Friday, June 26, 2009

Definisi Comel :D

Case 1 :

Sms Saya : Kioshii, owg dah balik umah dah tau. Tapi nk tolong mak masak jap kat dapur. Nnt lepas setel semua, owg message dia yeh?

Sms Dia : Comella Itoshii kita ni.. masak elok2...


Case 2 :

YM Dia : Awak buat ape..? Dah makan?

YM Saya : Dah, makan dah tadi. Bawak bekal dari rumah..

YM Dia : Itoshii bawak bekal ape?

YM Saya : Nasi, ayam goreng dengan sambal ikan bilis. Mak masak pagi tadi.

YM Dia : Hehehe.. comel la dia ni..


Case 3 :

YM Saya : Org dh tade mud la nk buat keje..

YM Dia : ait.. kate byk keje..?

YM Saya : Memang banyak. Tapi takde mood..

YM Dia : cmel la syg kte nie taw..


Hehehe. Itulah Kioshii saya.. saya buat ape pon, dia kata saya comel. Setahun berlalu, dia masih kata saya ni comel. Harap2, berpanjanganlah sampai bile2.. yeah Kioshii? :)

Saya ni, takde lah comel pun.... tapi dengan adanya dia, cukup membuatkan saya rasa saya ni comel, walaupun hanya di mata dia.. ( tibe2 masuk mode perasan pulak.. hehe )

ps : Jumpa mlm ni ek Kioshii.. ;)

Cheers!
- Fana a.k.a Farsha

Tuesday, June 23, 2009

Tentang Kawan-Kawan. Serius-ly saya rindu.



Came across this song.. masa saya tengah sibuk membaca blog orang lain ketika waktu bekerja. ( Ye..sy curi tulang kejap. Hehe )
Lagu ni, membuatkan saya rindu kepada semua insan yang pernah bergelar KAWAN dalam hidup saya..

Kawan2 dari darjah 1 sampai darjah 6 masa kat Skola Keb Puchong..
Kawan2 kelas dari tingkatan 1 sampai tingkatan 5 masa kat Skola Menengah Puchong..
Kawan2 sepanjang saya belajar di MMU dari 2003 sampai 2007..
Kawan2 sepanjang 7 bulan saya kerja di Bangi..
Kawan2 sepanjang setahun sebulan saya kerja di Subang..
Kawan2 sepanjang saya kerja di Damansara sekarang..
dan jugak Kawan2 yang saya kenal samada dalam jangka waktu yang pendek, atau panjang...

Rindu dengan My Angels, rindu dengan teammate masa kat MMU, rindu kat effieaidie, rindu kat RACKFAST, rindu kat Kak Yong dan adik bradik 'palsu' ku, rindu dengan adik2 angkat ku, rindu dngan rakan2 MI ku, rindu dengan K.F.C, rindu kat ASPARAKASEON, rindu dengan senior2ku, rindu dengan junior2 ku, rindu semua kawan-kawan..rindu rindu rindu..

Rindu nak lepak, rindu nak jumpa, rindu nak gelak2, rindu nk piknik n mandi kat sungai congkak, rindu nk buat pillow talk, rindu nk celebrate birthday korang same2, rindu nk mintak tolong, rindu nk merajuk2, rindu nk pujuk2, rindu nk main futsal same, rindu nk kunun2 jogging dengan korang kat cyberpark, rindu nk nangis2 depan korang, rindu nk gossip2, rindu nk gaduh2, rindu nk buat muka masam depan korang, rindu nk sakit2 depan korang, rindu nk jalan ramai2 dengan korang, rindu nk nyanyi kuat2 dalam kete same2 dengan korang.. Rindu nk rasai pengalaman BERKAWAN dengan korang semua..

Oh rindu kat korang semua..!

Saturday, June 20, 2009

It's Been A Year


One Year

It's been a year..since we are together..
And I am so glad, to have you in my life..
I Love you, Kioshii.. ;)
Always..

