Sunday, July 26, 2009

Diskriminasi men'jatuh'kan kereta ku...

Asalamualaikum and hye..

On last Friday, saya tak masuk opis. Kenapa? Entahla.. hati dan minda saya tak tenteram, saya stress tanpa saya betul2 tau kenapa puncanya. Maybe keadaan sekeliling buat fikrian saya berkecamuk, sampaikan blood pressure saya naik tinggi.. Saya mintak permission dari Boss nk work from home, alhamdulilah..boss saya bagi. So, saya buat kerja dari rumah je. Nasib baik la dapat boss yang understanding.. :)

Last 2 days, dapat sms dari Canon, kata kamera saya dh siap service ( dek kerana fungus ari tu ). Saya ajak adik saya, Ryehanna untuk teman saya g amik kamera kat Canon HQ, kat Peremba Square. Jalan nk ke Subang Epot lame. Dalam pukul 3, kami gerak ke sane, bersama kereta saya ( Nissan Sunny ). Hari Jumaat lepas memang agak panas cuaca nye.. lain macam je teriknya. Kalau ikut hati, malas nk g amik.. tapi takut takde masa lain plak nk g amik. Gagahkan diri jugak ler...


Walaupon saya off sbb stress, but.. saya tadela emo2 and buat muka masam. Saya OK. Saya ceria dan bole gelak2 dengan adik saya masa dalam perjalanan tu. Then, we arrived at Canon HQ, kat Peremba Square. Peremba Square ni.. banyak blok, ada 5 kot. And saya rase, kawasan ni, kawasan yg high standard.. company besar2 je yg menyewa kat sini. Saya rasa la.. kan. Penuh je kereta BMW, Merc
edes, Honda parking kat situ.. macam2 la kereta yang mahal2 kat situ..

Then, saya ramp up my car utk naik ke atas, kat area lobby bangunan tu la. Masa saya hanta ari tu, saya g dengan abah. Abah drop saya sampai kat depan lobby bangunan tu.. But kali ni, sblm sempat saya naik, saya kene tahan by this one pak guard. Saya trunkan tingkap belah adik saya, and dia pon bertanya..

Pak Guard : Nak kemana ni cik?

Saya : Kami nk ke Canon pakcik, nak amik kamera.. kat service centre..

Pak Guard : Aah, Canon kat Blok D. Tapi, cik takleh naik atas. Kene parking bawah sane. ( Dia memuncungkan bibir dia ke arah tepi jalan, lebih kurang 80 meter kot jaraknya )


Saya : Eh? Knape plak pakcik? Saya nk g amik je, sekejap je kot. Ari tu saya datang, elok je saya naik atas? kenapa nk kene parking bawah plak? ( Masa saya datang dengan abah, elok je kami drive kete sampai ke lobby, xde plak kene tahan2 camni )

Pak Guard : Tak boleh. Kat sini tak boleh nk naik atas. Semua orang kene parking bawah.

Saya : Tapi pakcik, kejap je kot saya nk naik. Adik saya drop saya kat depan lobby, then dia trun la balik dengan kereta. Saya je trun kat atas, adik saya bawak la kete ni trun balik. ( Saya dh emo dah time ni. Dah la panas kat luar. Ade ke nk suh park jauh? )

Pak Guard : Tak bole.. kena parking kat bawah jugak.


Saya : Lahai..kejap pon takleh?? Tau lah saya bawak kereta buruk!...

Belom sempat pakcik tu cakap balik, saya dah tekan minyak. Trun ke bawah. Tuhan je tau betapa emonya saya masa tu. Saya pk masa tu satu je, dia tak bagi saya naik sbb saya bawak kereta buruk a.k.a kereta lame. Adik saya pon dah emo kat sebelah... "Kurang asamnye pak guard.."

Emo2 pon, saya sempat snap gamba dia.. :P

Then, saya ckp ngan adik saya.. takpela, saya parking kat tepi jalan, saya naik atas kejap. So, saya parking tepi, then saya jalan kaki. Dah la panas terik, nak kene menapak naik bukit pulak..ish, sakit je ati. Setelah jalan dalam 50 meter, saya dah nak sampai kat pak guard tadi.. tibe2, ade satu Iswara Hijau naik, dipandu oleh sorang pompuan. Saya nampak pak guard tu tahan kerete tu, then dorang ckp2 for 7-10 second .. and nk tau ape dia buat? PAK GUARD TU BAGI KERETA TU NAIK ATAS..!!!

Ye.. time tu, saya dah takleh blah langsung.. saya sampai dekat dia, saya jerit kat dia..

Saya : Ha pakcik! Kenapa bagi kereta tu naikk??

Pak Guard : Aaa..aa takkk, dia ada dokumen penting nak hanta.. ada surat. ( tergagap2 pak guard ni nk cakap )

Saya : Eleh, pakcik bagi dia naik sbb dia naik kereta lawa kan?? Pakcik tak bagi saya naik sbb saya naik kereta buruk kan? ( mmg saya dh jerit tahap maksimum dah masa ni! )

Pak Guard : Er .. er.. takde2.. tak.. tak. Dia ada surat, kene bagi dia naik.. ( gagap lagi! )

Saya : Sudah lah pakcik, saya tau lah saya datang naik kereta buruk, tak macam kereta pompuan tu kan? Fine.. tunggulah satu hari nnt, saya bawak kereta besar, mahal.. masa tu pakcik nak suh saya parking tepi jalan jugak ke?? (Volume saya, dah habis tinggi masa ni)

Saya berjalan beberapa tapak ke atas.. then saya jerit, " Menyusahkan orang! ". Pakcik tu tak terkata apa. Serius, dia buat muka tercengang. Terkejut kot sbb saya bleh jerit2 kat dia.

