Sunday, November 22, 2009

Something caught my eye, today.

Asalamualaikum and hye...

Something caught my eye, today.

Gambar2 yang saya shoot, semasa menjadi photographer untuk Majlis Kenduri Cukur Jambul Muhammad Irfan Darwisy.

Oh ye, baby yang tersenyum riang itu adalah sepupu Irfan, Muhammad Aqil Farish. :)

I love my job. I love photography. I love babies.

Cheers!
-Fana a.k.a Farsha

Wednesday, November 18, 2009

.Dia hanya terlupa. Kerana kamu terlalu sempurna.

Khas buat orang yang ku sayangi itu..

Perempuan itu..

Bila dia susah,
Kamu tolong sedaya upaya dengan perit jerih mu.. tanpa disuruh. Kerana, pada kamu, dia terlalu berharga dan penting dalam hidupmu, sehinggakan..kamu rasakan dia tidak patut merana selagi dia berada di dalam jagaan mu.. kan?

Bila dia sedih,
Kamu sedaya upaya membuat dia tertawa..dengan lawak jenaka manjamu. Kamu akan berusaha membuatnya gembira, walau pada ketika itu, kamu sendiri tidak gembira.. tetapi, demi sayang dan cinta mu padanya, kamu endahkan perasaanmu sendiri, hanya semata-mata ingin menjaga perasaannya..kan?

Bila dia gembira,
Kamu tumpang same dengan kegembiraannya..walau pada hakikatnya, dia terlupa menyelitkan namamu dalam kegembiraannya itu..kan?


Bila dia senang,
Sedikit pun tidak tercalit dalam hatimu untuk meminta-minta darinya.. kerana pada kamu, apabila dia senang..itu adalah hasil titik peluhnya sendiri..hasil usahanya sendiri.. Kamu tidak meminta pun, tetapi..dia selalu lupa untuk berkongsi, sedangkan semasa susah dan senang, kamu sentiasa bersamanya..kan?

Bila dia merajuk,
Belum sempat dia merasa kenikmatan merajuk itu, kamu sudah memujuknya terlebih dahulu.. tanpa mengira perasaanmu terlebih dahulu. Kerana pada kamu, perasaannya jauh lebih berharga dari perasaanmu sendiri..kan?

Bila dia buat salah,
Kamu hanya pejam mata.. memujuk dirimu sendiri, dan sentiasa berkata dalam hati.."tidak apa..suatu hari nanti dia akan berubah.."...walaupun hati kamu remuk dek kerana kesalahannya itu..kan?

Bila dia bosan,
Kamu sanggup menjadi sang penghibur dihadapannya...demi memastikan senyuman diukir dibibirnya..walaupon, kamu sendiri dirundung masalah dan kesepian di kala saat itu..kan?

Bila dia sakit,
Kamu sanggup berjaga..menjaganya, menjemputnya dan menghantar nya pulang ke rumah, dan memastikan kedua kakinya selamat melangkah ke dalam rumah, tanpa memikirkan keselamatanmu dan kesihatanmu di kala kamu berbuat begitu..kan?

Bila dia manja,
Kamu tetap memberi ruang untuk dia bermanja..sedangkan dia asik terlupa memanja
kan kamu..kan?

Bila dia sibuk,
Kamu sentiasa memahami dan memberi ruang untuknya, tanpa gangguan. Tapi kadang-kadang dia sibuk sehingga terlupa kewujudan kamu di dalam hidupnya..kan?

Bila dia kemana-mana,
Kamu sentiasa bersamanya, susah dan senang, sejuk dan panas, siang dan malam. Pada kamu, kamu perlu ada bersamanya, menjaga dirinya, dan kamu menjadi yang terbaiknya..walau dia tidak pernah minta. Kamu korbankan masa kamu, hanya untuk dia..kan?


Namun, di sebalik setiap kesempurnaan itu..kamu terlupa, yang kamu hanya manusia biasa, yang ada hati dan perasaan..dan paling pentingnya, kamu hanya seorang perempuan yang memerlukan belaian, kasih sayang dan cinta dalam lubuk jiwamu.

