Sunday, July 26, 2009

Diskriminasi men'jatuh'kan kereta ku...

Asalamualaikum and hye..

On last Friday, saya tak masuk opis. Kenapa? Entahla.. hati dan minda saya tak tenteram, saya stress tanpa saya betul2 tau kenapa puncanya. Maybe keadaan sekeliling buat fikrian saya berkecamuk, sampaikan blood pressure saya naik tinggi.. Saya mintak permission dari Boss nk work from home, alhamdulilah..boss saya bagi. So, saya buat kerja dari rumah je. Nasib baik la dapat boss yang understanding.. :)

Last 2 days, dapat sms dari Canon, kata kamera saya dh siap service ( dek kerana fungus ari tu ). Saya ajak adik saya, Ryehanna untuk teman saya g amik kamera kat Canon HQ, kat Peremba Square. Jalan nk ke Subang Epot lame. Dalam pukul 3, kami gerak ke sane, bersama kereta saya ( Nissan Sunny ). Hari Jumaat lepas memang agak panas cuaca nye.. lain macam je teriknya. Kalau ikut hati, malas nk g amik.. tapi takut takde masa lain plak nk g amik. Gagahkan diri jugak ler...


Walaupon saya off sbb stress, but.. saya tadela emo2 and buat muka masam. Saya OK. Saya ceria dan bole gelak2 dengan adik saya masa dalam perjalanan tu. Then, we arrived at Canon HQ, kat Peremba Square. Peremba Square ni.. banyak blok, ada 5 kot. And saya rase, kawasan ni, kawasan yg high standard.. company besar2 je yg menyewa kat sini. Saya rasa la.. kan. Penuh je kereta BMW, Merc
edes, Honda parking kat situ.. macam2 la kereta yang mahal2 kat situ..

Then, saya ramp up my car utk naik ke atas, kat area lobby bangunan tu la. Masa saya hanta ari tu, saya g dengan abah. Abah drop saya sampai kat depan lobby bangunan tu.. But kali ni, sblm sempat saya naik, saya kene tahan by this one pak guard. Saya trunkan tingkap belah adik saya, and dia pon bertanya..

Pak Guard : Nak kemana ni cik?

Saya : Kami nk ke Canon pakcik, nak amik kamera.. kat service centre..

Pak Guard : Aah, Canon kat Blok D. Tapi, cik takleh naik atas. Kene parking bawah sane. ( Dia memuncungkan bibir dia ke arah tepi jalan, lebih kurang 80 meter kot jaraknya )


Saya : Eh? Knape plak pakcik? Saya nk g amik je, sekejap je kot. Ari tu saya datang, elok je saya naik atas? kenapa nk kene parking bawah plak? ( Masa saya datang dengan abah, elok je kami drive kete sampai ke lobby, xde plak kene tahan2 camni )

Pak Guard : Tak boleh. Kat sini tak boleh nk naik atas. Semua orang kene parking bawah.

Saya : Tapi pakcik, kejap je kot saya nk naik. Adik saya drop saya kat depan lobby, then dia trun la balik dengan kereta. Saya je trun kat atas, adik saya bawak la kete ni trun balik. ( Saya dh emo dah time ni. Dah la panas kat luar. Ade ke nk suh park jauh? )

Pak Guard : Tak bole.. kena parking kat bawah jugak.


Saya : Lahai..kejap pon takleh?? Tau lah saya bawak kereta buruk!...

Belom sempat pakcik tu cakap balik, saya dah tekan minyak. Trun ke bawah. Tuhan je tau betapa emonya saya masa tu. Saya pk masa tu satu je, dia tak bagi saya naik sbb saya bawak kereta buruk a.k.a kereta lame. Adik saya pon dah emo kat sebelah... "Kurang asamnye pak guard.."

Emo2 pon, saya sempat snap gamba dia.. :P

Then, saya ckp ngan adik saya.. takpela, saya parking kat tepi jalan, saya naik atas kejap. So, saya parking tepi, then saya jalan kaki. Dah la panas terik, nak kene menapak naik bukit pulak..ish, sakit je ati. Setelah jalan dalam 50 meter, saya dah nak sampai kat pak guard tadi.. tibe2, ade satu Iswara Hijau naik, dipandu oleh sorang pompuan. Saya nampak pak guard tu tahan kerete tu, then dorang ckp2 for 7-10 second .. and nk tau ape dia buat? PAK GUARD TU BAGI KERETA TU NAIK ATAS..!!!

