Tuesday, November 10, 2009

Saya dapat 2 "Akuarium" free. Adeh.

Asalamualaikum..dan hye..

Beribu kali saya pk kn, perlu tak saya cerita tentang kesangsian yang berkumpul dalam hati saya skang ni kat blog? Tapi, makin hari makin tension.. kalau disimpan, sure saya jadi stress..so, saya decide nk meluahkan isi hati ini dekat blog..pasal ape? Pasal kereta..

Dulu, saya bawak kerete lame, Nissan Sunny tahun 1983. Semenjak saya belajar di MMU, sehinggalah saya bekerja di Bndar Baru Bangi dan juga Subang Jaya. Dalam 3-4 tahun jugak la. Pernah sebelum ini, saya terpk nk beli kerete baru. But, saya belom stabil lagi. Even, saya pernah tulis dalam blog, kalau tak salah, bulan Jun kot.. saya kata, saya tanak beli kereta.


Tapi, selepas sebulan dari posting saya tu, saya kerap terpikir pasal kereta. Kalau saya beli kerete, saya akan amik loan 9 tahun. Kalau start dari umur 24 tahun, saya akan habis bayar masa umur 33 tahun. Masa tu mungkin dh kawin.. habis, bile saya nk bli umah? Sampai bile nk menanggung hutang kete? Plus, kalau saya saving pon.. saya tak tau kemana pergi duit saya tu, ade jela bende yang akan saya bli. Semenjak tu..saya banyak berpk pasal kereta. Saya tanye pendapat parents, adik badik, kioshii dan certain kawan2 saya.


Then.. saya mula cari kereta yang sesuai utk saya bli, within budget saya. Saya tgk MYVi, memang saya idamkan semenjak ia wujud, tapi..saya pk, skang dah 24 tahun. Kalau bli MYVi, kan ke kecik? Kalau dah bekeluarga nnt, camana? So, sy terpk Persona. Kawan saya dan adik angkat saya ada yang dah pakai Persona. Memang sesuai, ruang besar, bonet pon besat. Sesuai utk jangkamasa panjang. Abis, kalau dah bayar 9 tahun, elok beli kete yg besar kn?
Senang kalau dah ada anak2 nnt..hihi.. Plus.. monthly payment Persona ngan MYVi same.

Saya start apply for purchasing Persona. Sambil dalam proses tu, saya berdoa..kalau btul itu rezeki saya utk dapat beli kereta tu, saya harapkan semuanya berjalan lancar. Dan, alhamdulilah..lepas 3 minggu apply, saya dapat kereta baru.. Persona 1.6, Auto, warna Metal Grey..

Yup, semestinya saya bersyukur dan happy, walaupon dalam proses nk beli tu ada jugak beberapa masalah. Tapi, tu asam garam la kn? Kalau tak usaha, camana nk dapat kn? So..saya dapat kereta tu. Family saya pon happy.. Kioshii pon happy, we treat it as harta bersama..
Stakat ni, Persona sy tak pergi jauh lagi, tapi saya g keje, saya bawak kereta tu. Sedikit sebanyak dah mengurangkan sakit kaki dan tahap stress dalam jem bile balik keje. Minyak? Dulu..saya bawak kete Nissan, minyak dalam rm50 seminggu. Bile pakai Persona, alhamdulilah, budgetnye tetap same. Cume kadang2 terlebih skit sbb banyak lencongan slain tempat keje.. Hehehe...

Cume, sejak 3 minggu yang lalu. Keseronokan saya pakai kereta baru, terganggu. Tau kenapa? Sbb dah mula ada masalah yang melanda..

Masalah 1 ( tak tau ni masalah ke ape )
Hanya selepas sminggu saya pakai kete, milege saya dah cecah 1000 km. Ramai orang kata saya ni kaki merayau.. Yeke? Dasat ek dalam seminggu saya dah cecah 1000km? Haha.. Tapi memang saya kaki berjalan pon. Dan, saya hantar ke Proton Service Centre untuk service kali pertama..dan, harga service nye.. RM123.05. Ramai yang kata.. MAHALNYE? Saya pon aneh, mahal ke? Rupenye..ada yang hantar kat worksyop biase, dorang charge dalam rm80 je. Saya sedikit emo. Knape mahal sangat ye? Takpela, saya pk..first time. Lagipon, harga tu within budget saya lagi dan kalau anta kat service proton, ada warranty. So..takpela. Then.. masa saya bayar tu, saya tak perasan nama saya salah. Akhirnya, resit saya tu terpampang nama orang lain. No plet betul, tapi nama owner salah. Jadi name orang lain... Agak tension jugak la, tapi saya pk, hal kecik je kot.. So, saya buat bodo jek. ( Tapi dah call Service Centre suh tuka )

Masalah 2
Ada satu hari tu, saya keluar dengan Kioshii.. kami g beli barang kat Sunway Piramid. On the way back, kami singgah kedai aksesori. Try tgk bende2 yang ada kat kedai tu. Then, kami terpk, ari tu ada nampak Gen2 pakai lampu blakang yang semuanya kaler merah. Memang cun! So try tanye kat kedai.. cine tu kata..

" Ooo..itu tinted saja.. tak mahal. Rm 30 saja.. "

So, selepas bincang2, kami decide nk tampal tinted merah kat lampu belakang. Nampak cun skit. So dorang pon pasang. Tapi, dorang buat keje tersangat la kasar. AAAaaa...emonye saya. Dorang tak buat elok2, kasar2, tekan kuat2. Sampaikan Kioshii pon dah emo. But, last2 dh siap pasang, memang cun. So kami pon balik..

