Sunday, April 26, 2009

Gitar Baru Saya ; )

Asalamualaikum and hai.. Kali ni, saya nk story pasal gitar baru saya.. hehe.. ;)
Pada satu hari itu, berulang kali Kioshii bertanya pada saya..

" Gitar awak ok tak? " ..

" Gitar awak ada kat umah? "


Eh.. cam pelik je Kioshii ni. Asik tanye pasal gitar je. Sebelum ni memang sy ada 2 gitar, satu gitar Yamaha, satu lagi gitar kapuk biase.. Dah lame dah sy simpan dua gitar ni, sejak dari umur saya 15 tahun. Nak dijadikan cerita, gitar kapuk saya tu dah patah, masa dalam simpanan Kioshii.. dia punye la rase bersalah pada saya, tapi saya tak marah pon.. sbb gitar tu memang dah lame, masa beli dulu pun dengan harga murah.. RM99 je.. hehe. So, memang dah nk tamat riwayat dah kot.

Last Saturday, Kioshii ajak jumpa dia, katanya nk ajak main gitar petang ni. Saya pon kata OK je, since memang dah lame tak jumpa dia.. asik busy dan outstation je dia. Dia datang ke rumah saya.. masa tu pukul 5.30 ptg. Then, dia ajak saya pegi kat kereta.. dia kata nk bg something. Saya dah pelik dah..


Bile saya g kat kete dia.. saya terkejut... Aaaaa... dia beli gitar baru untuk saya. Hehehe.. saya dah tak terkata apa dah time tu, lidah kelu sebab terkejut.. ( walaupun dalam ati sy dah bole agak.. hehe ). Saya tk terkata sbb Kioshii ni pemurah sangat, dah banyak brg dia bagi kat saya. Saya hanya memandang dia dengan senyuman.. dan just berkata.. " thank u so much Kioshii.. dah tak tau nk kata ape.. ". Dan dia hanya membalas senyuman saya.. ( Suka la tu.. buat kite terkejut.. hehe.. )

Malam tu, kami jamming same2 kat depan umah. Selalu kami buat aktiviti ni, since memasing malas nak keluar jalan mane2.. Saya bentang tikar kat depan umah, kami jamming same2.. Ditemani cahaya bulan dan bintang.. cewah! :P Bile saya dengan Kioshii la saya dapat banyak pendedahan tentang cara main gitar dan chord gitar.. and dah banyak lagu dah saya boleh main... Semuanya saya belajar dari Kioshii... ;)

Malam tu saya dan Kioshii dapat main 2 lagi lagu baru, Aizat - I Go ( OST Talentime ) dengan lagu Hujan - Kotak Hati.. bestnye.. ;)
To Kioshii ku.. Terima kasih sangat2 sbb bagi kite gitar. Walaupon awak kata awak bagi kat kita sbb nk ganti gitar yang dah patah tu, tapi saya tau.. awak beli sbb nak buat saya happy. Thanks sangat2 Kioshii.. kita hargai sangat.. Kita sentiasa doakan kebaikan awak dibalas.. dan awak sentiasa dimurahkan rezeki.. :).. Thank u Kioshii.. Smga jodoh kita berpanjangan, Insyallah.. ;)

Lepas ni boleh la kita jamming same2 lagi.. pastu kita cipta lagu sendiri.. hehehehe...

Ps : Teringat masa Kioshii bgi saya gitar.. satu soalan je yang saya tanye masa tu.. " Duit nk kawin dah simpan belom...?? ".. Kioshii pon jawab, " Dah.. jangan risau.. ".. hehehehee...


Cheers!
- Fana a.k.a Farsha

Thursday, April 23, 2009

Happy Birthday Aniq! :)

Pada 19 April 2009, maka genaplah umur adik lelaki ku menjadi 9 tahun.. Muhammad Aniq. Wahh..dah besar dah Aniq.. kejap2 je, dah 9 tahun dah Aniq dilahirkan ke dunia. Sori Aniq, akak post pasal birthday Aniq lambat beberape hari.. kebizian dan ketensionan melampau. Hehehe.