- Itoshii

Friday, June 19, 2009

Oh! Kereta Myvi Idamanku Yang MemPersona~

" Ko bile nk beli kereta..? Ko dah keje lame dah aku tgk kan..? " - anonymous

" Buat ape adik nak beli kereta..? Dari bulan2 adik bayar kat hutang, baik adik simpan.. ataupon g bercuti n njoy.." - Abah

" Adik belila VIVA.. kecik pun takpe, at least takde la penat sangat nk tekan clutch ari2 g keje.. " - Mak

" Kalau Itoshii mampu, orang tk kisah.. orang tolong nnt.. " - Kioshii

" Kalau akak la, akak beli kereta.. at least, adik beli pakai duit adik sendiri. Harta kita sendiri.. " - Dyana

" Kereta..? Berbulan2 Fana cerita pasal kereta.. tak beli2 pon? " - Rai

" Tak payah beli lah Fana.. Fana kata nk tunang. Mana nak, Tunang ke Kereta? " - Aniq

Itu di antara dialog2 yg pernah saya dengar sejak 4 bulan yang lalu.

Ye.. sejak 4 bulan lalu, kotak fikiran saya tak berhenti pikirkan pasal KERETA. Semenjak dari sekolah lagi, saya mengidamkan nak beli kereta baru. Kereta yang saya beli atas usaha sendiri. Dan sememangnya..nak kereta baru, tanak second hand. Tapi, saya dah bekerja nak masuk 3 tahun, namun tak pernah saya cube nak beli kereta. Sebabnye..? Entah.. saya pun tak tahu.

Dulu, masa saya kerja di Bangi, saya memang tak beli kereta, sbb masa tu saya baru je masuk ke alam pekerjaan. So .. tak berani lagi nk beli. Masa saya kerja di Subang Jaya, banyak ka
li jugak terpk nk beli kereta.. tapi, saya rasa.. pada masa tu, gaji saya tak cukup utk menampung bayaran bulan2 kereta. Kalau saya bayar loan kereta pada waktu tu, alamatnya saya duduk rumah je masa weekend. Sbb saya takde duit utk enjoy.


Now, sebulan saya dah keje di Damansara.Alhamdulilah, rezeki saya bertambah sikit dari yang sebelum ni. Dan Nafsu saya memang melonjak la utk membeli kereta. Tapi.. saya masih lagi was2 untuk buat komitmen ni. Sbb tu saya kata, dah 4 bulan mulut saya ni asik sebut KERETA baru je... dan 4 bulan jugak la famili, Kioshii dan kawan2 dengar saya bebel pasal nk beli kereta. Sampaikan dorang pun dah naik muak, sbb saya tak beli2 pon. Cakap je lebih...

Ntah la.. saya takut kot, takut nk komit.. komit pada bayaran tiap bulan. Dahla hutang PTPTN saya ada 30k lebih.. ( yg kene habiskan sampai umur 40 tahun :P ). Takkan saya nk tambah hutang lagi? Tapi.. sampai bile pulak saya tanak beli kereta?


Ramai jugak kawan2 saya yang dah beli kereta.. Rina Keiko dengan Bambinya yang kiut ( Naza Suria ), Bebe dengan Peugoutnye yg elegant ( Naza Bistari ), adik angkat ku Naddia dengan Personanya yang best, Fhateem ku dengan Myvinya yang sangat ku idamkan, Kak Aza dengan Peugoutnye ( same dengan bebe ).. and Abg Hezri, tunang Dyana dengan Satria Neo nye yang bergaya.. hehe. Macam2 kereta saya dah tgk kawan2 saya beli. Saya tak cemburu, tapi saya tumpang gembira..;).. Sbb dorang baik hati jugak bagi saya merasa naik dan sometimes dorang bagi saya bawak kereta dorang! Oh bestnye! Thanks korang! :)

Mungkin salah satu yang membuatkan saya tak beli2 lagi sampai skarang.. sbb saya masih ada kereta yg boleh dipandu. Nissan Sunny tahun 1983 ( Puchong Drift / Datsun Rock ) yg saya pandu semenjak tahun 2007 lagi. Walaupun kereta tu dah tua, dan tak ada bau 'kereta baru', tapi kereta tu lah yang bawak saya merata2.. sampai ke PD dan Melaka. Hehehe.. dan ini lah yang membezakan saya dengan kawan2 saya. Kawan2 saya beli kereta sebab dorang memerlukan kereta untuk pergi keje.. saya? Saya dah ada Nissan tu utk pergi keje..

