Thursday, July 2, 2009

Kisah Terlampau Si Penghutang

2 hari lepas.. saya balik kerja dalam pukul 7. Biaselah, LDP.. jalan yang tak pernah tak jem. Dulu, perjalanan saya memang penuh dengan kata2 TENSION.. tp skrang tak, maybe sbb dah 'terimune' dengan keadaan sesak stiap kali pergi dan balik kerja. Sampai je di rumah, belum sempat nak melabuhkan badan di katil, mak saya panggil..

"Adik.. ada surat untuk adik ni.."

Saya bangun.. ni kalau tak kad kawin, surat IKLAN dari JUSCO. Tapi, jangkaan meleset, bila saya tgk sampul surat yang bertingkap plastik tu. URUSAN SERI PADUKA BAGINDA. Sah! Ni mesti surat hutang! Haha.. alahai, malasnye nk terima surat2 ni. Bukan ape, surat2 hutang camni bu
at saya ilang semangat sbb memikirkan hutang yang berbukit tingginya!

Saya bukak sampul tu..dan tgk, dari PTPTN. Yup, penyata tahunan yang selalu dorang hanta..every year. Dan rasenye, dalam setahun, dalam 2 kali jugak dorang hanta. Dan apa yg boleh saya katakan, tak semena2.. saya jadi tension bile tgk penyata tu. Aaaa..tidak!

Sejarah saya dan PTPTN ni..bermula masa saya belajar di MMU. Pengajian Ijazah saya boleh dikatakan MAHAL..sbb total utk 4 tahun saya blaja di sane, mencecah RM50,000. Woooo... boleh beli MYVI sejibik! Haha.. Tapi, pinjaman PTPTN saya tak sepenuhnya. Saya hanya berjaya pinjam RM36,000, yang selebihnya mak n abah yg bayar... Sian mak abah, mahal betul pengajian anak dia yang sorang ni. Sbb tu tiap2 kali xm, study sampai tak tido, sbb tanak hampakan harapan mak n abah! nasib baik anak mak abah ni grad jugak kan! :D


So.. selepas dah grad dari University, saya tak amik cuti pon, tapi saya terus mula bekerja.. dan dapat gaji. Dan sebelum saya dapat enjoy gaji pertama, saya dah mula bayar PTPTN punye ansuran. Kalau ikutkan hati, memang tanak bayar. Tapi..dok pk INTEREST RATE pada masa tu yang sampai 3%.. tak ke gile bertambah hutang2 saya nnt. Saya kuatkan smangat jugak utk bayar, dengan ansuran RM250 sebulan. Start dari December 2007..sampai lah sekarang, tiap2 bulan saya bayar kepada PTPTN sebanyak RM250. Dengan harapan, berkurangan lah pinjaman saya tu.

Tapiiii.. sangkaan saya meleset. Penyata yang saya dapat tu.. merekodkan semua pembayaran yang dah saya buat. Nak tau berapa...??

Pinjaman Satu :
( Anggaran sbb tk ingat total betul )

Awal Tahun : RM 5,500
Akhir Tahun : RM 4,300 lebih.. ( Tak ingat )

Pinjaman Dua :
(
Anggaran sbb tk ingat total betul )

Awal Tahun : RM 31,600
Akhir Tahun : RM 30,608

Saya melopong dan tercengang. Especially kat PINJAMAN 2. Takkan slame setahun lebih saya bayar.. baru banyak ni yang dah deduct. Saya jadi tension dan tak keruan. Mak saya panggil suruh tolong dia kat dapur pun saya tak dengar. Terus saya capai kalkulator. Seriusly tak puas hati. Takkan sikit sangat??

Utk pinjaman 1 tu, saya ok lagi.. yang pinjaman 2 tu.. asal cam tak logik je? Saya bayar utk pinjaman 2 tu.. dalam rm150 sebulan, takkan baru banyak tu je dia tolak?