Anyway, masa birthday Aniq ari tu, saya dan juga Aniq busy pulak dengan aktiviti berniaga. Hehehe.. ( Nnt ada masa saya cite ). But, malam tu keluar jugak dengan famili, had our dinner at Bagan Seafood, Klang.. one of Aniq's favourite place..

Malam sebelum birthday Aniq, mak dah siap tanya awal2..

Mak : Aniq, esok birthday Aniq.. aniq nk kek ape?

Aniq : Aniq nak Kek Chocolate Mud, Secret Recipe.. ( mak aii..demanding! )

Mak : Ok.. nnt mak suruh kakak2 belikan. Aniq nak makan kat mane..?

Aniq : Ermm.. kalau ikutkan hati, nak makan Victoria Station, tapi taknak la.. mahal sangat ( kami dah berpandangan sesama sendiri, high class sungguh adik kitorang yang sorang ni! ).. Jadi, Aniq nak makan kat Bagan Seafood.. Kalau tanak jugak, makan kat Raizan je
( Kedai tomyam kesukaan dia kat Putra Perdana, Puchong )..Aniq tak kisah.. ( sambil dia angkat kening )

Kami anak beranak tergelak je dengan permintaan Aniq. Kecik2 dah pandai cakap.. besar nanti? tak tau la camana. Abah slalu ckp, Aniq ni boleh jadi pemimpin.. ( Aminnn.. ) Walaupun umur dia 9 tahun, tapi bercakap macam orang 30 tahun, al maklumlah, dibesarkan dengan orang2 dewasa.. hehe. Cara dia berpikir pon tak same macam budak kecik, dia lebih dewasa dari umur dia yang sbenarnya.

Teringat masa weekend lepas, Aniq terpilih jadi wakil skola utk masuk satu pertandingan Solat Subuh kat skola agama dia. Dia jadi Imam.. ( badan tuff, sesuai jadi leader.. hehe ). So, masa dia g pertandingan tu, kami suh dia buat baik2. Tengahari tu, saya call dia, nak tanyekan macamana dengan pertandingan tu..

Saya : Aniq! haa..camana sembahyang tadi? ok tak?

Aniq : Ok la jugak.. Aniq menang nombor 3.. ( selambe je dia cakap.. tersangat bersahaja.. )

Saya : Wahh! ( saya dah eksaited dh! )... congrats2! Terror la Aniq, menang no 3.. ! :D

Aniq : ( Dengan selambenye dia jawab ).. ala Fana, bukannya dapat duit pon, dapat piala dengan buku.. takde pape pon...

Hahahaha.. terlopong jap la dengar jawapan dia.. dia kata tak dapat duit.. hehe. Punyala dasat budak ni berpk. Kalau teringat masa saya kecik2 dulu, dapat hadiah nipis, berbalut dengan kertas warna coklat ( kertas minyak, skola saya slalu balut hadiah pakai kertas ni ), saya dah eksaited. Zaman skang, dapat hadiah, buat dek je... hehehe.. betapa berbezanya budak2 dulu dengan skarang ye... :)

Walau ape pon, khas buat Aniq ku.. yang sangat disayangi, SELAMAT HARI JADI.. semoga Aniq dipanjangkan umur, di kurniakan kesihatan yang baik, diberikan ketenangan dan minda yang baik, dan juga membesar sebagai seorang anak dan adik yang soleh.. ;) insyallah...

Oh ye, harap2 Aniq terhibur dengan nyanyian lagu Happy Birthday ala2 OPERA, Kak Rai nyanyi masa Aniq nk potong kek.. :P .. haha, sangat best!

We love u Muhammad Aniq Bin Wahab.. :)

ps : Aniq request for a PS2 sbg hadiah hari jadi dia.. so kami satu family berkongsi la duit nk beli PS2 utk dia.. hehehe. Ish2.. kecik2 dah pandai mintak macam2.. Tapi last2, kakak2 dia jugak yang tumpang main game.. hahahahaha...

Cheers!
- Kak Fana a.k.a Farsha

Monday, April 20, 2009

A Letter to Myself

Dear myself..
Kesian myself kan.. bulan April ni penuh dengan dugaan dan cabaran..
Dengarnye, macam2 masalah jadi kat tempat kerja myself..
Kesian myselfkan..
Bersabarlah k..?

Myself,
Minggu lepas, myself punya la tension kn? takut kene buang kerja..