Pernah jugak terpk nk betulkan je kereta Nissan tu.. kalau betulkan absorber, betulkan ste
reng, betulkan speaker ( dah super duper parah skang ni.. ), betulkan interior dengan seat, plus cat warna Metallic.. sure masyuk kereta tu. Kira punya kira, kene blanje dalam rm6000 jugak nk buat semua tu, and maybe lebih. Dan time2 tu jugak la..ada suara sinis berkata dalam otak ini.. " Baik buat downpayment kereta baru je dengan duit sebanyak tuu.."

Aaaaa... tension! Sekejap nak! Sekejap tanak! Mana satu ni....???

Sampai lah semalam, saya dapat satu email.. yang membuatkan saya realise.. saya tak perlu beli kereta. Ayat dia berbunyi camni..

" The HAPPIEST people DO NOT necessarily have the BEST of all... They simply APPRECIATE what they find on their way.. :D "


Inspirasi kata2 ini saya dapat bila saya baca kisah Orang Kedua Terkaya Di Dunia.. Warren Buffet. Walaupun dia kaya, tapi dia tak belanja duit dia. Dia hanya beli apa yang dia perlukan sahaja..bukan apa yang dia inginkan. Dia still duduk di rumah dia yang dia beli 50 tahun dulu, dia still pakai kereta buruk dia.. and dia x beli brg branded.. sbb kata dia, semua tu tak penting.. yang penting apa yg kita perlukan, bukan inginkan.. Sedangkan dia ada duit berbillion2..

So..lepas baca email tu.. saya terus stop pk pasal kereta. Saya batalkan hasrat nk beli kereta baru. Bukan nak jadi sejibik macam Warren Buffet, tapi sekurang2nya CUBA nak amalkan apa yang dia pkkan. Takpela kan.. saya masih ada kereta Puchong Drift a.k.a Datsun Rock saya yang masih ok dan stabil, untuk saya bergerak ke mana2. Andainya saya terasa sangat nak naik kereta baru, saya leh tumpang kereta baru kawan2 saya.. hehe. Itu pun kalau dorang sudi nak kasik saya naik la kan...:D

Harap2nya..pasni saya tak ikutkan sangat nafsu keinginan saya. Saya nk jadi manusia yang hanya membeli apa yang saya perlukan, bukan keinginan .. :D insyallah..

So..kepada kereta Myvi idamanku yang memPersona, tunggula.. satu hari nanti, aku akan memiliki mu.. bila diriku dah betul2 stabil nnt.. Insyallah.. :D Hehehehe..

ps :

- Buat abah n mak, satu hari nnt adik akan bawak mak n abah naik kereta baru.. satu hari nnt!
- Buat Bebe, Fhateem and Nadd, thank sbb bagi saya merasa bawak kereta korang yang best..;) Sayang korang!
- Buat kawan2 yang ada kereta, thanks sbb bagi saya naik kereta korang.. suke! suke!
- Buat Kioshii, pas kita tunang dan kawin.. kita beli kereta same2 la ek? hehehe...


Cheers!
- Fana a.k.a Farsha

Thursday, June 11, 2009

Minggu Letih dan Lesu :|

Asalamualaikum and hye..

Minggu ni tinggal lagi sehari.. esok dah hari Jumaat, tapi tak tau kenapa, saya tak eksaited pon dengan hari Jumaat. Semenjak dari ari Isnin lepas, sampai la ke saat ini, saya moody. Entah kenapa saya moody..

Hari2 saya datang keje.. dengan jem.. dengan terik matahari, menambahkan lagi mood tak best dalam diri ini. Sampaikan, minggu ni, saya rasa saya kurang senyum, kurang bercakap, kurang buat keje dan kurang productive.. oh God.. WHY? Saya pun buntu, knape saya jadi macam ni...



Kesian Kioshii, saya kurang call dan sms dia. Dahla dia ada kat Sarawak, dah seminggu lebih dah.. terasa kosong jugak diri ini tanpa Kioshii.. Sori jugak kat Yon ngan Kak Anis, sbb minggu ni rasenya saya kurang berinteraksi secara 'normal'.. asik buat muka toyer je saya ni kan??

Ntah la.. nk kate takde bende best jadi, tak jugak.. ada jugak bende2 yang best jadi. Cume, hati ini takde rase happy dan eksaited. Tak tau kenapa...