Setiap kesempurnaan yang kamu berikan padanya, hanya untuk dia. Kamu korbankan segala-galanya, hanya untuk dia. Tetapi..pengorbananmu itu, membuatkan dia lupa, lupa tentang kewujudan mu...Sehingga dia terlupa menjadi yang sempurna untuk dirimu.


Dia terlupa...terlupa kepada perasaanmu, hatimu..dan kewujudanmu, hanya kerana kamu bisa menyempurnakan hidupnya.

Bukalah mata...
Sesungguhnya..dia akan rugi kalau kehilangan kamu dalam hidupnya, dia akan rugi kerana tidak meluangkan masa bersama denganmu, dia akan rugi kerana terlupa akan kehadiranmu dalam hidupnya..dan dia akan rugi tidak memperisterikan kamu dalam hidupnya.

Sesungguhnya, tidak apa yang tidak molek tentang dirimu..Dia hanya terlupa, kerana kamu terlalu sempurna..

To my lovely sis..
Do think about urself first, and think about ur future and happiness...
No matter what happens, ur family will always be with you...support you..

Don't cry..please don't cry..
Because it hurt us, to see you cry...

Love ya always...

Love,
Fana a.k.a Adik a.k.a Farsha

Tuesday, November 10, 2009

Saya dapat 2 "Akuarium" free. Adeh.

Asalamualaikum..dan hye..

Beribu kali saya pk kn, perlu tak saya cerita tentang kesangsian yang berkumpul dalam hati saya skang ni kat blog? Tapi, makin hari makin tension.. kalau disimpan, sure saya jadi stress..so, saya decide nk meluahkan isi hati ini dekat blog..pasal ape? Pasal kereta..

Dulu, saya bawak kerete lame, Nissan Sunny tahun 1983. Semenjak saya belajar di MMU, sehinggalah saya bekerja di Bndar Baru Bangi dan juga Subang Jaya. Dalam 3-4 tahun jugak la. Pernah sebelum ini, saya terpk nk beli kerete baru. But, saya belom stabil lagi. Even, saya pernah tulis dalam blog, kalau tak salah, bulan Jun kot.. saya kata, saya tanak beli kereta.


Tapi, selepas sebulan dari posting saya tu, saya kerap terpikir pasal kereta. Kalau saya beli kerete, saya akan amik loan 9 tahun. Kalau start dari umur 24 tahun, saya akan habis bayar masa umur 33 tahun. Masa tu mungkin dh kawin.. habis, bile saya nk bli umah? Sampai bile nk menanggung hutang kete? Plus, kalau saya saving pon.. saya tak tau kemana pergi duit saya tu, ade jela bende yang akan saya bli. Semenjak tu..saya banyak berpk pasal kereta. Saya tanye pendapat parents, adik badik, kioshii dan certain kawan2 saya.


Then.. saya mula cari kereta yang sesuai utk saya bli, within budget saya. Saya tgk MYVi, memang saya idamkan semenjak ia wujud, tapi..saya pk, skang dah 24 tahun. Kalau bli MYVi, kan ke kecik? Kalau dah bekeluarga nnt, camana? So, sy terpk Persona. Kawan saya dan adik angkat saya ada yang dah pakai Persona. Memang sesuai, ruang besar, bonet pon besat. Sesuai utk jangkamasa panjang. Abis, kalau dah bayar 9 tahun, elok beli kete yg besar kn?
Senang kalau dah ada anak2 nnt..hihi.. Plus.. monthly payment Persona ngan MYVi same.

Saya start apply for purchasing Persona. Sambil dalam proses tu, saya berdoa..kalau btul itu rezeki saya utk dapat beli kereta tu, saya harapkan semuanya berjalan lancar. Dan, alhamdulilah..lepas 3 minggu apply, saya dapat kereta baru.. Persona 1.6, Auto, warna Metal Grey..