Sbb contract myself akan tamat bulan APRIL nnt..
Jenuh ari2 myself pk, dapat ke tak post permanent kat tempat kerja myself tu..
Then, last week.. manager myself panggil..
manager kata, myself dapat permanent post kat tempat kerja..
TAPI, takde increment... mesti myself berbelah bagi kan?
Myself mesti happy dapat permanent, tapi mesti myself sedih sbb takda increment kn?
Myself dah keje 2 tahun.. tapi tetap kat takuk yang lama...kn?
emm.. takpela myself, sekurang2nya, myself ada keje jugak kan?
Lagi kesian kalau dibandingkan dengan beribu2 orang yang kene buang kerje sbb keadaan ekonomi skang yang tak menentu..

So, myself..jangan pk sangat k?
Bersabarlah k..?

Myself,
Myself ingat tak masa hari yang sama myself dapat surat confirm dari boss tu?
Ada satu peristiwa kan yang jadi? Myself kene marah ek dengan someone dari tempat keje tu?
Dengarnya..dia herdik, tengking, caci dan maki myself depan orang lain hanya kerana bende kecik..
Betul ke myself? Mesti myself marah gile kan time tu..
Yelah..dah la kene marah, orang tu jerit2 plak tu..
Sian myself.. em, sabarlah.. maybe orang tu perasan dia boss agaknya..
lagipon, memang nampak, dia tu suke kipas boss, plus, boss pun dengar cakap dia..

Kalau orang melayu kata, orang2 camni.. DAYUS, sbb dia marahkan perempuan..
Bersabarlah k..?

Myself,
Betul ke masa myself kene marah tu, myself trus balik umah?
Dengarnye.. myself emergency leave ari tu, pastu MC 2 hari..
Plus, Jumaat tu myself memang apply cuti.. yeke?
Maknanya.. minggu lepas, myself kerja 1 hari setengah je?
Wahhhh.. terer myself ek? Dalam satu minggu, semua cuti myself sapu..
Emergency Leave, MC ngan Annual Leave.. ehehee..
Hebat!!
Tapi, mesti masa balik tu, myself nangis2 sbb terkenangkan maruah dah dijatuhkan depan orang2 lain...
Bersabarlah k..?

Thanks Rina n Ili, you guys really made my day much more brighter..

Myself ku sayang,
Jangan lah nangis2.. hanya kerana perbuatan orang lain.,
Tak berbaloi kita nangis2 sbb dorang..
Myself ptt bersyukur, sbb dalam kesedihan myself tu, ramai sangat yang ada di belakang myself..
Family myself tak henti2 bagi kata semangat kat myself..
Parents myself siap cakap lagi nak g jumpa orang jahat tu.. hehe..
Adik badik myself pun slalu suh myself sabar..dorang banyak buat lawak sampai myself gelak x sudah2..
Kioshii myself pun siap nk g belasah dah orang yang marah myself tu..dia sentiasa nk protect myself..
Ada 2 orang akak tu, slalu bagi kata2 semangat kat myself..
Akak2 dari Khalifa Production dan Designel pon dok dengar je bile myself bebel pasal masalah myself, dorang pun cakap.. sabar banyak2...and dorang sentiasa senyum, sambil bagi dorongan kat myself..
Even, angels-angels myself pon tak henti2 bg smangat kat myself..siap hugs2 lagi kat thread facebook..
Rina ngan Ili siap jumpa myself lagi kat piramid, sampaikan myself lupe kjap dengan masalah myself..
Bebe pun slalu dengar luahan hati myself, dia sentiasa kata dia sayang kt myself..
So, jangan la sedih sangat k? Ramai lagi orang2 yang boleh buat myself happy..
Bersabarlah k..?

Myself,
Hari ni..myself mesti dah masuk keje kan? ok tak?
Dengarnya tadi, manager panggil myself..? kenape?
Dia marah ke dengan tindakan myself cuti last week..?
Ermm..mesti dia berpihak pada orang yang marah myself kn?
Yelah..dorang tu satu "darah", myself darah lain..
Mesti dia tak backup myself...
Emmm..sabarlah myself..nk lawan pon, susah..
Dorang kan boss.. bersabarlah k?
Tapi kan, yang paling best ..bile dengar manager myself tak bagi balik tepat kul 6?
Apekah? Kan dah ada dalam surat hitam putih, opis hour kul 8.30 am sampai 6.00 pm..
ade ke nk suruh orang balik lambat?
Tapi kalau myself gi surau sembahyang, lebih 20 minit nk marah?
Tah pape je kn myself?
Bersabarlah k...?

