Tuesday, April 14, 2009

Ketot's One Night Stand.. :P

Asalamualaikum and hye.. It's been a while, since my last post.. And lately ni, sememangnye posting2 blog saya semuanya emo2.. Sesungguhnya bulan April ini, penuh dengan dugaan dan cabaran buat hidup saya. But! Saya tanak cerita tentang emo2 kali ni. Nk cerita tentang sesuatu yang menarik kat umah saya.. hehe.

Did I ever mention in my blog yang my family ada bela hamsters? :D hehe.. rasenye tak pernah cerita. Asik lupa je nk cerita pasal dorang ni. Sejarahnye bermula 2 tahun dulu kot, my Sis Ryehanna tibe2 balik bawak seekor hamster ( tanpa kebenaran mak ). Hehehe. Mak sy kurang suke untuk membela binatang. So oleh kerana my sis dah beli, mak terpaksalah beri kebenaran...hehe. Hamster pertama namanya Zyooka. Tapi sayang skali, Zyooka dah takde. Dia kene makan dek kucing masa kat umah boifren my sis.. menangis jugakla my sis mengenangkan hamster kesayangannya di makan..

Then, kerana kan ragam Zyooka yang best, my elder sister pun berminat nk beli.. so dia beli another 2 hamster, Ichii and Mi Chan. Hehe.. hamster2 kali ni khusus dijaga oleh my lil bro, si Aniq. But, one of them died tragically kerana kesilapan Aniq membiarkan nye di dalam kereta, mati keras si Mi Chan sbb panas.. But, Ichii still hidup dengan sihat sampai skang.. dah masuk 2 tahun dah dia.. hehe.

Inilah Ichii.. ;)

Cerita pasal Ichii ni.. dia memang best! Saya rase dia betina.. and tak kawin lagi..hahaks! And sepanjang 2 tahun kami bela dia.. dia paling manja sekali. Kalau pegang dia.. dia suka lari2, and tak pernah gigit orang.. and dia suka sangat BARING and TERLENTANG. Bayangkan, kalau tido..dia baring! kalau makan, dia baring! kalau minum pun dia BARING! Hehehe.. memang kiyut.. anda tak caye..? tak caye tgk gamba kat bawah..

Ichii makan sambil baring.. :P
hehehehe..

Hehehe.. betulkan apa saya cakp..? Now, cite pasal lagi seekor.. si Ketot. Ketot ni ibaratkan pengganti Zyooka. Boifren my sis belikan sbb nk gantikan Zyooka yg dah mati.. pada mulanya, dia ni ligat sangat.. kuat lari, and suka gigit orang! Aiyoo..sampaikan kalau kami nk mandikan dia, kena pakai glove... takut kene gigit. hehe. But, lame kelamaan dia dh jinak, and dah manja dah pon skang ni. hehehe..

This is KETOT.. :D

Citer sbnr yang saya nk bagitau kali ni.. tentang Si Ketot's One Night Stand! :D Hehehe.. kami telah 'kahwinkan' si Ketot dengan hamster kepunyaan Faten ( my adik angkat ), Chi Chi namanya.. percaya atau tak, kami letak dorang satu sangkar selame 2 malam je.. and Chi Chi dah pregnant! Haha..hebat tak hebat? :D Hehehe... so kami memang gumbira laaaa..! Dia pregnant dalam 2 - 3 minggu camtu, then dia beranakkkk... hasilnya, dapat 8 ekor baby hamster! Huhuuu...sangat cute, and menggelikan. Sbb dorang kecik2 and warna pink! :D Tarikh lahir? 1 APRIL 2009 .. :P

They are so tiny, sebesar ibu jari tangan kita je.. comel sesangat...Tapi gamba2 ni masa dorang dah about 2 weeks. Masa dorang 2-3 hari, lagi la super duper kecik.. :P hehe..




But, unfortunately, after a while mommy hamster ni makan 2 ekor anak dia.. kami research kat tenet, mmg fenomena tu slalu terjadi..sbb tu kalau dia baru lahirkan baby, takleh usik and even takleh tgk. Hamster tak suke.. So dari 8, jadi 6 ekor.. Pastu 1 ekor lagi tewas, sbb dia lemas dek kene pijak dengan mak dia.. waaaa... tinggal la 5 ekor.. and alhamdulilah, 5 ekor tu hidup dengan sihat sampai skang..


They are adorable and cute kn? Hehehe.. tapi my famili sume kata, baby2 hamster tu sume ikut bapak nye.. dri segi bulu dan kaler.. takde satu pon ikut mak dia.. hehe. Nk buat camana.. Gen2 si Ketot lagi kuat.. hahaha.

After this, bile dorang dah besar and tak minum susu mak dia.. kami plan nk jual kat orang2.. sape nk? leh la bgtau kat sy ek.. hehehe...

Till then, thanks for reading.. :)

ps : Bile tgk hamster with babies ni, saya slalu terpkkan satu bende... Hamster pun sayangkan anak dia, dia belai, dia jaga and bagi susu.. sedangkan manusia skarang suke2 je buang baby merata2.. makin teruk & kejam manusia skang ni...kan?

Cheers!
- Fana a.k.a Farsha

5 comments:

HANIKO ARIHYOSHI said...

ps : Bile tgk hamster with babies ni, saya slalu terpkkan satu bende... Hamster pun sayangkan anak dia, dia belai, dia jaga and bagi susu..sedangkan manusia skarang suke2 je buang baby merata2.. makin teruk & kejam manusia skang ni...kan?


sokong...sokong & tol...tol!!

Ee said...

arr.. jeles2... dah ade baby hamster.
Piggies kat umah ni tah bile nak dapat anak. Tapi kalau dapat anak susah gak... sebab derang kuat makan.. akaka

ikhwan nazri said...

edry selalu berbangga hamster jantan dia selalu membuntingkan hanster betina kawan2 dia.. bukan aku tau.. aku takbela hamster



HAHHAHAHA

E-e-E-leya said...

comelnyer cite psl hamster u..so cute...eiii..geram i tgk..comel..comel..comel

alFaisal said...

Hamster takpa Tekong, jangan tuannya berperangai begitu sudah heheh. Eh eh hamster kecik tu bulu dia sebijik cam bulu hamster aku. Bapak hamster tu sedara dengan hamster aku kot.

p/s: Salah satu lagi sebab dia makan baby adalah kerana panic. By the way bukan ibu je boleh makan anak, adik beradik dia pun boleh makan sesama sendiri, tapi makan adik beradik yang lemah nak mati je (pernah tengok depan mata) :D