Tapi, saya tetap cube jadi sehappy yang mungkin. Tadi g shopping kat Jusco dengan family, bli barang2 keperluan rumah. So, terasa happy skit. Rumah pon ok, sbb mak dah dapat mesin basuh baru.. dengan peti ais baru. Hehehe.. tapi saya tak belikan, abah yang belikan.. ;)..

Anyway.. tadi Bebe cakap, mungkin sbb weekend lepas, saya dok gelak n happy tak berhenti dengan kawan2.. so minggu ni, terasa down skit. Emm.. mungkin jugak kan? Teringat pesan opah, " Jangan suka sangat.. nanti sedih kemudian kang.. "..

Moga2.. hari2 yang mendatang, akan membawa sinar kegembiraan pada saya.. dan juga keluarga saya.. termasuk Dyana yang sedang dibelenggu perang dunia ke-17.. dan Ryehanna, juga dilanda perang dunia ke-18.. :P hehehe...

ROCKY Holder.. :P hehehe..

ps : Tadi masa balik, sangkut dalam jem.. saya cari bende2 yang best nk buat dalam kete. Hasilnya.. saya letak kotak snack kegemaran saya ( ROCKY ) kat handphone holder yang saya lekat kat cermin.. untuk lebih senang saya makan! haha.. Ada satu kereta VIOS, yang dipandu lelaki cina, ternampak apa saya buat, dia senyum dan gelak kat saya.. :P hahah.. ok what, at least saya ketawa jugak sorang2 dalam kete saya.. hehe..

Cheers!
- Fana a.k.a Farsha

Tuesday, June 9, 2009

It's all about my "Angels"....

Asalamualaikum and hye... ;)
Last week was a super dooper great weekend for me.. Walaupon life agak kebosanan disebabkan Kioshii takde di Semenanjung, my life was lighted by some of my friends, good friends of mine. They were called 'Angels'.

Macamana termaktubnya 'Angels' ni pon saya kurang pasti, but the truth is, we shared a lot of fun times together. Semuanya kawan2 saya masa saya di MMU.. It's been a while from our last gathering. Rasenya, last time saya kuar dengan dorang2 ni, masa malam new year. Kali ni, kebetulan Miss Que dapat amik cuti from werk, dia datang sini straight from Alor Star, semata2 nk spend time dengan Angels2 nye.. ;) Dan kami plan nk buat gathering beramai2.. sempena kedatangan Que.. :)

We started the activity on Friday.. but, mlm Friday tu tak semua ada. Pertemuan malam tu kami buat khas sbb Elia a.k.a Bebe tak dapat nk join on Saturday and Sunday. So, dapatla jumpa dia malam tu, kami g Alamanda.. and had our dinner together. Malam tu jugak Que smpai from Alor Star. :) Sempat la kami melepak di Masjid Putrajaya sampai lah kul 1.00 pagi.. hehe.

Sesi Picnic dan Santai Manis kat Kelab Komuniti Cyber :D

Then, on Saturday, the plan is to picnic kat Kelab Komuniti Cyber. Since plan dengan Angels pada belah petang, saya sempat g tgk wayang dulu dengan my sis and brother kat Sunway Piramid. Hehe.. but, at 3 pm, saya dah balik rumah. Nk siapkan barang2 utk picnic.

Janji dengan angels pukul 4.30 ptg, last2 kami start picnic pukul 6.30 ptg. Biaselah tu.. Haha.. as usual, masing2 kene makeup cantik2.. hehe. Sbb tu lambat. Even though start lambat, it was
a great evening. Kami lepak2.. sambil makan pelbagai jenis makanan MANIS..sangat manis okk..! dan apa lagi, cam whoring session. Saya bawak DSLR saya dengan tripod.. mmg masing2 macam top model je la pose.