Oh ye, myself..
Dengar2nya.. ada pihak yang cam dengki ngan myself..
Dengki sampai kan myself kene tindas, dapat keje banyak2..
Pastu cakap kasar2..dengan myself..
Btul ke..? Ermm..
Ni pun lagi satu kes..susah tul nk huraikan..
Padahal satu "darah".. tapi suke membuli org lain..
Pelik kn..? sesama sendiri pon nk dengki sesama sendiri..
Agaknya, inilah perangai manusia kn? Suke dengki, and tak boleh tengok orang lain senang..
Takpela..maybe dia nk tunjuk kat sume orang dia terer kot..nk naik pangkat..
Tapi salah caranya, dia naik dengan cara menjatuhkan orang lain..
Em..takpela...
Kalau myself berada di jalan yang betul, haluan yang betul..satu hari nnt kebenaran akan terbukti..
Bersabarlah k..?

Wahai myself,
Bersabarlah dengan dugaan ini.. mungkin skang masanya myself diuji dengan bende2 ni..
Insyallah, stiap yang terjadi, ada hikmah dia..
Tadi Yonn pun cakp, stiap bende buruk yang terjadi, pastu akan ada benda baik yang menyusul..
Dan, penah terbaca satu ayat kat IluvIslam.com...
"Tuhan akan menurunkan dugaan pada hambaNya, kerana dia tau, hambaNya mampu melaluinya.."
Jadi, Sabar ek myself..? Mungkin Tuhan nk uji Myself skang ni...
Ikhlaskan hati, lkhaskan minda dan ikhlaskan stiap ape yang myself buat..
Dan paling penting, tak payah kesian kan diri sendiri lepas ni..
Kita pttnya kesian kat "orang2" lain, kesian sbb dorang tak nampak keburukan sendiri..
Bersabarlah k..?


" Terima kasih kepada orang2 itu, kerana menjadikan saya seorang manusia yang tabah dan mampu menghadapi apa saje.. tapi, kita takkan sentiasa berada di atas.. sometimes, kita kat bawah jugak... so beringatlah.."

- Farhana a.k.a Farsha

Tuesday, April 14, 2009

Ketot's One Night Stand.. :P

Asalamualaikum and hye.. It's been a while, since my last post.. And lately ni, sememangnye posting2 blog saya semuanya emo2.. Sesungguhnya bulan April ini, penuh dengan dugaan dan cabaran buat hidup saya. But! Saya tanak cerita tentang emo2 kali ni. Nk cerita tentang sesuatu yang menarik kat umah saya.. hehe.

Did I ever mention in my blog yang my family ada bela hamsters? :D hehe.. rasenye tak pernah cerita. Asik lupa je nk cerita pasal dorang ni. Sejarahnye bermula 2 tahun dulu kot, my Sis Ryehanna tibe2 balik bawak seekor hamster ( tanpa kebenaran mak ). Hehehe. Mak sy kurang suke untuk membela binatang. So oleh kerana my sis dah beli, mak terpaksalah beri kebenaran...hehe. Hamster pertama namanya Zyooka. Tapi sayang skali, Zyooka dah takde. Dia kene makan dek kucing masa kat umah boifren my sis.. menangis jugakla my sis mengenangkan hamster kesayangannya di makan..

Then, kerana kan ragam Zyooka yang best, my elder sister pun berminat nk beli.. so dia beli another 2 hamster, Ichii and Mi Chan. Hehe.. hamster2 kali ni khusus dijaga oleh my lil bro, si Aniq. But, one of them died tragically kerana kesilapan Aniq membiarkan nye di dalam kereta, mati keras si Mi Chan sbb panas.. But, Ichii still hidup dengan sihat sampai skang.. dah masuk 2 tahun dah dia.. hehe.

