Wednesday, September 30, 2009

All About My Raya :)


Asalamualaikum and hye..

Semuanya tentang Sambutan Hari Raya saya pada Tahun 2009..

Raya Tahun ni..
Bersemangat belajar masak dengan mak. Belajar masak rendang, buat ketupat dau
n palas dan buat kek coklat. Punyala bersemangat menganyam ketupat, sampai berdarah jari kene raut dek daun tu. Adeh! Tahun ni pon buat 2 jenis kuih je, kuih Tart Nenas dengan Kuih Sarang Semut. Yg lain? Tunjuk sudehhh...:P
Raya Tahun ni..
Tema baju tahun ni warna Silver. Dah nk masuk 6 tahun kot, famili saya buat baju sedondon utk Raya. So, tahun ni buat kaler Silver, tapi ada corak macam2 kaler. Agak pening jugak nk cari tudung yang serasi dengan baju kurung. Last2 pinjam tudung mak je. :P Ngehehe..

Raya Tahun ni..
Still tak dapat join Solat Aidilfitri lagi tahun ni! Ish! Sebab ap
e, sbb pagi tu saya bangun lambat. Tiap2 tahun macam tu.. bengang sungguh dengan diri sendiri.
Raya Tahun ni..
Lepas abah ngan aniq balik dari smayang raya, terus mengambil posisi masing2 utk bersalam raya. Dan seperti selalunya, airmata ini tak penah dok diam dalam mata bile time salam mak abah. Mesti nangis.. sengangis2 nya.. Sebab, time salam tu, mesti dok terbayang dalam kepala, betapa banyaknya dosa yang dh saya buat kat mak n abah, plus famili. So..mintak ampun dan maaf kat mak n abah, mesti stok nangis2. Tapi tahun ni, kurang skit. Tahun lepas paling dasat, sbb aniq yang berumur 8 tahun meraung dan melutut depan mak mintak maaf.. Tahun ni? Aniq caver kaw2 airmata dia..hehe..

Raya Tahun ni..
Balik kampung pada hari raya pertama.. balik ke Air Kuning, Perak.. umah opah. Tido kat Perak selama 3 hari. Dalam 3 hari tu, banyak beraya ke umah sedara mara kat area Perak : Gopeng, Slim River, Malim Nawar, Batu Gajah dan Ipoh. Tapi..kuantiti rumah tahun ni agak kurang dari tahun lepas. Tak tau pesal.. Lepas bermalam 3 hari, trus straight g Penang. Tido kat umah sepupu kat Bayan Lepas.. Sempat jugak singgah kt umah kazen, ada kenduri + pertunangan..hehe..;)

Raya Tahun ni..
Keinginan untuk mengambil gambar tahap paparazzi sangat tipis. Tak tau kenapa.. tahun ni kurang amik gamba. agaknye busy beraya n enjoy sakan jumpa sedara mara yang dah lame sang
at tak jumpa. Tapi, sikit2 pon..ada la 500 keping.. hahahaks!

Raya Tahun ni..

Baju Raya ada 2 helai je.. malas nk bli banyak, sebab baju kurung dulu2 pon masih elok dan muat lagi. So tanak beli banyak2. Mood shopping pon takde. Rekod tahun ni..famili saya tak g shopping kat PKNS langsung.. langsung ok?
Raya Tahun ni..
Terasa sedikit istimewa, sbb pertama kalinye pergi beraya di rumah Kioshii.. dan pertama kalinye bertemu dengan bakal mak mertua. Ngehehehe.. Dan dari apa yg Kioshii ckp, LULUS dengan lampu hijau yang menyala! :P tehehehee....

Raya Tahun ni..
Masih lagi tak g berjalan beraya ke rumah kawan2.. insyallah, tgkla pasni.. nk g jugak. Nk claim duit raya kat kawan2.. :P BTW, dah nk masuk 24 tahun pon, saya masih dapat duit raya dari certain people.. hehehe. best!!


Raya Tahun ni..
Apa yg paling bermakna..dapat spent time dengan famili, opah, kioshii dan sedara mara. Alhamdulilah, panjang jugak umur saya nk sambut raya pada tahun ni.. harap2, lepas dah bermaafan, takkan lagi diulangi kesilapan yang same cam tahun2 dulu..