Me, Fhateem, Whyda, Lann and Ronal

Bile waktu dah nak hampir senja, kami sume nk g tempat lain. Saya cadangkan supaya lepak kat umah saya je, sbb dah dekat, and snang nk lepak. So, kami smbung sesi lepak kat umah plak. Smbung makan, sambung sembang, sambung sesi camwhore plus sesi unplugged. Si Fatheem, Ronal ngan Lann jadi penyanyi malam tu! ehehe... havoc konsert depan umah! :P

Gamba Lompatan Hikmat feveret saya.. :)

Then, sebelum masing2 penat, kami buat sesi amik gambar lagi.. kali ni di ruang tamu rumah saya, siap lighting dengan sofa semua. Bayangkan, kami snap kat situ je.. dah 300 keping! Wawawa... thanks to Dyana sbb tolong snapkan. Mak n Abah pon gelak je tgk gelagat kawan2 saya.. hehe. But, it was happening.. macam2 pose kuar. Saya hanya sertakan gamba2 faveret saya sepanjang sesi tu.. kalau nk upload semua, ada 300.. tak muat! :P hehe...


Then, sesi lepak malam tu tamat at 12 am.. Sebelum balik, kami sempat nyanyi lagu Happy Birthday khas utk Que.. siap rekod dalam hp, untuk Que tatap.. kalau2 dia rindu kat kami ke. Almaklumla, dia jauh di Utara... Hehe. Padahal birthday Que bulan July, kami wish awal2 .. hahaks! Then, sesi salam2, peluk cium bermula.. Waa.. tetibe cam sedih, sbb malam tu dah nak berkahir.. Tak tau lepas ni bile lagi nk jumpa dorang. Fhateem dengan berbesar hati hantar Ronal, Lann, Faiz n Farah balik.. Sayang Fhateem! And, Que, Rina and Why tido umah saya.. sbb masi
ng2 ada aktiviti lain esoknye.. ;) Memang kami tido kaw2 malam tu, sbb masing2 penat .. hehe.

On Sunday, Why balik sbb dia nk kene g Melaka.. and saya, Fhateem and Kiyu smbung sesi lepak dengan Ili n Hanna di Subang Jaya. Rina join later sbb dia g orang kawin dulu. Hehe. Kami lepak di UNO Pizza, Taipan. Dah lame dah tak jumpa si Hanna ni.. dapat la lepas rindu masing2. Hehe...

Rina, Fhateem, Ili, Que, Me and Hanna.. ;)

Then, at 3.10 pm, Que pun dah nk balik.. sbb nk kejar flight kat LCCT. Fhateem yg anta dia.. ;) Masa salam2 tu, dah syahdu2 dahh.. waa.. bile la dapat lepak camni lagi kan Angels?

Then saya pun balik pukul 4.00 pm, sbb mlm tu ada aktiviti lain plak dengan famili, sempena birthday mak.. :)

Anyway and anyhow, 3 hari yg berlalu terasa sungguh bermakna. Seriously, saya terlalu happy dapat jumpa and lepak dengan Angels2 saya.. Terasa hidup ni ceria dan bermakna. Harap2 lepas ni kami dapat lepak lagi.. bersama dengan semua skali..

To my Angels,
Thanks sebab hadir dalam idup saya..;).. Hope kita semua dapat capai segala impian and cita2 dalam hidup masing2.. ;) Insyallah, pasni kita lepaking lagi ek.. :) Love you guys...

ps : Petang tu, saya balik rumah.. terasa kosong je jiwa. Sbb 3 hari penuh dengan kawan2, tibe2 semua dah balik.. tibe2 cam sedih plak. hehehe.. dan, mlm tu saya dapat tau, Que terlepas Flight dia nk balik ke Alor Star. Dia terpakse balik naik bus dari Puduraya. Dia sampai Alor Star pukul 1.30 pagi.. dan 6 jam kemudian, dia kene masuk opis. Sian Que.. Tak pasal2, kena balik naik bus.. sori sayanggg... :(

Cheers!
- Fana a.k.a Farsha

Sunday, June 7, 2009

Selamat Hari Jadi Mak.. :)


Asalamualaikum...

It's Mak's Birthday...
Selamat Hari Jadi Mak..
Semoga Mak sentiasa dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki..
Serta sentiasa mendapat perlindungan dan keredhaan dari Allah s.w.t..

Thank you mak, sbb masa birthday mak, mak bawak famili kita g makan kat Hartamas Square, one of Mak's favourite place for food.. hehe.. :)
Yg peliknya, mak belanja! Patutnya anak2 mak yang belanja.. terbalik plak? hehehe..


Anyway, happy birthday Mak..
Adik sentiasa sayang mak tau.. :)

Cheers!
- Farhana ( anak mak ) :)