Inilah Ichii.. ;)

Cerita pasal Ichii ni.. dia memang best! Saya rase dia betina.. and tak kawin lagi..hahaks! And sepanjang 2 tahun kami bela dia.. dia paling manja sekali. Kalau pegang dia.. dia suka lari2, and tak pernah gigit orang.. and dia suka sangat BARING and TERLENTANG. Bayangkan, kalau tido..dia baring! kalau makan, dia baring! kalau minum pun dia BARING! Hehehe.. memang kiyut.. anda tak caye..? tak caye tgk gamba kat bawah..

Ichii makan sambil baring.. :P
hehehehe..

Hehehe.. betulkan apa saya cakp..? Now, cite pasal lagi seekor.. si Ketot. Ketot ni ibaratkan pengganti Zyooka. Boifren my sis belikan sbb nk gantikan Zyooka yg dah mati.. pada mulanya, dia ni ligat sangat.. kuat lari, and suka gigit orang! Aiyoo..sampaikan kalau kami nk mandikan dia, kena pakai glove... takut kene gigit. hehe. But, lame kelamaan dia dh jinak, and dah manja dah pon skang ni. hehehe..

This is KETOT.. :D

Citer sbnr yang saya nk bagitau kali ni.. tentang Si Ketot's One Night Stand! :D Hehehe.. kami telah 'kahwinkan' si Ketot dengan hamster kepunyaan Faten ( my adik angkat ), Chi Chi namanya.. percaya atau tak, kami letak dorang satu sangkar selame 2 malam je.. and Chi Chi dah pregnant! Haha..hebat tak hebat? :D Hehehe... so kami memang gumbira laaaa..! Dia pregnant dalam 2 - 3 minggu camtu, then dia beranakkkk... hasilnya, dapat 8 ekor baby hamster! Huhuuu...sangat cute, and menggelikan. Sbb dorang kecik2 and warna pink! :D Tarikh lahir? 1 APRIL 2009 .. :P

They are so tiny, sebesar ibu jari tangan kita je.. comel sesangat...Tapi gamba2 ni masa dorang dah about 2 weeks. Masa dorang 2-3 hari, lagi la super duper kecik.. :P hehe..




But, unfortunately, after a while mommy hamster ni makan 2 ekor anak dia.. kami research kat tenet, mmg fenomena tu slalu terjadi..sbb tu kalau dia baru lahirkan baby, takleh usik and even takleh tgk. Hamster tak suke.. So dari 8, jadi 6 ekor.. Pastu 1 ekor lagi tewas, sbb dia lemas dek kene pijak dengan mak dia.. waaaa... tinggal la 5 ekor.. and alhamdulilah, 5 ekor tu hidup dengan sihat sampai skang..


They are adorable and cute kn? Hehehe.. tapi my famili sume kata, baby2 hamster tu sume ikut bapak nye.. dri segi bulu dan kaler.. takde satu pon ikut mak dia.. hehe. Nk buat camana.. Gen2 si Ketot lagi kuat.. hahaha.

After this, bile dorang dah besar and tak minum susu mak dia.. kami plan nk jual kat orang2.. sape nk? leh la bgtau kat sy ek.. hehehe...

Till then, thanks for reading.. :)

ps : Bile tgk hamster with babies ni, saya slalu terpkkan satu bende... Hamster pun sayangkan anak dia, dia belai, dia jaga and bagi susu.. sedangkan manusia skarang suke2 je buang baby merata2.. makin teruk & kejam manusia skang ni...kan?

Cheers!
- Fana a.k.a Farsha

Tuesday, April 7, 2009

Jangan COPY PASTE boleh tak? ('',)

Anak Murid : Cikgu, boleh tak saya tiru jawapan org lain dalam peperiksaan..?

Cikgu : Tak boleh.. tak elok meniru orang lain. Dan perbuatan itu salah di sisi undang2 peperiksaan..

Anak Murid : Tapi cikgu, saya tak tau jawapan kepada soalan tu..saya takut salah..

Cikgu : Walaupun kamu rasa jawapan kamu salah, tapi seharusnya kamu jawab dengan usaha sendiri, dengan cara itu, baru kita dapat pastikan apa kesalahan kita.. itulah yang dinamakan, Belajar Dari Kesilapan Sendiri.. lagipon, orang yang meniru ni, tak suke berusaha.. dia tanak berfikir menggunakan akal dan fikiran yang dikurniakan Tuhan pada dia.. Jadi, orang macam tu rugi...

