Tuesday, April 7, 2009

Jangan COPY PASTE boleh tak? ('',)

Anak Murid : Cikgu, boleh tak saya tiru jawapan org lain dalam peperiksaan..?

Cikgu : Tak boleh.. tak elok meniru orang lain. Dan perbuatan itu salah di sisi undang2 peperiksaan..

Anak Murid : Tapi cikgu, saya tak tau jawapan kepada soalan tu..saya takut salah..

Cikgu : Walaupun kamu rasa jawapan kamu salah, tapi seharusnya kamu jawab dengan usaha sendiri, dengan cara itu, baru kita dapat pastikan apa kesalahan kita.. itulah yang dinamakan, Belajar Dari Kesilapan Sendiri.. lagipon, orang yang meniru ni, tak suke berusaha.. dia tanak berfikir menggunakan akal dan fikiran yang dikurniakan Tuhan pada dia.. Jadi, orang macam tu rugi...

Anak Murid : Ooooo.... maknanya, saya kene berusaha sendiri..?

Cikgu : Ye... Kamu seharusnya berusaha sendiri. Kalau sesuatu yang kamu usahakan tu tak betul atau pun salah, sekurang2nya kamu sendiri yang buat.. dan bukannya orang lain..

Anak Murid : Oooo.. ok, terima kasih cikgu..


COPY AND PASTE

Kenapa saya letak perbualan seperti di atas? Perbualan itu selalunya mengingatkan saya, betapa salahnya sekiranya saya meniru sesuatu daripada orang lain. Ungkapan itu mungkin tak berape biase kita dengar, tapi dalam dunia sekarang, fenomena meniru ini lebih dikenali sebagai COPY and PASTE.

Dulu, saya tak pernah faham apa salahnya kalau saya meniru. Dan saya masih ingat lagi, saya pernah meniru kawan saya masa Darjah 2 dulu.. masa tu peperiksaan Jawi, dan saya memang tak pandai bahasa jawi sangat. Kalau ada peperiksaan atau ujian, mesti markah saya paling corot dalam kelas. Utk mengelakkan rasa malu, saya amik inisiatif utk meniru kawan saya. Saya ingat lagi, kawan yang baik hati bagi saya meniru tu, nama dia Khairul Shah. .Dia adalah sahabt baik saya masa darjah 1 sampai darjah 3 dulu..Hehe.. dia siap angkat kertas dia bagi saya nampak.. Pada waktu tu, saya laju je copy jawapan dia.. ( Kepada Khairul Shah : Thanks sbb memberi kebenaran utk saya meniru..walaupun awak tau perbuatan saya sebenarnya salah.. hehe.. :D )

Selepas beberapa minggu, kami semua dapat kertas ujian balik. Nak tau markah saya berapa..? 97% babe!! Hehe.. terer tak saya meniru? Tapi.. masa saya dapat kertas ujian tu, saya tak rase gembira langsung, dan saya tak tersenyum langsung sbb saya tau, markah yg tinggi tu bukan milik saya, dan bukan atas usaha saya. Percaya atau tidak, lepas peristiwa tu, saya tak pernah meniru lagi.. ( Setakat ingatan saya.. ) :D

Masa sekolah menengah, alhamdulilah, saya tak pernah meniru jugak... sbb masa tu memang kene belajar sendiri.. and saya ada pergi kelas tuisyen. So, kalau saya tak tau pun jawapannya, saya takkan meniru, sebaliknya saya letak jawapan yang saya rasa mungkin akan betul. Hehe.. hasilnya..? Ok la.. SPM saya takdela terjerumus ke dalam lembah GAGAL. Result SPM saya membuatkan saya dapat masuk ke MMU.. ;)

Bila masuk saja ke MMU.. silibus pelajaran pun berubah. Masa tahun pertama, saya kena belajar subjek Add Math. Adoiyai..dah la masa kat skola tak penah lulus ( sbb tu saya drop ), tibe2 masuk MMU kene belajar balik.. Hehehe.. sememangnya susah. Pernah sekali, saya nak exam Add Math, saya tak tido selama 3 hari kerana nk study je.. Punya lah saya takutkan Add Math tu. Tapi, saya beruntung sbb masa tu, kawan2 saya baik hati nk menolong saya. Elia Juaini, Fhateem dan Shasha la orang2 yang slalu bantu saya memahami Add Math tu.. ( thanks u guys.. )

Masuk je dewan exam, saya jawab dengan penuh gubra.. Saya tgk soklan dia je, saya dah nak pitam.. punyalah susah. Tapi saya gagahkan diri jugak, buat sehabis baik.. dan saya tak tiru sape2 pon. TOYOL pun saya tak bawak masa tu. Hanya ilmu yang saya blaja dari lecturer saya, and dari kawan2 saya.. hasilnya? Alhamdulilah.. A-.. hehehe..

Dan skarang, bila masuk alam pekerjaan, saya cube taknak tiru orang lain.. Saya seorang Graphic / Multimedia designer. Susah jugak nk mengekalkan unsur2 creative dalam otak saya. Bayangkan, kalau tiap2 hari saya kene buat design baru.. tak same dengan ape saje yang pernah saya buat sebelum ni.. susah tak? hehehe.. tapi, sesungguhnya, kreatif tu banyak cabangnya. Saya suke tgk design orang lain dan jadikan sumber ilham dan inspirasi. Bila saya takde ilham, saya akan cuba browse beberape design yang pernah saya buat, dan juga rujuk pada design2 orang lain..daripada situ, saya cuba adaptasikan sesuatu daripada apa yg saya lihat. Yup! Orang lain sumber inspirasi saya, tapi yang penting, saya TAK MENIRU atau pun COPY dan PASTE.

Kenape tibe2 saya menulis tentang COPY PASTE? Entahla.. mungkin sekadar cube untuk mengingatkan diri sendiri agaknya. Dan juga, lately ni saya selalu nampak hasil kerja orang lain ditiru bulat2 oleh orang tertentu.. Posting ni bukan untuk menyindir sesiape, hanya sekadar peringatan untuk kita dan juga diri saya sendiri.. ;)

So.. janganlah COPY and PASTE.. tak best.. lebih baik kita buat sesuatu, atas usaha sendiri.. kan? Tak gitu? :)
Saya minta maaf kepada sesiape yang pernah saya COPY PASTE sebelum ni.. maafkan saya....
Dan kepada sesiape yang pernah ter COPY PASTE kerje2 saya, saya halalkan.. Tapi ingat, macam cikgu tadi kata.. "Anda yang rugi.." hehehe..

Sekian.. :D

Cheers!
- Fana a.k.a Farsha

4 comments:

Ee said...

Meniru ok kot... jgn guna semula bulat2 sudah. Tapi ni kata2 orang yg dulu suke tiru homework la.. wahahah. Tapi tak suke tiru masa periksa tau... :D

Fanapicaholic said...

hehehe...homewerk takpe kot..
ni kes yg tiru exam, tiru trademark and tiru kerje2.. tu yang pantang tu... !

princess dicaprio said...

tak ske kopipes..

E-e-E-leya said...

xske..xske..xske...i pun xske walaupun i pnh tiru mase skola menenagah pastu tobat xwat lg sbb hati xtenang...mase mmu org je byk tiru i...tp i xbg tiru sume sbb tkt markah drg lg tinggi..muahhaha...betul..betul..betul..xbek tiru...saket hati tau!