Monday, April 20, 2009

A Letter to Myself

Dear myself..
Kesian myself kan.. bulan April ni penuh dengan dugaan dan cabaran..
Dengarnye, macam2 masalah jadi kat tempat kerja myself..
Kesian myselfkan..
Bersabarlah k..?

Myself,
Minggu lepas, myself punya la tension kn? takut kene buang kerja..

Sbb contract myself akan tamat bulan APRIL nnt..
Jenuh ari2 myself pk, dapat ke tak post permanent kat tempat kerja myself tu..
Then, last week.. manager myself panggil..
manager kata, myself dapat permanent post kat tempat kerja..
TAPI, takde increment... mesti myself berbelah bagi kan?
Myself mesti happy dapat permanent, tapi mesti myself sedih sbb takda increment kn?
Myself dah keje 2 tahun.. tapi tetap kat takuk yang lama...kn?
emm.. takpela myself, sekurang2nya, myself ada keje jugak kan?
Lagi kesian kalau dibandingkan dengan beribu2 orang yang kene buang kerje sbb keadaan ekonomi skang yang tak menentu..

So, myself..jangan pk sangat k?
Bersabarlah k..?

Myself,
Myself ingat tak masa hari yang sama myself dapat surat confirm dari boss tu?
Ada satu peristiwa kan yang jadi? Myself kene marah ek dengan someone dari tempat keje tu?
Dengarnya..dia herdik, tengking, caci dan maki myself depan orang lain hanya kerana bende kecik..
Betul ke myself? Mesti myself marah gile kan time tu..
Yelah..dah la kene marah, orang tu jerit2 plak tu..
Sian myself.. em, sabarlah.. maybe orang tu perasan dia boss agaknya..
lagipon, memang nampak, dia tu suke kipas boss, plus, boss pun dengar cakap dia..

Kalau orang melayu kata, orang2 camni.. DAYUS, sbb dia marahkan perempuan..
Bersabarlah k..?

Myself,
Betul ke masa myself kene marah tu, myself trus balik umah?
Dengarnye.. myself emergency leave ari tu, pastu MC 2 hari..
Plus, Jumaat tu myself memang apply cuti.. yeke?
Maknanya.. minggu lepas, myself kerja 1 hari setengah je?
Wahhhh.. terer myself ek? Dalam satu minggu, semua cuti myself sapu..
Emergency Leave, MC ngan Annual Leave.. ehehee..
Hebat!!
Tapi, mesti masa balik tu, myself nangis2 sbb terkenangkan maruah dah dijatuhkan depan orang2 lain...
Bersabarlah k..?

Thanks Rina n Ili, you guys really made my day much more brighter..

Myself ku sayang,
Jangan lah nangis2.. hanya kerana perbuatan orang lain.,
Tak berbaloi kita nangis2 sbb dorang..
Myself ptt bersyukur, sbb dalam kesedihan myself tu, ramai sangat yang ada di belakang myself..
Family myself tak henti2 bagi kata semangat kat myself..
Parents myself siap cakap lagi nak g jumpa orang jahat tu.. hehe..
Adik badik myself pun slalu suh myself sabar..dorang banyak buat lawak sampai myself gelak x sudah2..
Kioshii myself pun siap nk g belasah dah orang yang marah myself tu..dia sentiasa nk protect myself..
Ada 2 orang akak tu, slalu bagi kata2 semangat kat myself..
Akak2 dari Khalifa Production dan Designel pon dok dengar je bile myself bebel pasal masalah myself, dorang pun cakap.. sabar banyak2...and dorang sentiasa senyum, sambil bagi dorongan kat myself..
Even, angels-angels myself pon tak henti2 bg smangat kat myself..siap hugs2 lagi kat thread facebook..
Rina ngan Ili siap jumpa myself lagi kat piramid, sampaikan myself lupe kjap dengan masalah myself..
Bebe pun slalu dengar luahan hati myself, dia sentiasa kata dia sayang kt myself..
So, jangan la sedih sangat k? Ramai lagi orang2 yang boleh buat myself happy..
Bersabarlah k..?

Myself,
Hari ni..myself mesti dah masuk keje kan? ok tak?
Dengarnya tadi, manager panggil myself..? kenape?
Dia marah ke dengan tindakan myself cuti last week..?
Ermm..mesti dia berpihak pada orang yang marah myself kn?
Yelah..dorang tu satu "darah", myself darah lain..
Mesti dia tak backup myself...
Emmm..sabarlah myself..nk lawan pon, susah..
Dorang kan boss.. bersabarlah k?
Tapi kan, yang paling best ..bile dengar manager myself tak bagi balik tepat kul 6?
Apekah? Kan dah ada dalam surat hitam putih, opis hour kul 8.30 am sampai 6.00 pm..
ade ke nk suruh orang balik lambat?
Tapi kalau myself gi surau sembahyang, lebih 20 minit nk marah?
Tah pape je kn myself?
Bersabarlah k...?