Anak Murid : Ooooo.... maknanya, saya kene berusaha sendiri..?

Cikgu : Ye... Kamu seharusnya berusaha sendiri. Kalau sesuatu yang kamu usahakan tu tak betul atau pun salah, sekurang2nya kamu sendiri yang buat.. dan bukannya orang lain..

Anak Murid : Oooo.. ok, terima kasih cikgu..


COPY AND PASTE

Kenapa saya letak perbualan seperti di atas? Perbualan itu selalunya mengingatkan saya, betapa salahnya sekiranya saya meniru sesuatu daripada orang lain. Ungkapan itu mungkin tak berape biase kita dengar, tapi dalam dunia sekarang, fenomena meniru ini lebih dikenali sebagai COPY and PASTE.

Dulu, saya tak pernah faham apa salahnya kalau saya meniru. Dan saya masih ingat lagi, saya pernah meniru kawan saya masa Darjah 2 dulu.. masa tu peperiksaan Jawi, dan saya memang tak pandai bahasa jawi sangat. Kalau ada peperiksaan atau ujian, mesti markah saya paling corot dalam kelas. Utk mengelakkan rasa malu, saya amik inisiatif utk meniru kawan saya. Saya ingat lagi, kawan yang baik hati bagi saya meniru tu, nama dia Khairul Shah. .Dia adalah sahabt baik saya masa darjah 1 sampai darjah 3 dulu..Hehe.. dia siap angkat kertas dia bagi saya nampak.. Pada waktu tu, saya laju je copy jawapan dia.. ( Kepada Khairul Shah : Thanks sbb memberi kebenaran utk saya meniru..walaupun awak tau perbuatan saya sebenarnya salah.. hehe.. :D )

Selepas beberapa minggu, kami semua dapat kertas ujian balik. Nak tau markah saya berapa..? 97% babe!! Hehe.. terer tak saya meniru? Tapi.. masa saya dapat kertas ujian tu, saya tak rase gembira langsung, dan saya tak tersenyum langsung sbb saya tau, markah yg tinggi tu bukan milik saya, dan bukan atas usaha saya. Percaya atau tidak, lepas peristiwa tu, saya tak pernah meniru lagi.. ( Setakat ingatan saya.. ) :D

Masa sekolah menengah, alhamdulilah, saya tak pernah meniru jugak... sbb masa tu memang kene belajar sendiri.. and saya ada pergi kelas tuisyen. So, kalau saya tak tau pun jawapannya, saya takkan meniru, sebaliknya saya letak jawapan yang saya rasa mungkin akan betul. Hehe.. hasilnya..? Ok la.. SPM saya takdela terjerumus ke dalam lembah GAGAL. Result SPM saya membuatkan saya dapat masuk ke MMU.. ;)

Bila masuk saja ke MMU.. silibus pelajaran pun berubah. Masa tahun pertama, saya kena belajar subjek Add Math. Adoiyai..dah la masa kat skola tak penah lulus ( sbb tu saya drop ), tibe2 masuk MMU kene belajar balik.. Hehehe.. sememangnya susah. Pernah sekali, saya nak exam Add Math, saya tak tido selama 3 hari kerana nk study je.. Punya lah saya takutkan Add Math tu. Tapi, saya beruntung sbb masa tu, kawan2 saya baik hati nk menolong saya. Elia Juaini, Fhateem dan Shasha la orang2 yang slalu bantu saya memahami Add Math tu.. ( thanks u guys.. )

Masuk je dewan exam, saya jawab dengan penuh gubra.. Saya tgk soklan dia je, saya dah nak pitam.. punyalah susah. Tapi saya gagahkan diri jugak, buat sehabis baik.. dan saya tak tiru sape2 pon. TOYOL pun saya tak bawak masa tu. Hanya ilmu yang saya blaja dari lecturer saya, and dari kawan2 saya.. hasilnya? Alhamdulilah.. A-.. hehehe..