Pape pon, Raya tahun ni tetap best..walupon pada saya, kurang meriahnya cam tahun2 lepas. Mungkin sbb dah dewasa kot kn. But, it was great. Plus, raya pertama jadi special skit, sbb 20.09.2009 tu birthday kakak saya, si Dyana..
So, Happy Birthday to you my Sis..
Semoga Panjang Umur, dimurahkan rezeki..
Dan sentiasa dirahmati Allah s.wt..
dan jugak..dipercepatkan majlis perkahwinannya! Hehe..
Sory, lambat sangat celebrate besday Dyana, semua orang busy raya...
We all do love you..;)

ps : Oh ya..raya tahun ni ada jugak bende yang best buat diri saya, sbb saya dah dapat something yang telah saya idamkan dari umur saya 16 tahun.. ;) Hehehe..ape ek agak2? ( *wink )

Salam Raya,
Fana a.k.a Farsha :D

Friday, September 18, 2009

Salam Lebaran Dari Saya :)

Asalamualaikum dan Hye...
Selamat Hari Raya Aidilfitri buat semua kawan2 dan juga pembaca2 yang sudi menyinggah di blog saya..:)
Saya menyusun 10 Jari memohon ampun dah maaf di atas segala kesalahan dan kesilapan yang telah saya lakukan, samada secara langsung atau tidak langsung..
Dan maafkan saya andai ade ape2 yang saya kongsikan di blog saya, menyinggung sesiapa..
Tiada niat menyakitkan hati, hanya sekadar meluahkan apa yg terbuku di hati..

Buat insan2 yang balik kampung, berhati2 di jalanraya..
Jangan bawak laju2.. biar lambat, asal selamat.. hehee..

Dan semoga lebaran kali ini akan membawa seribu rahmat buat kita semua.. Insyallah.
Salam Lebaran semua.. ;)

Dari saya, dan seisi Keluarga.
- Fana a.k.a Farsha

Tuesday, September 15, 2009

Berbuka Pose bersama Kawan2 :D

Asalamualaikum and hye..
Ari tu plan ramai2 kat Facebook, nk berbuka puase same2 dengan geng2 masa skola rendah dan menengah. Saya pon, On saja. So, we create a "meeting" thru Facebook. Berbincang dari tempat sampai la ke tarikh. Last2 decide nk buat kat Putrajaya je. G beli makanan kat Bazar, pastu same bebuka kat depan masjid putrajaya tu. Kiranya cam picnic dan potluck la ni.. Sambutan agak menggalakkan masa perbincangan tu. Tapi sayangnye, on dat day itself, ramai yang cancel last minit. Takpela..takde rezeki agaknya..

Petang tu..after Asar, saya dan Kioshii gerak ke Putrajaya. Janji pukul 5.30 ptang jumpa depan masjid. Tapi, sampai kul 5.45 ptang, tak nampak pon bayang sape2 yang dikenali. Dalam hati dah risau dah ni, ade ke kawan2 ni? Kang buatnye saya dan Kioshii je yg dtang. Hehe.

Call Liezza, she said dia on the way. So, Kioshii and saya proceed ke bazar Ramadhan dulu. Nak beli makanan.. takut lambat nnt. Later, jumpa Fala with his girl kat situ. Dia yang langsung tak reply pape kat Facebook, yang datang join. Hehehe. Thanks bro. Kioshii n me got some food - Yong Tau Foo, Nasi Ayam, Chicken Wings and Kambing Bakar. Makanan banyak sangat, sampai tak tau nk beli ape..

Then, kami gerak ke depan masjid..cepat2 CHOP tempat nk duduk. Agak ramai jugak orang kat kawasan dataran tu. Semuanya dah standby nk berbuka dengan makanan masing2. Dalam pukul 7, semua yg datang berkumpul. Kioshii, Me, Fala, His Gurl, Siti, Dinn, Lizza, Helmi, Fazlie, Hairul dan Farid. Tak ramai seperti yang dijangka, tapi best gile tak seperti yang ku sangka. Hehehe.

Walaupun tak ramai, tapi memang galak malam tu. Kami berbuka same2..and sembang2 sampai ke tengah malam. Siap ada sesi bergambar..well, tu memang wajib la kn. Mostly, masa skola dulu, kami bukan duduk dalam satu geng. Masing2 ada geng sendiri masa skola dulu. But, that nite..terasa cam kami dulu pernah duduk satu kelas plak. Hehe.. Sembang pasal macam2.. dari kenangan zaman skola, sampailah ke masa depan..