Oh ye, myself..
Dengar2nya.. ada pihak yang cam dengki ngan myself..
Dengki sampai kan myself kene tindas, dapat keje banyak2..
Pastu cakap kasar2..dengan myself..
Btul ke..? Ermm..
Ni pun lagi satu kes..susah tul nk huraikan..
Padahal satu "darah".. tapi suke membuli org lain..
Pelik kn..? sesama sendiri pon nk dengki sesama sendiri..
Agaknya, inilah perangai manusia kn? Suke dengki, and tak boleh tengok orang lain senang..
Takpela..maybe dia nk tunjuk kat sume orang dia terer kot..nk naik pangkat..
Tapi salah caranya, dia naik dengan cara menjatuhkan orang lain..
Em..takpela...
Kalau myself berada di jalan yang betul, haluan yang betul..satu hari nnt kebenaran akan terbukti..
Bersabarlah k..?

Wahai myself,
Bersabarlah dengan dugaan ini.. mungkin skang masanya myself diuji dengan bende2 ni..
Insyallah, stiap yang terjadi, ada hikmah dia..
Tadi Yonn pun cakp, stiap bende buruk yang terjadi, pastu akan ada benda baik yang menyusul..
Dan, penah terbaca satu ayat kat IluvIslam.com...
"Tuhan akan menurunkan dugaan pada hambaNya, kerana dia tau, hambaNya mampu melaluinya.."
Jadi, Sabar ek myself..? Mungkin Tuhan nk uji Myself skang ni...
Ikhlaskan hati, lkhaskan minda dan ikhlaskan stiap ape yang myself buat..
Dan paling penting, tak payah kesian kan diri sendiri lepas ni..
Kita pttnya kesian kat "orang2" lain, kesian sbb dorang tak nampak keburukan sendiri..
Bersabarlah k..?


" Terima kasih kepada orang2 itu, kerana menjadikan saya seorang manusia yang tabah dan mampu menghadapi apa saje.. tapi, kita takkan sentiasa berada di atas.. sometimes, kita kat bawah jugak... so beringatlah.."

- Farhana a.k.a Farsha

16 comments:

tekong said...

kalo takde increment, ada elaun tak ?

Fanapicaholic said...

nope..takde langsung..
ada keje kosong tak tekong..?

rinaKeiko said...

>:D<
*hugs 'myself' tightly*

please take a good care of your health. promise?

:)

p.s: cantik je word verification ni.. "nonsirap".. LOL!

Fanapicaholic said...

thanks rinaKeiko..
really need that from smeone..;)
and promise! sy akan jaga diri..:)

Warnawanie said...

woohooo..

Kesian sunggoh orang2 itew..

Just be cool farsha..
May dis MAY will be 'MAY ceria' for u.

MYSELF kan berjiwa kental!! :)

Fanapicaholic said...

Insyallah kak wani..
Thank u sangat..
Sbb kak wani jugak, orang dapat jadi "berjiwa kental"
hehehe..:)

LanaBusyBee said...

aaaaaaaa sian fana..byknya dugaan..ammpeh tul org tuh..nnt klu ruby dgr keja kosong,i'll let u know keyh

Fanapicaholic said...

thank u ruby..;)
sangat hargai pertolongan mu..
memang nk cari keje lain je skang ni..
insyallah..:)

Ee said...

nasihat yg selalu org bagi kat kawan2 yg 'dibuli' di tempat keje, tak kira la apa cara sekali pun...

Selagi dapat sabar, sabarlah dan tolerate. Kita akan tau bila masa kite patut berhenti tolerate. Sementara tu, pegi dan balik keje ikut masa yg ditetapkan. selain tu mmg diluar kuasa kita.

Nnti hal kawen2 dah setel, kite wat outdoor lagi ye ilangkan tension... :D

E-e-E-leya said...

syg..jgn risao..i syg u...muax

HANIKO ARIHYOSHI said...

siannya dia....tp i lik ur spirit...b'strong n hadapi dgn sabar....setiap ujian pasti ada hikmahnya...tabahkan hati!!

remember dis...karma : what goes around....comes around!!

(*-*)..ajak dyane g main bowling bayangkan pin2 itu adalah muka org2 x baik itu...confirm strike babe..!!!

Fanapicaholic said...

EE : thanks ee utk nasihat itu. Stakat ni mampu lagi bersabar, tapi tetap cari inisiatif lain.. tanak makan hati lagi. Haaa..! Tu yang tak sabar tu.. lame gile tk outdoor..rindu nk shooting lagi..;) Anyway, all the best for EE nye upcoming wedding..:)

Elia : Thanks sayang, i love u too...:)

Haniko : Thank u akak. saya memang percaya kepada remember karma : what goes around....comes around!! haha.. nnt saya g boling kt penang, akak join skali ek? :D hehe..

kak sya said...

salam sha, akak slalo baca blog sha ni...mmg trukla org tu...tp pape pon sha bwk byk2 b'sabar ek...org yg dengki tkkan slamat...be strong and always hepi! p/s: lama giler tk jumpa fasha...lamaaaa gilerrr ok!

Fanapicaholic said...

hey kak sya!
thanks sbb slalu baca blog kite..
aah la.. sangat lame tak jumpa akak ok!!
nnt kita jumpa tau! :)

Eloleos said...

Aaaaa~~~~ nak nangis bace entry ni.. huhuh pasha.. hug hug hug.. huhu.. bersabar ok.. kuat kan semangat.. aku yakin ko mampu laku kan..we all the angels akan selalu sokong ko. ok..luv u.. muah muah

tekong said...

jawatan art director baru je dipenuhi agaga.. sila semak kembali akhir tahun ni atau lepas raya nanti insya-Allah kalau company makin membesa besa besa besa besa besa besa besa besa ......