Hehehe.. masing2 dah busy dengan life masing2, but still contact with each other. It was a bless year for me and them.. ;)

2009..
Pasal kerjaya? I think.. 2009 membawa banyak rezeki kepada diri ini.. alhamdulilah. Syukur kepada Allah s.w.t di atas segalanya. 2009, membuka lembaran baru dalam dunia kerjaya saya. Dari bekerja di tempat yang agak robotik, sering dicaci dan dihina.. saya dapat kerja baru di tempat baru yang lebih baik. Boss baik, opismates yang super best, and environment yang best. Alhamdulilah.. walaupon orang kata, ada gak berita2 yang kurang baik, tapi pada saya..semuanya OK! :) Dan saya berharap.. dunia kerjaya saya akan lebih bertambah baik di masa depan.. Insyalah..

2009 ni pon, sememang tahun yang membuatkan saya lebih banyak praktis skill amik gambar. Cita2 satu hari nnt nk jadi profesional photographer.. insyallah, who knows? :D So, tahun2 depan pon nk pektis banyak2 lagi.. ehehehe..

Tahun ni jugak, tahun yang best sbb.. saya mendapat rezeki untuk merasa beli kereta sendiri. Alhamdulilah. Dah 4 bulan dah kete tu.. dah 10,000 pon milege dia.. hahaha! Kuat merayau tol saya ni!!

2009..
Tahun ni ramai jugak kawan2 yang kawin dan dapat baby.. kan? Eii.. besttnyeee.... :)

2009..
Kalau diikutkan, panjang lagi nk bebel.. tapi cukupla kot. Biarlah yang lain2 tersemat di dalam hati ini. Sesungguhnya, diri ini amat gembira dan bersyukur utk segala yang pernah terjadi sepanjang tahun 2009. Saya harap, tahun akan datang.. akan menjanjikan perkara yang lebih baik untuk diri ini, keluarga, kawan2 dan semua orang yang saya kenal.. Insyallah...

Dan saya berazam, untuk berubah menjadi insan yg lebih baik..untuk diri sendiri, dan utk orang lain.. ;)

Sedih nk tinggalkan 2009, tapi teruja menantikan kedatangan 2010.. :)

Goodbye my lovely 2009... I'll miss u.. ;)

ps : Selamat tahun baru buat semua pembaca2 yang sudi baca blog saya.. semoga tahun akan datang membawa seribu makna buat kalian semua... muahx! :)

Cheers!
Fana a.k.a Farsha