Yup, semestinya saya bersyukur dan happy, walaupon dalam proses nk beli tu ada jugak beberapa masalah. Tapi, tu asam garam la kn? Kalau tak usaha, camana nk dapat kn? So..saya dapat kereta tu. Family saya pon happy.. Kioshii pon happy, we treat it as harta bersama..
Stakat ni, Persona sy tak pergi jauh lagi, tapi saya g keje, saya bawak kereta tu. Sedikit sebanyak dah mengurangkan sakit kaki dan tahap stress dalam jem bile balik keje. Minyak? Dulu..saya bawak kete Nissan, minyak dalam rm50 seminggu. Bile pakai Persona, alhamdulilah, budgetnye tetap same. Cume kadang2 terlebih skit sbb banyak lencongan slain tempat keje.. Hehehe...

Cume, sejak 3 minggu yang lalu. Keseronokan saya pakai kereta baru, terganggu. Tau kenapa? Sbb dah mula ada masalah yang melanda..

Masalah 1 ( tak tau ni masalah ke ape )
Hanya selepas sminggu saya pakai kete, milege saya dah cecah 1000 km. Ramai orang kata saya ni kaki merayau.. Yeke? Dasat ek dalam seminggu saya dah cecah 1000km? Haha.. Tapi memang saya kaki berjalan pon. Dan, saya hantar ke Proton Service Centre untuk service kali pertama..dan, harga service nye.. RM123.05. Ramai yang kata.. MAHALNYE? Saya pon aneh, mahal ke? Rupenye..ada yang hantar kat worksyop biase, dorang charge dalam rm80 je. Saya sedikit emo. Knape mahal sangat ye? Takpela, saya pk..first time. Lagipon, harga tu within budget saya lagi dan kalau anta kat service proton, ada warranty. So..takpela. Then.. masa saya bayar tu, saya tak perasan nama saya salah. Akhirnya, resit saya tu terpampang nama orang lain. No plet betul, tapi nama owner salah. Jadi name orang lain... Agak tension jugak la, tapi saya pk, hal kecik je kot.. So, saya buat bodo jek. ( Tapi dah call Service Centre suh tuka )

Masalah 2
Ada satu hari tu, saya keluar dengan Kioshii.. kami g beli barang kat Sunway Piramid. On the way back, kami singgah kedai aksesori. Try tgk bende2 yang ada kat kedai tu. Then, kami terpk, ari tu ada nampak Gen2 pakai lampu blakang yang semuanya kaler merah. Memang cun! So try tanye kat kedai.. cine tu kata..

" Ooo..itu tinted saja.. tak mahal. Rm 30 saja.. "

So, selepas bincang2, kami decide nk tampal tinted merah kat lampu belakang. Nampak cun skit. So dorang pon pasang. Tapi, dorang buat keje tersangat la kasar. AAAaaa...emonye saya. Dorang tak buat elok2, kasar2, tekan kuat2. Sampaikan Kioshii pon dah emo. But, last2 dh siap pasang, memang cun. So kami pon balik..

2 hari lepas tu, masa saya baru balik rumah.. Kioshii terperasan, lampu belakang belah kanan dah retak! Haaa?? Saya tgk, ye, memang dah retak. Ya Allah, betapa emonya saya masa tu..mana tak tension. Baru pakai brape minggu da retak. Menurut kata pakwe adik saya, kemungkinan masa dorang pasang tu, dorang tak hati2. Pasang ganas2, tekan2.. plus, material Proton pon x berkualiti. Tapi, saya cube tenangkan hati.. takpela, keep positive. Retak je kan? Buat2 tak nampak sudah... tapi, emonye hati ini, Tuhan je yang tau...

Masalah 3
Ha, ni masalah yang paling baru saya kene. Yang membuatkan hati saya tak tenteram langsung sampai la skang.

Ari tu, saya balik keje..Kioshii yang amik. Dia bawak kereta tu. Then, masa saya kuar dari opis, Kioshii tunjuk kat saya. Lampu blakang belah kanan yang retak tu, dah makin teruk.. even, lampu bulatnya dah TERKELUAR dari lampu asal. Ya Allah... emo, emo, emo. Saya memang hangin, saya xtau kenapa. Kenapa truk sangat bende ni bleh jadi? Saya trus cabut stiker merah yang saya tampal ari tu.. bile cabut, dah tak nampak sangat. So, ape kene buat? Buat2 tak nampak lagi...