The nite ended at 10.55 pm. Masing2 nk balik sbb da letih + ngantuk + perut kenyang. Hehehe. Ada jugak yang suarakan.. "Knape tak ramai?".. Saya hanya cakap, maybe masing2 ada plan sendiri. Plus, weekend kan? So probably ada yang busy dengan persiapan nk raye.. Takpela, 11 orang pun dah meriah. Kalau 40 orang, runtuh plak kang Putrajaya tu. Hehehe..
Kepada kawan2 yang datang.. Thanks sangat2. Sangat menghargai kehadiran korang malam tu. Kepada yang tak dapat datang, Takpe! Nnt kita repeat lagi..! Next project, TRIP GI PULAU plak.. hehehehee...

Cheers!

- Fana a.k.a Farsha

Tuesday, September 8, 2009

Tukang. Jahit. Sibuk. Badan.

Asalamualaikum...

Adeh, sudah bersawang tebal blog saya ini. Bukan apa, apabila bulan Ramadhan tiba, saya terlalu asyik menikmati keberkatannya, sampaikan mood nk update blog pon takde. Mana tak nye, asik pk pasal makanannnnn je.. ( makruh tak? ).. hahahaks. Just joking. But, sememangnya, selepas entry terakhir bulan lepas, mood utk mengupdate blog sememangnya tak ada. Zero.

But ari ni, entah kenapa mood datang, setelah saya teringat satu kisah. Kisah yg sememangnya akan saya ingat bile tibe je bulan pose. Pasal ape..?? Pasal Tukang Jahit Sibuk Badan. :D


Stiap tahun, semua orang mesti nk pakai baju raya yg baru kn? Yup..sama cam saya. Tiap tahun kalau tak ke PKNS beli baju siap, saya dan family mesti beli satu KAIN yg same, dan hanta tempah buat baju kurung. Masa kecik2 dulu, mak slalu bawak saya pegi ke tukang jahit chinese, Aunty Lily kat Batu 14 Puchong. Aunty Lily ni glamer kot kat area Puchong, ramai jugak yg anta baju kat dia. But since a few years back, Mak dah stop hantar kat Aunty Lily. Mak kata, dah ada tailor lain.. yg jauh lebih dekat dengan umah. Satu taman, meaning, jiran jugak la namanya..

So, since then..kami satu famili ( yg pmpuan je ) start hantar baju kat TJSB ( Tukang Jahit Sibuk Badan ). Tup tap tup tap..dah lebih kurang 6-7 tahun jgak la amik service dengan TJSB. TJSB adalah seorang surirumah full time, so memang dia dapat banyak tempahan bile time nk dekat raya.

Saya ni..sememangnye malas nk g ukur2 badan ni.. ( Nk elak rase inferior - badan tombam ).. Ye la, bile ukur2 ni..mesti melibatkan digit dan fakta. Tu yang malas nk g tu. Sbb nnt saya akan rase saya ni MOK MOK sikit dari orang lain. Namau! Namau! So..instead nk kene g ukur2, saya bg satu baju kurung contoh je kat TJSB, so dia ukur dari situ je.. kan senang? :D Hehehe..

But, after a few years.. masa nk dekat raya ( tahun 2006 kot ), mak mintak saya g jumpa TJSB, sebab mak kata takut size dh lain. yela..ukuran badan tahun 2006 takkan same dengan tahun 2002 kan? Nak tanak, kene lah jugak gagahkan diri g jumpa..

So, saya pergila ke rumah TJSB... selepas memberi intro beberapa ayat, dia pon nk start ukur2 kat badan.. Tengah2 dia ukur badan ( bahu, pinggang, kaki..etc ).. tibe TJSB bersuara..

TJSB : Eh.. badan ko dah naik sikit ek?

Saya : Yeke? Agaknye la kot kak. Dah makin besar.. saiz pn besar kan? Haha..

TJSB : Emm .. yela kot. ( Dia ukur2 lagi, pastu dia cakap ). Eh ko ni BESAR ek? Bidang bahu ko pon jauh LEBIH BESAR dari adik badik ko... ( Dia ukur pinggang plak ). Ha, tgk.. pinggang ko pon..akak rase PALING BESAR dalam adik badik ko.

