Tuesday, September 8, 2009

Tukang. Jahit. Sibuk. Badan.

Asalamualaikum...

Adeh, sudah bersawang tebal blog saya ini. Bukan apa, apabila bulan Ramadhan tiba, saya terlalu asyik menikmati keberkatannya, sampaikan mood nk update blog pon takde. Mana tak nye, asik pk pasal makanannnnn je.. ( makruh tak? ).. hahahaks. Just joking. But, sememangnya, selepas entry terakhir bulan lepas, mood utk mengupdate blog sememangnya tak ada. Zero.

But ari ni, entah kenapa mood datang, setelah saya teringat satu kisah. Kisah yg sememangnya akan saya ingat bile tibe je bulan pose. Pasal ape..?? Pasal Tukang Jahit Sibuk Badan. :D


Stiap tahun, semua orang mesti nk pakai baju raya yg baru kn? Yup..sama cam saya. Tiap tahun kalau tak ke PKNS beli baju siap, saya dan family mesti beli satu KAIN yg same, dan hanta tempah buat baju kurung. Masa kecik2 dulu, mak slalu bawak saya pegi ke tukang jahit chinese, Aunty Lily kat Batu 14 Puchong. Aunty Lily ni glamer kot kat area Puchong, ramai jugak yg anta baju kat dia. But since a few years back, Mak dah stop hantar kat Aunty Lily. Mak kata, dah ada tailor lain.. yg jauh lebih dekat dengan umah. Satu taman, meaning, jiran jugak la namanya..

So, since then..kami satu famili ( yg pmpuan je ) start hantar baju kat TJSB ( Tukang Jahit Sibuk Badan ). Tup tap tup tap..dah lebih kurang 6-7 tahun jgak la amik service dengan TJSB. TJSB adalah seorang surirumah full time, so memang dia dapat banyak tempahan bile time nk dekat raya.

Saya ni..sememangnye malas nk g ukur2 badan ni.. ( Nk elak rase inferior - badan tombam ).. Ye la, bile ukur2 ni..mesti melibatkan digit dan fakta. Tu yang malas nk g tu. Sbb nnt saya akan rase saya ni MOK MOK sikit dari orang lain. Namau! Namau! So..instead nk kene g ukur2, saya bg satu baju kurung contoh je kat TJSB, so dia ukur dari situ je.. kan senang? :D Hehehe..

But, after a few years.. masa nk dekat raya ( tahun 2006 kot ), mak mintak saya g jumpa TJSB, sebab mak kata takut size dh lain. yela..ukuran badan tahun 2006 takkan same dengan tahun 2002 kan? Nak tanak, kene lah jugak gagahkan diri g jumpa..

So, saya pergila ke rumah TJSB... selepas memberi intro beberapa ayat, dia pon nk start ukur2 kat badan.. Tengah2 dia ukur badan ( bahu, pinggang, kaki..etc ).. tibe TJSB bersuara..

TJSB : Eh.. badan ko dah naik sikit ek?

Saya : Yeke? Agaknye la kot kak. Dah makin besar.. saiz pn besar kan? Haha..

TJSB : Emm .. yela kot. ( Dia ukur2 lagi, pastu dia cakap ). Eh ko ni BESAR ek? Bidang bahu ko pon jauh LEBIH BESAR dari adik badik ko... ( Dia ukur pinggang plak ). Ha, tgk.. pinggang ko pon..akak rase PALING BESAR dalam adik badik ko.

Dalam hati saya.. perlu ke nk hilite perkataan BESAR banyak kali??

Saya : Oh yek? Takpela kak.. makan cukup. Besar lah jadinya. ( Kata ku melawak, tapi dalam ati panas ni.. )

TJSB : Ha .. tu la, BESAR kan?

Ek enen.. dia sebut lagi BESAR tu. Lepas selesai ukur mengukur, aku cepat2 mintak diri nk balik. Bukan sbb nk balik nangis2, tapi nk elak terkeluar statement agak pedas. Kang tak pasal2.. Bertekak kat situ plak kang. Tapi, Tuhan je tau kot. Sakit hati masa tu.

Lepas peristiwa tu, saya nekad dah.. kalau boleh tanak dah jumpa TJSB. Tahun tu jugak, saya g PKNS, bli baju siap kat PKNS. Dan tiap2 tahun, bile nk tempah baju, saya bg baju siap tu je kat TJSB. Senang, ikut je baju tu. Takyah nk ukur2 dah.

Lepas beberape tahun, saya tak g dah jumpa TJSB. Malas ok.