But, the condition is getting worse.. dah lah lampu belah kanan dah retak.. tibe2, lampu belah kiri yang slame ni takde pape, ada air bertakung! Bertakung ok.. Haaa...apa lagi yang perlu saya katakan? Saya EMO + Tension + Marah.. tapi saya tak tau nk salurkan kepada siape. Kioshii pon dah emo. Emo teramat sangat kami berdua. Masa jadi tu, saya biarkan lagi...dan keesokan harinya... lampu break yang retak tu pon ada air bertakung!! Rasenya, kalau saya letak ikan dalam tu, dia boleh idup kot! So now, dua2 belah ada air bertakung.

Konklusinya disini, saya aneh..adakah saya tak pandai jaga kereta, atau sememangnye kualiti kereta itu adalah sebegitu. Memang saya pernah dengar macam2 cerita tentang kereta Proton. Even, kereta tunang kakak saya dulu ( Satria Neo ), tibe2 TERBAKAR selepas 2 bulan dia pakai. Kawan saya, Tasha dan Salleh pon penah cakap, JANGAN beli kete Proton, sbb banyak poblem. Tapi, dulu mak saya pakai WIRA, selama 7 tahun kot, elok je... takde masalah teruk sangat kot? Even, adik angkat saya Naddia pakai Persona, elok je sampai skang? Takde poblem pon?

Sbb tu saya amik Proton, sbb saya rase..pasal kereta ni terlalu subjektif..kalau kita pakai BMW pon, tapi kalau bawak pon main taram je, hancur jugak satu hari nnt kn? So..saya pk positive. Saya anggap bende ni rezeki..mungkin ni dugaan yang diturunkan kepada saya kan? Takpela..pasal lampu tu, saya da g Service Centre, cakap ngan dorang pasal masalah saya. Dan dorang dah janji nk ganti balik dengan lampu baru, tanpa bayaran sbb ada warranty. Alhamdulilah la kn?

Cume..skang ni, nk menunggu lampu break baru, saya kene tutup sebelah mata, buat2 tak nampak 'akuarium' free saya kat blakang kete tu..tapi, sememangnya susah nk ignore.. But, saya take it as a challenge la kot. Terer pe.. kete saya ada akuarium ok, kete orang lain takde. Hahaha... and, abah saya ckp, kalau bawak kete pon, pandang depan, bukannya pandang belakang.. so biarlah, 'akuarium' tu dinikmati oleh pemandu2 lain.. haha...

Saya bersyukur, skurang2nye ada rezeki saya nk bawak kereta baru.. lagipon, bile pk2 balik, skang musim hujan, hujan lebat plak tu. Tak mustahil bende tu bleh jadi.. kan? ;)

ps : Malam tadi saya g makan kat Subang, ternampak satu Gen2..lampu blakang dia pon ada air.. so dia pon dapat 'akuarium' free dari Proton.. kan? Hehehe....

Cheers!
Fana a.k.a Farsha

Wednesday, November 4, 2009

Khas buat orang2 ini. :D

Asalamualaikum dan hye...

Khas buat orang-orang ini.. ;)

Gambar 1


Khas buat my sweetest fren, Elia Juaini a.k.a Bebe..
Selamat Menyambut Hari Lahir yang ke 24..
Semoga sentiasa dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki, dirahmati yang maha esa..
dan mendapat kebahagiaan serta jodoh yang mencapai piawaian.. :P hehehe..
Bebe kene ingat, kalau dulu bubu sedih2, bebe suke ceriakan bubu..

So, bubu tanak bebe sedih2..tambah2 di hari yang berbahagia ini..
Bebe takkan keseorangan..bubu sentiasa ada dalam life bebe.. ;)
Cube pejam mata.. kalau tak kuar muka bubu dalam bayangan, mesti muka angels pon ade kan? :D
Ihiks... love yu bebe.. happy birthday tau.. ;)


Gambar 2


Kioshii..?
Takde pape..saje je letak gamba dia..sbb gamba ni comel plak. Hehehe.
Jumpa malam ni yeah, nnt orang amik dia kat LCCT..
Jangan lupe kem salam kat orang2 Sarawak yang ade kat sane..
Ngehehehe...

Cheers!
Fana a.k.a Farsha