Dalam hati saya.. perlu ke nk hilite perkataan BESAR banyak kali??

Saya : Oh yek? Takpela kak.. makan cukup. Besar lah jadinya. ( Kata ku melawak, tapi dalam ati panas ni.. )

TJSB : Ha .. tu la, BESAR kan?

Ek enen.. dia sebut lagi BESAR tu. Lepas selesai ukur mengukur, aku cepat2 mintak diri nk balik. Bukan sbb nk balik nangis2, tapi nk elak terkeluar statement agak pedas. Kang tak pasal2.. Bertekak kat situ plak kang. Tapi, Tuhan je tau kot. Sakit hati masa tu.

Lepas peristiwa tu, saya nekad dah.. kalau boleh tanak dah jumpa TJSB. Tahun tu jugak, saya g PKNS, bli baju siap kat PKNS. Dan tiap2 tahun, bile nk tempah baju, saya bg baju siap tu je kat TJSB. Senang, ikut je baju tu. Takyah nk ukur2 dah.

Lepas beberape tahun, saya tak g dah jumpa TJSB. Malas ok.

Sampailah satu ketika, adik badik saya nk pegi hanta kain kat TJSB, dorang ajak saya join skali. Saya malas, tapi adik badik ajak jugak meneman, so saya pegila teman. Sampai kat umah TJSB, kami duduk kat ruang tamu umah dia. Masa tu ada TJSB, kakak saya, adik pmpuan saya dan saya. Kakak dan adik saya nk tempah baju lain skit utk raya tahun tu, nk buat kebarung ngan baju kurung pahang kot.. so kene la ukur mengukur. Saya? Saya tukang teman je..

So.. kakak saya pon berdiri tegak untuk diukur. Sedang TJSB ukur bahu kakak saya.. dia bersuara..

TJSB : Ha... bahu ko kecik skit. Bahu FANA LAGI BESAR dari ko...

( Saya diam )

Then dia ukur pinggang kakak saya..

TJSB : Pinggang pon same.. Pinggang FANA LAGI BESAR...

( Saya diam lagi )

Dia ukur kaki plak..

TJSB : Ha..tapi ko rendah sikit, FANA lagi tinggi sikit dari ko..

( Ni ape kes ni? Tak ukur badan saya, tapi nk kutuk saya jugak? Tapi sian akak saya, kene sindir jugak.. )

Dalam otak saya ketika tu pk, ape kes la dia ni, perlu ke nk merendah2kan fizikal orang lain? Ke itu KUASA VETTO yang dia ada sbg tukang jahit? Ye..saya ni memang besar dari size average seorang perempuan normal, tapi takdelah sampai tahap 100 kilo ke atas. Serious, dah takleh blah dah.. Adik saya pon jadi mangsa mulut laser dia. Sampaikan dah jadi perang mulut dah dengan TJSB...

Sekarang, kami satu keluarga dah stop hanta kain kat dia.. oleh kerana dek mulut dia dan jugak kecuaian dia buat baju...itupon setelah dia melaserkan mulut dia pada mak saya. Wahhh..tu over la kn? Kalu sampai mak saya pon dia nk sindir...memang nk kene la kan.

Tahun ni..saya dan famili dah ada tukang jahit lain, jauh lebih pro and lebih berbudi bahasa. Buat ape nk hantar kat orang yg merendah2kan kita kn? Tapi takpelah.. saya dah lame maafkan TJSB. Walaupon badan besar2 ni, saya sihat alhamdulilah. Plus, badan tembam2 ni, sedap di pelok.. tak gitu? :D

ps : Ada satu masa tu, kami sekeluarga pergi ke kenduri umah jiran. Kami nampak TJSB..dengan anak perempuan dia yg berusia 3 tahun..memakai baju kurung, yg kainnya same dengan kain baju raya kami tahun lepas.. Ek enennnn...dia amik kain lebih kuarga saya buat baju kurung anak dia???? Hahahahaahaha...sian anak dia......

Patutla stiap kali amik baju, dia kata.. " Kain lebih takde, cukup2 je utk buat baju korang.. "

Saya ingatkan sbb badan kami besar2, rupenya nk buat baju anak dia.....Ceh!

* Entry Emo - sekadar meluahkan perasaan. Takda niat nk mengumpat. :D

Salam Ramadhan,
- Fana a.k.a Farsha