Pastu.. saya tgk2 balik, saya kire balik.. Total saya dah bayar dalam RM1810 utk January 2008 sampai December 2008. Dan.. total yang betul2 dia dah deduct dari pinjaman adalah RM 992. Selebihnya, INTEREST! Ini bermakna, selama setahun tu, baki RM818 tu.. saya hanya bayar Interest 1% yang PTPTN kata tu. Ya Allah.. saya terkesima kejap. Yeee..saya pk, kalau camni, sampai anak cucu pun tak habis bayar kott..??

Saya tanye pendapat abah saya, since dalam rumah tu, dia ibarat Financial Advisor utk anak2. Abah pandai bab kira2 ni. So, saya tunjuk kat dia, dan abah pun calculate. Dan abah ckp, mmg PTPTN charge interest seanyak 1% sebulan. Dorang tak tipu. Maknanya, kalau cam utang saya, utk stiap bulan, INTEREST tu berjumlah RM80. Meaning, stiap bulan, dorang akan charge RM80, untk INTEREST. Whatttt...??? Saya tak tau nk cakap ape.. just blank.

Dalam otak saya..just pk.. sampai bile nk bayar hutang blajar ni? Sampai tua kot? Camana nk beli kete? Camana nk beli rumah..? aaaaaa...nk nanges!!

Sy kongsi pengalaman ni sbb nk orang lain tau, pinjaman belajar zaman skang dah lain. Tak same cam dulu. So.. kepada kawan2 dan sape2 yang membuat pinjaman kat PTPTN, cepat2 lah bayar ye.. jangan sampai dah beriban2 nnt, baru kita nk start bayar. Sikit2.. memang lame2 akan jadi BUKIT. Berbukitlah hutang kita alamatnya...

ps : Teringat masa call PTPTN dulu, nk tanye pasal pembayaran balik.. Saya ingat lagi dialog dia..

" Cik farhana boleh mulakan pembayaran serendah RM50 sebulan. Itu kalau dah tak mampu sangat la. Tapi.. sampai umur 60 tahun pon takkan habis kot. Hahaha.. " katanya dengan suara yang agak lembut, meleret-leret dan mengada2... ohye, dia lelaki. :|

Ade ke dia gelak? Hampes punye olang.. nasib baik la saya tak tau muka dia camana.. kalau takkkk...eii!!

tak kuasa aku nyah! ngiahahahah!

Cheers!
- Fana a.k.a Farsha

5 comments:

noor afzan said...

afzan scholar JPA.
Tapi before that ada la pinjam PTPTN..
Seb baek 7000 jer..
Memang geram tgk penyata sebab tiap2 bulan die naik interest..
Dah la yang dapat tuh vukan kayapun..
kesian..
abes belaja mmg cley enjoy lgsung..

DOMiNiCi said...

adoyai~ peningnye kira2 ni..
sebab tu aku benci mathematic..
kesian pada yg berhempas pulas nk byr balik PTPTN tu..xpe2,korang sume da grad..insyallah nnt dpt keje yg bergaji besar,leh bayar balik..

*ttg interest PTPTN tu,kwn aku pun alami perkara yg sama.Lantas dia menukar akronim PTPTN tu kpd "PTP Tipu)

noor afzan said...

nganganga~
cambest jer term tuh..
mmg cekik darah tau..

Ee said...

yee.. selame ni org pun takat baya interest sajee.. huhu.

ptptn ni kalau kite cecepat baya ngn amount yg banyak tak la rugi sgt. masih selamat lagi berbanding pinjam bank.

org baya setahun 2-3 kali jek... nak elak dapat surat mahkamah... :p

tapi pas kawen ni insyaallah boleh start baya menten sket.

Princess DiCaprio said...

da bce post nih tapi nk wat2 luper.. mcm tak nah bce..

tak mo pikir lagi.. nnt lu baru kire lagi!!