Sunday, May 3, 2009

My New Hope : )

Asalamualaikum and hye to all.. :) Wahh.. seminggu jugak saya tak update blog. Em.. as some of you know, lately ni, life saya agak terumbang ambing. Bukan terumbang ambing dengan masalah, tapi terumbang ambing dengan perkataan STRESS. Bulan ni pon, kurang aktiviti yang best. Mostly yg best pon, saya lepak dengan famili, jumpa Kioshii, g wedding sedara and kawan2, main gitar and main layang2 ( memang best! :D ).. Hehe.. so takdela produktif sangat bulan APRIL yang lalu.

Now, dah masuk bulan MAY. Saya harap sangat, bulan MAY ini penuh rahmat dan kebaikan buat diri saya dan semua orang yang saya kenali, Insyallah.. :) Apa cerita terbaru saya yang nk saya update kat blog kali ni? Hehehe.. percaya atau tak, 30 April yang lalu adalah hari terakhir saya bekerja di syarikat yang dah saya join sejak April 2008.. Yup, saya berhenti kerja on that day..with 24 hour notice. :D
Kenapa saya berhenti? Emm.. maybe sbb saya nk cari ruang pekerjaan lain, yang lebih sesuai dengan saya. Company sblm ini, sbnrnye ok.. tapi pada permulaan nye la.. Tahun lepas masih ok, cume sejak tahun ini, banyak peristiwa yang kurang enak berlaku pada diri saya yg membuatkan blood pressure saya naik tinggi.. sehinggakan saya mengalami hypertension dan stress yang melampau..

Dari peristiwa saya dimaki dan ditengking, sehinggalah peristiwa saya ditindas dan tak dihargai.. semuanya berlaku pada saya dalam beberape bulan yang lalu. Dan, saya nekad bahawa saya perlu cari ruang pekerjaan yang baru... dan alhamdulilah, saya dapat tawaran lain dalam masa terdekat, dan saya mengambil keputusan utk berhenti dengan notis 24 jam.. hehehe..

Ramai jugak yang terkejut dengan keputusan saya.. sampai kan ada staff kat opis pelik and katakan betapa beraninya saya berhenti 24 jam. Hehehe.. ntahla, saya just pk, kalau saya behenti one month notice, kemungkinan lebih banyak lagi unsur2 'penindasan' yang akan berlaku pada diri saya. Betul tak? So.. saya lebih sanggup bayar sebulan gaji, daripada saya ditindas lagi..But, alhamdulilah..
company saya tu tak mintak ape2.. just bayar RM100 utk cuti lebih yang dah saya amik. So.. memang senang la urusan saya.. setel terus. :) ehehehe..

Despite all the bad things happened while I'm working in the company, there are some good things happened to me also.. ;). Selame setahun sebulan saya kerja di situ, banyak kawan baru yang dapat saya jumpa. Plus, saya berpeluang join company trip and annual dinner. Dapat RM300 utk lucky draw.. hehe. Dapat kenal dengan beberape good chinese people like Ms Chow, Ms Tan, Chew, Ah Fai, Yap, Thai Ling, Mr Lua and Ms Foo. Dorangla yang pernah baik dengan saya, masa saya keje di sane.. :) ( Tak berpeluang amik gamba dengan dorang sbb tak plan nk resign..hehe ).


There are 130 staff in the company, and most of them are chinese. Tapi, awek2 melayu ada la dalam 15 orang camtu. Sempat kenal dengan akak2 customer support, Kak Farah, Kak Pu3, Kak Wan, Kak Faliza, Kak Ina, Kak Faza, Kak Siti and also Nisa. Dorang ni slalu bz, so tak dapat nk lepak lame2.. but, they are really friendly people. There's also Kak Laila, engineer yang baru keje 5 bulan, tapi d
ah rapat. Sbb slalu g lunch dengan dia. Hehe...

Kak Aza and me ;)

But, paling rapat masa keje kat company ni, Kak Aza la.. Dia la teman lunch dari hari pertama saya masuk keje, sampai la last day saya masuk keje.. Dialah yang slalu dengar cerita saya.. masalah saya and rungutan saya. Hehehe.. gonna miss her I guess. Dialah slalu yg bg support kalau saya kalau saya dah tak bersemangat. Dia jugak yang slalu kata pada saya, jangan pedulikan "orang2" itu.. So, to Kak Aza, thanks for all the things that you have done for me.. akak jangan sedih2 tau, Kak Laila ada utk temankan akak lunch. Saya tau akak dah imune dengan keadaan kat opis tu.. hehe. Insyallah, kita takkan lost contact.. Tak puas lagi naik KUDA baru akak tu. Ngiahaha..Orang just harap, apa yang berlaku pada org, tak berlaku pada akak.. ;) Jangan lupe kt orang eh.. :)

Insyallah..saya akan mula bekerja di tempat baru tak lame lagi. Saya cume harapkan, tempat baru ini akan memberi sinar dan harapan baru buat kehidupan bekerja saya.. hehe.. Insyallah.. It's gonna be hardcore werkload like before.. but, I'm ready! Wehehehe.. :)

Cheers!
- Fana a.k.a Farsha

4 comments:

Aza said...

Hu..hu..terharunya dgn penghargaan Fana tu..terima kasih...cantek la plak gambar I kt dlm blog u ni..kui..kui..kui.. Akak harap Fana tetap cekal & kuat ye..mungkin akan jumpa yg lebih teruk dr apa yg dah rasa tu..take it as a valuable experience..jaga diri kt tmpt baru..wat keje elok2 jgn poyo2 nk dpt p'harga'n org, kerja utk diri sdiri & keluarga.. x berbaloi pon sikap hipoktit & poyo2 & amalkan tolong menolong..hu..hu..don't worry about me "AKU SUDAH IMUN" ;P

kak sya said...

1st of all..congrats fasha...:) sha dpt keje kat mana skang? hopefully everything will be fine...sure boleh laa!!

HANIKO ARIHYOSHI said...

yeah.....salute u!!!

Ee said...

semoga lepas ni lebih bersemangat! :D