Ye.. time tu, saya dah takleh blah langsung.. saya sampai dekat dia, saya jerit kat dia..

Saya : Ha pakcik! Kenapa bagi kereta tu naikk??

Pak Guard : Aaa..aa takkk, dia ada dokumen penting nak hanta.. ada surat. ( tergagap2 pak guard ni nk cakap )

Saya : Eleh, pakcik bagi dia naik sbb dia naik kereta lawa kan?? Pakcik tak bagi saya naik sbb saya naik kereta buruk kan? ( mmg saya dh jerit tahap maksimum dah masa ni! )

Pak Guard : Er .. er.. takde2.. tak.. tak. Dia ada surat, kene bagi dia naik.. ( gagap lagi! )

Saya : Sudah lah pakcik, saya tau lah saya datang naik kereta buruk, tak macam kereta pompuan tu kan? Fine.. tunggulah satu hari nnt, saya bawak kereta besar, mahal.. masa tu pakcik nak suh saya parking tepi jalan jugak ke?? (Volume saya, dah habis tinggi masa ni)

Saya berjalan beberapa tapak ke atas.. then saya jerit, " Menyusahkan orang! ". Pakcik tu tak terkata apa. Serius, dia buat muka tercengang. Terkejut kot sbb saya bleh jerit2 kat dia.

Saya berlalu pergi.. naik ke atas. Saya tak tau kenapa, saya hangin, saya marah dan saya bengang. Patut ke, saya dihalang naik hanya kerana saya naik kereta buruk!? Ntah la.. saya sedih, sedih sangat. Rasa cam didiskriminasi dan dihina. Saya memang dah tak pikir Pak Guard tu tua ke muda, saya just tau, saya marah.

Bila saya masuk kat Canon Service Centre, saya terus amik kamera. Tak sampai 3 minit pon saya ada kat dalam tu, dah selesai urusan saya. Saya kuar, saya jalan trun ke kereta. Pak Guard tu stil lagi berdiri kat situ, dengan muka konon2 innocent. Saya tak pandang dia, hanya jalan terus. Dan saya nampak dia pandang saya, dengan muka serba salah. Pirahh pakcik! Pakcik tak layak dapat pandangan saya yang mahal ni! Blah laaa! hahahahaa...

Ntahla.. kadang2 pk, sedih. Sedih bile seseorang itu menilai kita hanya dengan memandang apa yang kita ada. Mentanglah kereta saya tak berkilat, tak baru, tak lawa.. dan buruk, dia suruh saya parking tepi jalan. Ape hine sangat ke orang2 yang bawak kereta buruk cam saya ni? Tak bermakna, saya bawak kete buruk, saya ni takde maruah n tak mampu.. Takpe pakcik, takpe.. saya lagi kesian kat pakcik, sbb pkran pakcik mundur, dan tak maju.. maybe, pakcik jadi macam tu, sbb otak dah weng, asik kene jemur panas je kan?? hahaha..

Kerana pemikiran macam ni la, orang kita susah nk maju. Mula2 saya rase terhina.. tapi, lame2.. saya pk, biarkan lah orang2 camni.. sbb dorang tak maju, tak maju dalam setiap perkara yang dia buat..

Takpela.. biarpun kereta saya dah berusia 25 tahun, tak berkilat, tak cantik, tak style, tak besar, dan tak baru.. tapi saya bangga, sbb kereta tulah yang bawak pergi cari rezeki, pergi jalan2, pergi jumpa kawan2.. and bawak saya kemana jua saya nk pergi.. buruk2 pon, kereta ni kuat lagi, ada CD player, aircond pon sejuk and pickup pon ok.. takde lah buruk sampai takleh pakai.. kan??