Dan skarang, bila masuk alam pekerjaan, saya cube taknak tiru orang lain.. Saya seorang Graphic / Multimedia designer. Susah jugak nk mengekalkan unsur2 creative dalam otak saya. Bayangkan, kalau tiap2 hari saya kene buat design baru.. tak same dengan ape saje yang pernah saya buat sebelum ni.. susah tak? hehehe.. tapi, sesungguhnya, kreatif tu banyak cabangnya. Saya suke tgk design orang lain dan jadikan sumber ilham dan inspirasi. Bila saya takde ilham, saya akan cuba browse beberape design yang pernah saya buat, dan juga rujuk pada design2 orang lain..daripada situ, saya cuba adaptasikan sesuatu daripada apa yg saya lihat. Yup! Orang lain sumber inspirasi saya, tapi yang penting, saya TAK MENIRU atau pun COPY dan PASTE.

Kenape tibe2 saya menulis tentang COPY PASTE? Entahla.. mungkin sekadar cube untuk mengingatkan diri sendiri agaknya. Dan juga, lately ni saya selalu nampak hasil kerja orang lain ditiru bulat2 oleh orang tertentu.. Posting ni bukan untuk menyindir sesiape, hanya sekadar peringatan untuk kita dan juga diri saya sendiri.. ;)

So.. janganlah COPY and PASTE.. tak best.. lebih baik kita buat sesuatu, atas usaha sendiri.. kan? Tak gitu? :)
Saya minta maaf kepada sesiape yang pernah saya COPY PASTE sebelum ni.. maafkan saya....
Dan kepada sesiape yang pernah ter COPY PASTE kerje2 saya, saya halalkan.. Tapi ingat, macam cikgu tadi kata.. "Anda yang rugi.." hehehe..

Sekian.. :D

Cheers!
- Fana a.k.a Farsha

Thursday, April 2, 2009

Kenapekah engkau tak pandai sangat?

Bile Client kata ada bende kene tukar, aku tukar la...
Dah keje aku sebagai seorang designer, and aku yang buat design tu..
So.. bile nk kene tukar.. aku tukar la...
Bukannya aku memandai-mandai nk tukar...
Kenapakah engkau tak pandai sangat??



Aku ni duduk tingkat atas...
Ko duduk tingkat bawah..
Keje aku buat design, keje ko setup design...
So kalau aku kene buat perubahan, meaning ko pon kene buat perubahan...
Susah ke?
Kenapakah engkau tak pandai sangat?

Aku cakap lelok dengan ko, ko nk jerit-jerit..
Aku tak balas pon jeritan ko, sbb aku pk ko jauh lebih tua dari aku...
Dan jauh lebih senior keje dari aku...
So aku cakap elok2...
Tapi ko balas marah2, sampai kan ko boleh mencarut...
Diulangi.. Ko MENCARUT...
Kenapakah engkau tak pandai sangat?

Kite keje satu company...
Maknanya semua department berkaitan dengan satu dan lain...
Kalau nk jual barang, kene ada org pandai cakap, pastu kene pandai buat, pastu pandai pasang...
Orang A tu dah siap cakap, aku ni dah siap buat, sooo.. ko pasang je la...
Kenapakah engkau tak pandai sangat?

Aku tak penah emo2 dalam blog..
Tapi hari ni aku tak bleh nk tahan dahhh..
Terpakse aku coretkan calitan hitam kat blog aku..
Sbb aku dah naik menyampah dengan sikap ko..
Dari minggu lepas ko camni..

Ko ingat ko sorang je banyak keje?
Ko ingat ko sorang je stress?
Ko ingat ko sorang je tension?
Ko ingat ko sorang je nk cari rezeki?

Kenapakah engkau tak pandai sangat.....??????

Note : Kepada reader2 ku.. maafkan saya dengan bahasa2 yang agak kasar daripada biase di atas.. sy tengah bengang dengan sesorang.. and dun wori, 'seseorang' itu tiada kaitan dengan reader2 ku.. dijamin.

Wednesday, April 1, 2009

Ekspressi Muzikal Ku :D



Asalamualaikum and hye...
Alhamdulilah, Tuhan murahkan rezeki saya.. sehingga saya dapat memiliki handphone idaman.. :)
hehehe..

It's Nokia - Express Music 5800

Now I can really express my music through my handphone.. ;) Hehehe...

Cheers!
- Fana a.k.a Farsha