Saya berlalu pergi.. naik ke atas. Saya tak tau kenapa, saya hangin, saya marah dan saya bengang. Patut ke, saya dihalang naik hanya kerana saya naik kereta buruk!? Ntah la.. saya sedih, sedih sangat. Rasa cam didiskriminasi dan dihina. Saya memang dah tak pikir Pak Guard tu tua ke muda, saya just tau, saya marah.

Bila saya masuk kat Canon Service Centre, saya terus amik kamera. Tak sampai 3 minit pon saya ada kat dalam tu, dah selesai urusan saya. Saya kuar, saya jalan trun ke kereta. Pak Guard tu stil lagi berdiri kat situ, dengan muka konon2 innocent. Saya tak pandang dia, hanya jalan terus. Dan saya nampak dia pandang saya, dengan muka serba salah. Pirahh pakcik! Pakcik tak layak dapat pandangan saya yang mahal ni! Blah laaa! hahahahaa...

Ntahla.. kadang2 pk, sedih. Sedih bile seseorang itu menilai kita hanya dengan memandang apa yang kita ada. Mentanglah kereta saya tak berkilat, tak baru, tak lawa.. dan buruk, dia suruh saya parking tepi jalan. Ape hine sangat ke orang2 yang bawak kereta buruk cam saya ni? Tak bermakna, saya bawak kete buruk, saya ni takde maruah n tak mampu.. Takpe pakcik, takpe.. saya lagi kesian kat pakcik, sbb pkran pakcik mundur, dan tak maju.. maybe, pakcik jadi macam tu, sbb otak dah weng, asik kene jemur panas je kan?? hahaha..

Kerana pemikiran macam ni la, orang kita susah nk maju. Mula2 saya rase terhina.. tapi, lame2.. saya pk, biarkan lah orang2 camni.. sbb dorang tak maju, tak maju dalam setiap perkara yang dia buat..

Takpela.. biarpun kereta saya dah berusia 25 tahun, tak berkilat, tak cantik, tak style, tak besar, dan tak baru.. tapi saya bangga, sbb kereta tulah yang bawak pergi cari rezeki, pergi jalan2, pergi jumpa kawan2.. and bawak saya kemana jua saya nk pergi.. buruk2 pon, kereta ni kuat lagi, ada CD player, aircond pon sejuk and pickup pon ok.. takde lah buruk sampai takleh pakai.. kan??

Pakcik ada ke? Hahaha... ( kejam lak rase diri ini.. :P )

ps : Masa balik, kami dua beradik jerit2 emo.. Emo sbb didiskriminasi sbb bawak kereta buruk. Kami terus pergi cari Baskin Robbin utk sejukkan hati. Hahaha.. alasan! :P Btw, saya sayang kereta saya.. walaupon dia buruk dan tua... :)

( Sori..posting kali ni emo2.. hanya sekadar meluahkan perasaan..;) )

Cheers!
- Fana a.k.a Farsha

7 comments:

FaNaQiLa said...

kawan!

mmg u tersangat emo. tp pkck guard tu mmg xpatut. sgt xpatut. jap je amik barang pun xbole. xpe,kalo i pun i akan emo. tersangat emo!

len kali dtg lg bawak kete lain yg grand + mewah. show off kat pkck tu! npela kerana kete pun nak ade diskriminasi kan?

dala, forget it. anggapla tu memori yg saja2 nak dimuatkan dlm kamus hidup u. pis!

noor afzan said...

adehla~
pakcik..pakcik..
ape kes la wat camtu kat owang~

pantangnya jumpe orang cam pakcik tuh..
x adil..
kalau x bagi tuh..
biar le sume x bagi..
nih diskriminasi pulak..

sabar je la yer farhana..
mmg banyak spesies pakcik2 macam tuh..
terpaksa le terima.
huhu~

E-e-E-leya said...

i xto nape...bile i baca cite u..i gelak je...terbygkan muke u time tu...hiiihh

Princess DiCaprio said...

kuang ajar nyer pak cik.. tape.. nnt ky g sane nek beskal pastu nk suh die jaga beskal ky sampai ky abis pusing satu bangunan...

klu ilang..die bertanggung jawab...

Anonymous said...

yer ke fasha.. cian adik akak sowang nieh.. sabo je la k.. takpe. exercise skit fasha... kalo kak ieka.. akak cekik je pak guard tue...

FATIMOIST said...

HISH!
Ako laks EMO baca..
Sbb ako penah kene situasi yg sama mase kart Mont Kiara..
Mase tuh ako bawak kete buruk iswara ako yg lame tuh..
EMO ok! Tp ditenangkan oleh Pezal (you know who)
Time tuh.. tros ako transfer EMO Marah2 kt Pezal plaks.. (Sape suruh kannnn)
Ako SETUJU dengan tindakan kan.. Biar pon RUDE.. tp org sebeghito kene SEDAR sket..
Ape la sgt utk 3-5 minit.. KEJIS!

rinaKeiko said...

saya pon sayangkan kereta awak! :D