Pakcik ada ke? Hahaha... ( kejam lak rase diri ini.. :P )

ps : Masa balik, kami dua beradik jerit2 emo.. Emo sbb didiskriminasi sbb bawak kereta buruk. Kami terus pergi cari Baskin Robbin utk sejukkan hati. Hahaha.. alasan! :P Btw, saya sayang kereta saya.. walaupon dia buruk dan tua... :)

( Sori..posting kali ni emo2.. hanya sekadar meluahkan perasaan..;) )

Cheers!
- Fana a.k.a Farsha

Tuesday, July 21, 2009

Outdoor Shoot - With Red Siblings :P

Asalamualaikum and hye... :D
Okay, officially.. leh dikatakan saya tengah gile photoshoot! Hehehe... sbb kali ni punye posting pun, penuh dengan gambar ..:D Harap2, pembaca2 blog saya ni tak bosan nk tgk gamba banyak2.. hehe.

Actually, sesi outdoor kali ni.. bukan datang dari idea saya, tapi idea kakak saya, Dyana. Dia ckp..dia jeles tengok gamba2 yang saya amik masa saya g Melaka ari tu. So, we plan to go out and shoot gamba. Destinasi? Putrajaya je.. tak larat plak nk g Melaka semata2 nk amik gamba je kn? :P Hehehe..

The original plan, shud be ada yg lain akan join.. Saila and Faten. But, last minit, masing2 kensel, sbb ada hal lain. So tinggal la kami adik beradik berempat je yang kuar. Kamera saya sbnrnye tak sihat, ada FUNGUS. Baru je anta servis tadi. So, for shooting kali ini, saya pinjam kamera member.. Terima kasih kat EE and BAL sbb sudi bagi pinjam 350D dorang! Hehehe..

Lens pun saya sempat pinjam..dari member MMU saya, Hanna. Panjang woooo lens dia. But anyhow, equipment2 ni bantu saya nk test n try skill photography saya. Hehe.. Jom layan gambaaa! :D























Kami sempat pergi ke dua tempat, satu Taman Wetland, satu lagi taman yang ada berdekatan dengan PICC. Tempat ni, EE and BAL yang cadangkan. Tempat dia cantik, memang kosong..sesuai la sape2 nk shoot gamba kat sini. Tapi, walaupon tmpt best, composition main peranan jugak. Dan saya rase, saya kene banyak pektis lagi utk mencantikkan composition saya.. Utk kali ni pnye photoshoot, saya rase composition saya tak best lagi..meaning, kene pektis lagi la ni! :P

Masa kat Taman Wetland, sempat la kawan Dyana join, Abg Rudy and Kak Ya.. so, terselit jugak gamba Kak Ya.. dan dia preggy 4 bulan! Nampak la perut dia naik skit.. hehehee...

Oh ye.. tips kepada orang2 yang nk buat shooting outdoor, pastikan tmpat best, cuace yg tak brape panas ( dlam pukul 5-7 mlm tu dh cantik ) dan paling penting, STAMINA KENE KUAT! Haha.. bukan pe, masa kami outdoor ni, kejap je dah pancit. Masing2 tk kuat stamina. Balik je rumah..semua terbungkang atas katil masing2..sbb penat sangat. Pdahal tak buat pape sangat pon. :P hehehehe

So..pasni nk buat sesi amik gamba banyak2 lagi.. ade sape2 nk join???? Sila hubungi saya... heheh :)

ps : Kioshii dah balik semenanjung! yeayyyyy! :D

Cheers!
Fana a.k.a Farsha

Monday, July 20, 2009

It's Baby Time :D

Baby Salikin :D

Asalamualaikum and hye..
Saya masih lagi dalam mood photoshoot. Hehe.. Tak tau pesal, lately ni..saya agak stress dengan something agaknya. So, nk buat saya lupe dengan 'something' itu, saya isikan masa lapang dengan hobi mengambil gamba. Kali ni, gamba baby! yeay! :D

Actually, saya berpeluang shoot gamba anak classmate saya masa skola menengah dulu. Nama nye.. Yuli. She have a cute little baby daughter, yang berusia lebih kurang 10 bulan. Namanya Fadhila Salikin. Hehe.. last time jumpa Salikin masa dia berusia 60 hari, btul2 lepas mummy dia habis pantang. Setelah lamenye berjanji dengan Yuli nk tgk anak dia, saya berpeluang jumpa dia n baby on last Saturday. Saje je ajak jumpa dia, then nk shoot gamba anak dia skali. Nk test amik gamba baby plak.. hehe.