2 hari lepas tu, masa saya baru balik rumah.. Kioshii terperasan, lampu belakang belah kanan dah retak! Haaa?? Saya tgk, ye, memang dah retak. Ya Allah, betapa emonya saya masa tu..mana tak tension. Baru pakai brape minggu da retak. Menurut kata pakwe adik saya, kemungkinan masa dorang pasang tu, dorang tak hati2. Pasang ganas2, tekan2.. plus, material Proton pon x berkualiti. Tapi, saya cube tenangkan hati.. takpela, keep positive. Retak je kan? Buat2 tak nampak sudah... tapi, emonye hati ini, Tuhan je yang tau...

Masalah 3
Ha, ni masalah yang paling baru saya kene. Yang membuatkan hati saya tak tenteram langsung sampai la skang.

Ari tu, saya balik keje..Kioshii yang amik. Dia bawak kereta tu. Then, masa saya kuar dari opis, Kioshii tunjuk kat saya. Lampu blakang belah kanan yang retak tu, dah makin teruk.. even, lampu bulatnya dah TERKELUAR dari lampu asal. Ya Allah... emo, emo, emo. Saya memang hangin, saya xtau kenapa. Kenapa truk sangat bende ni bleh jadi? Saya trus cabut stiker merah yang saya tampal ari tu.. bile cabut, dah tak nampak sangat. So, ape kene buat? Buat2 tak nampak lagi...

But, the condition is getting worse.. dah lah lampu belah kanan dah retak.. tibe2, lampu belah kiri yang slame ni takde pape, ada air bertakung! Bertakung ok.. Haaa...apa lagi yang perlu saya katakan? Saya EMO + Tension + Marah.. tapi saya tak tau nk salurkan kepada siape. Kioshii pon dah emo. Emo teramat sangat kami berdua. Masa jadi tu, saya biarkan lagi...dan keesokan harinya... lampu break yang retak tu pon ada air bertakung!! Rasenya, kalau saya letak ikan dalam tu, dia boleh idup kot! So now, dua2 belah ada air bertakung.

Konklusinya disini, saya aneh..adakah saya tak pandai jaga kereta, atau sememangnye kualiti kereta itu adalah sebegitu. Memang saya pernah dengar macam2 cerita tentang kereta Proton. Even, kereta tunang kakak saya dulu ( Satria Neo ), tibe2 TERBAKAR selepas 2 bulan dia pakai. Kawan saya, Tasha dan Salleh pon penah cakap, JANGAN beli kete Proton, sbb banyak poblem. Tapi, dulu mak saya pakai WIRA, selama 7 tahun kot, elok je... takde masalah teruk sangat kot? Even, adik angkat saya Naddia pakai Persona, elok je sampai skang? Takde poblem pon?

Sbb tu saya amik Proton, sbb saya rase..pasal kereta ni terlalu subjektif..kalau kita pakai BMW pon, tapi kalau bawak pon main taram je, hancur jugak satu hari nnt kn? So..saya pk positive. Saya anggap bende ni rezeki..mungkin ni dugaan yang diturunkan kepada saya kan? Takpela..pasal lampu tu, saya da g Service Centre, cakap ngan dorang pasal masalah saya. Dan dorang dah janji nk ganti balik dengan lampu baru, tanpa bayaran sbb ada warranty. Alhamdulilah la kn?

Cume..skang ni, nk menunggu lampu break baru, saya kene tutup sebelah mata, buat2 tak nampak 'akuarium' free saya kat blakang kete tu..tapi, sememangnya susah nk ignore.. But, saya take it as a challenge la kot. Terer pe.. kete saya ada akuarium ok, kete orang lain takde. Hahaha... and, abah saya ckp, kalau bawak kete pon, pandang depan, bukannya pandang belakang.. so biarlah, 'akuarium' tu dinikmati oleh pemandu2 lain.. haha...

Saya bersyukur, skurang2nye ada rezeki saya nk bawak kereta baru.. lagipon, bile pk2 balik, skang musim hujan, hujan lebat plak tu. Tak mustahil bende tu bleh jadi.. kan? ;)

ps : Malam tadi saya g makan kat Subang, ternampak satu Gen2..lampu blakang dia pon ada air.. so dia pon dapat 'akuarium' free dari Proton.. kan? Hehehe....

Cheers!
Fana a.k.a Farsha

6 comments:

Princess DiCaprio said...

igt kna der ikan tadi...

HANIKO ARIHYOSHI said...

hey....take it easy ...bak kata org kalo dah pakai keta mmg risiko bynk...tp utk masa dpan kan...anyway good sbb terus g kat proton dr g kedai luar...nnt pas dia org gnti lik lmpu belakang check tol2 takut dia lekat pakai glue je..kalo glue lama² dia kuar or masuk air lik...

noor afzan said...

alhamdulillha la kalau service centre nak ganti.

pasni jg nharap le nak tinted lagikan..
serikkk..

LanaBusyBee said...

lek la farsha..memang selalu mcm tu, dugaan tau...member ruby lagi la, seminggu sekali tayar da pancit, smp 3 minggu berturut2, 3 tayar yang berlainan, org dengki..pastu ada org langgar dr belakang, langgar lari terkuar bumper, lagi la..kita patut bersyukur dugaan kita xseberapa pun kan kan...terima seadanya...

FATIMOIST said...

HAHAHAHA..
Sian ko paca..
Ako paham came EMO korg time tuh..
Tahap Gaban panas sensasi sume la.. =p

Ako pon berpk..
Adakah kete Saga baru mak ako nie pon..
Bakal mempunyai "akuarium" sbg exterior kete..
Huhuhuhu..

daa dee doo said...

moral of the story kan;

jgn bli Proton.
(tp kalo dh bli tu, nk wat caner. just make sure kalo g service tu, anta kat service center dia je. yg oil change tu actually, ko bole tuka ngn yg mana ko berkenan :D)

muahs+hugs!