Sampailah satu ketika, adik badik saya nk pegi hanta kain kat TJSB, dorang ajak saya join skali. Saya malas, tapi adik badik ajak jugak meneman, so saya pegila teman. Sampai kat umah TJSB, kami duduk kat ruang tamu umah dia. Masa tu ada TJSB, kakak saya, adik pmpuan saya dan saya. Kakak dan adik saya nk tempah baju lain skit utk raya tahun tu, nk buat kebarung ngan baju kurung pahang kot.. so kene la ukur mengukur. Saya? Saya tukang teman je..

So.. kakak saya pon berdiri tegak untuk diukur. Sedang TJSB ukur bahu kakak saya.. dia bersuara..

TJSB : Ha... bahu ko kecik skit. Bahu FANA LAGI BESAR dari ko...

( Saya diam )

Then dia ukur pinggang kakak saya..

TJSB : Pinggang pon same.. Pinggang FANA LAGI BESAR...

( Saya diam lagi )

Dia ukur kaki plak..

TJSB : Ha..tapi ko rendah sikit, FANA lagi tinggi sikit dari ko..

( Ni ape kes ni? Tak ukur badan saya, tapi nk kutuk saya jugak? Tapi sian akak saya, kene sindir jugak.. )

Dalam otak saya ketika tu pk, ape kes la dia ni, perlu ke nk merendah2kan fizikal orang lain? Ke itu KUASA VETTO yang dia ada sbg tukang jahit? Ye..saya ni memang besar dari size average seorang perempuan normal, tapi takdelah sampai tahap 100 kilo ke atas. Serious, dah takleh blah dah.. Adik saya pon jadi mangsa mulut laser dia. Sampaikan dah jadi perang mulut dah dengan TJSB...

Sekarang, kami satu keluarga dah stop hanta kain kat dia.. oleh kerana dek mulut dia dan jugak kecuaian dia buat baju...itupon setelah dia melaserkan mulut dia pada mak saya. Wahhh..tu over la kn? Kalu sampai mak saya pon dia nk sindir...memang nk kene la kan.

Tahun ni..saya dan famili dah ada tukang jahit lain, jauh lebih pro and lebih berbudi bahasa. Buat ape nk hantar kat orang yg merendah2kan kita kn? Tapi takpelah.. saya dah lame maafkan TJSB. Walaupon badan besar2 ni, saya sihat alhamdulilah. Plus, badan tembam2 ni, sedap di pelok.. tak gitu? :D

ps : Ada satu masa tu, kami sekeluarga pergi ke kenduri umah jiran. Kami nampak TJSB..dengan anak perempuan dia yg berusia 3 tahun..memakai baju kurung, yg kainnya same dengan kain baju raya kami tahun lepas.. Ek enennnn...dia amik kain lebih kuarga saya buat baju kurung anak dia???? Hahahahaahaha...sian anak dia......

Patutla stiap kali amik baju, dia kata.. " Kain lebih takde, cukup2 je utk buat baju korang.. "

Saya ingatkan sbb badan kami besar2, rupenya nk buat baju anak dia.....Ceh!

* Entry Emo - sekadar meluahkan perasaan. Takda niat nk mengumpat. :D

Salam Ramadhan,
- Fana a.k.a Farsha

5 comments:

Ee said...

xpe org camtu mmg elok jugak kene umpat sket2... selagi tak disebut namanya.. :D.

nasib baik lah tailor tetap org adelah kakak sendiri. sgt bersopan ketika mengukur.. sesekali melawak.. "eeii bontot dah besa ni" (betul sebnarnye) bleh je balas balik.. "aaa.. same la kite" :p

FATIMOIST said...

Hek Eleh..

Kalau ako.. BOM kan jek umah die..
HAhahahaha..
Takpon.. bakar kaen lebey tuh.. puas hati..

Ish.. terasa kejam laks..
Bulan poser nie kene bersabar.. ampun kan jekla..
Yg penting.. BADAN YU SEDAP tao..
Aset tuh!
Huhuhuhuh...

Princess DiCaprio said...

simbah je ngn air orang mulut cmni..

eloleos said...

kalo aku laa.. bila nampak baju kurung anak dia sama ngan kain buju ko tahun lepas.. hari gi perli depan depan..biar dia sakit hati skit...

pastu ikot plan fatim.. bom umah dia.. secara besar besaran.. hahahaha...tapi kejam plak.. hurm tak pon.. senyap senyap bakar mercun papan cam chinese new year tu kat katil dia.. bagi dia pengsan mulut berbuih buih.. hahahahha

tekong said...

er mak aku tukang jahit kampungan area aku. aku rasa tu dialog biasa mmg selalu dengar dia cakap kat orang yg dtg jahit. dah besar dah susut dah kecik. tapi takdelak mak aku amek lebih2an kain gaga.