Saya ingatkan senang nk shoot gamba baby ni, rupanya susah jugak.. hehe. But, nasib baik baby Salikin ni best. Dia tak banyak kerenah, tak cranky pon. Dia sangat ceria! Rajin je dia nk tunjuk gigi 4 batang yang baru tumbuh tu. Hehehe. Comel nye!! Here are some pictures that I took.. ;)















Had a great evening that day, dapat tgk baby n mummy yang ceria. But, yang tak bestnye.. masa tengah best shooting, tibe2 saya terdetect something pada gamba yang dh saya amik. Cek punya cek, ada FUNGUS! Camera ku ada FUNGUS!! Aaaa..mencik. Nk kene service la plak DSLR kesayangan ku ini..

Nasib baik dapat shoot gamba baby siap2.. kalau tak, tak pasal2 ada 'tanda lahir' tambahan plak kat muka si Salikin ni.. hehehe. Thanks to Yuli kerana kesudian dia memberi peluang kepada saya utk shoot gamba anak dia.. Salikin memang cute! Sangat2! Thanks Yuli.. :)

Ps : Mesti si Mummy Yuli sakit2 sendi lepas shooting, asik dok lambung si Salikin je.. confirm penat. Hehe!

Cheers!
- Fana a.k.a Farsha

Tuesday, July 14, 2009

Langkawi Yang Comel :)

Asalamualaikum and hye..
Wanna share about my trip ke Langkawi last weekend! Yup.. saya berjalan lagi. Last 2 weeks g Melaka, then g Langkawi plak. Ehehe..sukenye saya berjalan2!

Actually.. this trip was organized by my father, abah. Sebab makcik2 kat kawasan rumah saya tinggal sibuk nk berjalan2.. so, abah pon buat la trip g ke Langkawi. We started the journey pada malam Friday ( tak dapat saya g annual dinner company..huhu ). Kul 10 bertolak. Famili saya semua join, kecuali Dyana. Dia.. ke negeri lain. Hehehe..

We arrived at Jeti Kuala Perlis at 6.00 am, on Saturday. Then naik feri kul 9.00 am. Smpi di Langkawi, dengan tak mandinya..g berjalan2 area Langkawi. G tgk Gamat, Makam Mahsuri, Beras Terbakar and Geopark. Dulu saya pernah g ke sana, but masa tu budak lagi. So, now g ke sana.. rase sonok jugak. Cume tak best sbb terkejar2 dan cuaca tak menentu. Kejap panas, kejap hujan. Main2 lak cuaca ari tu. Hehe. Jom layan pictures! :)




















Rasenye, part yang paling saya suka g..masa g Kilim Geopark. But, oleh kerana hari hujan tak berenti, kami semua basah kuyup sepanjang berada dalam bot. Tapi, the journey was exciting.. sbb banyak bende yg leh kita tgk kat sane. Some of the spotlite, Gua Kelawar, Gua Buaya, Pulau Kasut, Helang Park and Sangkar Ikan. Tapi, sbb hujan, kami x dapat pi tgk semua. Aaa.. tension je. But, sempat snap few pictures at Geopark..;)








Gamba di atas :
Nampak tak apa yang ada kat atas batu tu..?
Sila klik pada gamba utk lihat lebih jelas .. :P


After Geopark, kami cek in hotel. Most of the nite, masing2 buat aktiviti sendiri. Tapi kalau dah berombongan dengan makcik2, confirm la masing2 nk g shopping kn? haha.. takpe, layankannn...:)
Bonus of this trip, saya terjumpa kenalan masa study kat MMU dulu, Kak Ina. She were one of my seniors, tapi dari faculty lain. Rasenye dah lame tak jumpa dia..bertahun jugak. Leh plak jumpa dia kat Langkawi. Hehee.. ape2 pon, best sangat dapat jumpa dia. And Thanks to Kak Ina, sbb slalu singgah kat blog kita ni! :) Hehehe..sayang akak!



Then, on Sunday.. kami bertolak kuar dr Langkawi seawal pukul 10.00 am. Sampai je Kuala Perlis, terus bergerak ke Padang Besar. Makcik2 semua dah standby, mcam nk g berperang je. Sampai je kat padang Besar.. terus SERANGGGG..!! :P Selepas 3 jam, masing2 datang dengan beg besar2. Hahaha.. terer makcik2 ni, sopping je keje.. :P hehehe..

But, for Sunday, saya tk shoot ape2 gamba.. sbb hujan lebat tak berenti. Sian lak kat DSLR kesayangan, asik sejukkk je. Hehehe. But, now.. saya sangat berminat nk amik gamba. Even though langkawi trip ni asik hujan je, but I managed to improved my photography skills.. best sangat shoot gamba.. ;)

Then, we headed back at 4.00 pm.. sampai umah pon dah kul 1.00 pagi. It was a great trip.. cume tak best, sbb tak puas sight seeing kat Langkawi. Saya berazam untuk pergi lagi sekali, dengan kawan2 plak.. :D hehe.

ps : Oleh kerana Langkawi ujan, saya demam lepas balik dari trip. Terus MC on monday. Tapi MC2 pon, leh plak saya g tgk wayang.. ICE AGE dengan Transformer. Hehehe.. Demi Optimus, ku redahkan jua! :)

Cheers!
- Fana a.k.a Farsha

Friday, July 10, 2009

Langkawi, sat g che sampai naa.. :D

Semalam, balik pukul 2 pagi.. buat keje urgent - video montage utk company..
Nasib baik Boss saya terer gile, cepat je keje siap.. :P
Hari ni, tido tak cukup, mengantuk dan kelam kabut..
Kelam kabut sbb banyak rekues dari orang lain, biase la tu kan? :P

But, mlm ni.. saya nk g langkawi! yeay!

Nak g sane, nk pi enjoy, jalan2, shopping dan amik gamba..
Semoga, perjalanan saya berjalan lancar ke sana..
So..langkawi, sat g che sampai naa.. :P hehehe..


Gamba tade kene mengena dengan post kali ni. Tapi ni gamba mak n abah, saje letak. Tibe2 rase sayang sangat dengan mak n abah :D Hihu!

ps : Kioshii pesan suh bawak balik patung burung helang yg besar kat Langkawi tu.. Haha..Kalau camtu, saya pun nak..Kioshii, bawak balik Burung Kenyalang sekor dari Sarawak! Cepat la balik! Dah lame sangat awak kat sane..jadi orang Dayak pulak kangggg....:P

Cheers!
- Fana a.k.a Farsha

Thursday, July 2, 2009

Kisah Terlampau Si Penghutang

2 hari lepas.. saya balik kerja dalam pukul 7. Biaselah, LDP.. jalan yang tak pernah tak jem. Dulu, perjalanan saya memang penuh dengan kata2 TENSION.. tp skrang tak, maybe sbb dah 'terimune' dengan keadaan sesak stiap kali pergi dan balik kerja. Sampai je di rumah, belum sempat nak melabuhkan badan di katil, mak saya panggil..

"Adik.. ada surat untuk adik ni.."

Saya bangun.. ni kalau tak kad kawin, surat IKLAN dari JUSCO. Tapi, jangkaan meleset, bila saya tgk sampul surat yang bertingkap plastik tu. URUSAN SERI PADUKA BAGINDA. Sah! Ni mesti surat hutang! Haha.. alahai, malasnye nk terima surat2 ni. Bukan ape, surat2 hutang camni bu
at saya ilang semangat sbb memikirkan hutang yang berbukit tingginya!

Saya bukak sampul tu..dan tgk, dari PTPTN. Yup, penyata tahunan yang selalu dorang hanta..every year. Dan rasenye, dalam setahun, dalam 2 kali jugak dorang hanta. Dan apa yg boleh saya katakan, tak semena2.. saya jadi tension bile tgk penyata tu. Aaaa..tidak!

Sejarah saya dan PTPTN ni..bermula masa saya belajar di MMU. Pengajian Ijazah saya boleh dikatakan MAHAL..sbb total utk 4 tahun saya blaja di sane, mencecah RM50,000. Woooo... boleh beli MYVI sejibik! Haha.. Tapi, pinjaman PTPTN saya tak sepenuhnya. Saya hanya berjaya pinjam RM36,000, yang selebihnya mak n abah yg bayar... Sian mak abah, mahal betul pengajian anak dia yang sorang ni. Sbb tu tiap2 kali xm, study sampai tak tido, sbb tanak hampakan harapan mak n abah! nasib baik anak mak abah ni grad jugak kan! :D


So.. selepas dah grad dari University, saya tak amik cuti pon, tapi saya terus mula bekerja.. dan dapat gaji. Dan sebelum saya dapat enjoy gaji pertama, saya dah mula bayar PTPTN punye ansuran. Kalau ikutkan hati, memang tanak bayar. Tapi..dok pk INTEREST RATE pada masa tu yang sampai 3%.. tak ke gile bertambah hutang2 saya nnt. Saya kuatkan smangat jugak utk bayar, dengan ansuran RM250 sebulan. Start dari December 2007..sampai lah sekarang, tiap2 bulan saya bayar kepada PTPTN sebanyak RM250. Dengan harapan, berkurangan lah pinjaman saya tu.

Tapiiii.. sangkaan saya meleset. Penyata yang saya dapat tu.. merekodkan semua pembayaran yang dah saya buat. Nak tau berapa...??

Pinjaman Satu :
( Anggaran sbb tk ingat total betul )

Awal Tahun : RM 5,500
Akhir Tahun : RM 4,300 lebih.. ( Tak ingat )

Pinjaman Dua :
(
Anggaran sbb tk ingat total betul )

Awal Tahun : RM 31,600
Akhir Tahun : RM 30,608

Saya melopong dan tercengang. Especially kat PINJAMAN 2. Takkan slame setahun lebih saya bayar.. baru banyak ni yang dah deduct. Saya jadi tension dan tak keruan. Mak saya panggil suruh tolong dia kat dapur pun saya tak dengar. Terus saya capai kalkulator. Seriusly tak puas hati. Takkan sikit sangat??

Utk pinjaman 1 tu, saya ok lagi.. yang pinjaman 2 tu.. asal cam tak logik je? Saya bayar utk pinjaman 2 tu.. dalam rm150 sebulan, takkan baru banyak tu je dia tolak?

Pastu.. saya tgk2 balik, saya kire balik.. Total saya dah bayar dalam RM1810 utk January 2008 sampai December 2008. Dan.. total yang betul2 dia dah deduct dari pinjaman adalah RM 992. Selebihnya, INTEREST! Ini bermakna, selama setahun tu, baki RM818 tu.. saya hanya bayar Interest 1% yang PTPTN kata tu. Ya Allah.. saya terkesima kejap. Yeee..saya pk, kalau camni, sampai anak cucu pun tak habis bayar kott..??

Saya tanye pendapat abah saya, since dalam rumah tu, dia ibarat Financial Advisor utk anak2. Abah pandai bab kira2 ni. So, saya tunjuk kat dia, dan abah pun calculate. Dan abah ckp, mmg PTPTN charge interest seanyak 1% sebulan. Dorang tak tipu. Maknanya, kalau cam utang saya, utk stiap bulan, INTEREST tu berjumlah RM80. Meaning, stiap bulan, dorang akan charge RM80, untk INTEREST. Whatttt...??? Saya tak tau nk cakap ape.. just blank.

Dalam otak saya..just pk.. sampai bile nk bayar hutang blajar ni? Sampai tua kot? Camana nk beli kete? Camana nk beli rumah..? aaaaaa...nk nanges!!

Sy kongsi pengalaman ni sbb nk orang lain tau, pinjaman belajar zaman skang dah lain. Tak same cam dulu. So.. kepada kawan2 dan sape2 yang membuat pinjaman kat PTPTN, cepat2 lah bayar ye.. jangan sampai dah beriban2 nnt, baru kita nk start bayar. Sikit2.. memang lame2 akan jadi BUKIT. Berbukitlah hutang kita alamatnya...

ps : Teringat masa call PTPTN dulu, nk tanye pasal pembayaran balik.. Saya ingat lagi dialog dia..

" Cik farhana boleh mulakan pembayaran serendah RM50 sebulan. Itu kalau dah tak mampu sangat la. Tapi.. sampai umur 60 tahun pon takkan habis kot. Hahaha.. " katanya dengan suara yang agak lembut, meleret-leret dan mengada2... ohye, dia lelaki. :|

Ade ke dia gelak? Hampes punye olang.. nasib baik la saya tak tau muka dia camana.. kalau takkkk...eii!!

tak kuasa aku nyah! ngiahahahah!

Cheers!
- Fana a.k.a Farsha