Monday, March 16, 2009

Akhirnya, sampai jua ke Penang.. :D

Day 01
Finally.. setelah duduk dalam kete lebih kurang 8 jam ( sbb banyak menyinggah ), akhirnya kami sampai jua ke Pulau Pinang.. yeay! sampai jua akhirnya.. Hehehe. ( ini adalah posting sambungan dripada posting sebelum ini, lepas singgah Taiping, kami terus ke Penang ) Hehehe...

Kami sampai di hotel kat Batu Ferringhi, nama hotelnya adalah NAZA HOTEL. Hotel ni btul2 located kat tepi pantai, so agak best jugak.. My family amik Family Suite, harganya RM400 satu malam. So, saya n kakak kongsi duit dengan abah utk bayar hotel, hahaha.. tong2..!:D Skali skale.. hehehe.

Sampai saje, kami dah check in.. tgk bilik.. wahh! best! Mengadap laut.. sangat indah pemandangan nya, walaupon hanya ada laut je kat depan. hehehe. But still can see Pulau Pinang.. cume kadang2 je keadaan berjerebu.. hehe. Lepas lepak dalam 30 minit, masing2 terus salin baju.. sbb nk terjun ke swimming pool!!!! Hahaha.. macam kanak2 je.. since saya ada adik berusia 9 tahun, and anak jiran yang berumur 10 dan 8 tahun, kami join skali jadi budak2! :D hehe. Kami trun ke pool.. dan debush!! Hahaha.. tk tunggu ape, trus terjun je. But, kami ni eksaited nk mandi kolam sbb nk amik gamba kat dalam air.. haha! My sis beli kamera olympus yang leh masuk dalam air tu.. hasilnya, 200 keping dalam masa 40 minit.. gile! :P camwhore tahap dewa...

However, sabar ek reader2 ku, saya akan post gamba dalam air selepas posting ini.. kene tggu giliran plak. :P hehehe.

Handbag2 yang ada kat Chowrasta..

Lampu2 yang sangat cantik..
saya bli 2 set! :D

After mandi manda sampai ptg, balik bilik n trus siap2. After maghrib, kami gerak ke Chowrasta Nite Market..located about 30 minit from our hotel. Jalan2 kat sane, dia lebih kurang macam petaling street. So.. banyak barang yg dijual.. antaranya jam tangan, kasut, handbags, baju, sluar, CD lagu and DVD! DVD kt sane murah ok.. RM4 je sekeping.. but, semuanya cetak rompak laaaa..:D

We all spend time kat situ dalam 3 jam jugak la.. sampai nk tengah mlm. Kitorang jalan sampai hujung, and balik ke kereta dengan menaiki beca.. sbb dah jauh sangat berjalan! :P but abang2 yang bawak beca ni semua peramah.. and hensem2 jua.. :P hehehe.After penat berjalan, we headed back to hotel.. and tidooo...zzzzzzzz....

Day 02
Bangun pagii... gosok gigi... had breakfast at the hotel. And terus gerak kuar dari otel. Destin
asi ari ni... BUKIT BENDERA! Ho yeahhh.. dah lame tak g sane.. last rasenye g masa zaman skola rendah kot. hehe.. so gerak dalam kul 9. Tapi malangnye, kami sesat masa nk cari bukit bndera..dekat sejam jugak la sesat, baru dapat jumpa.

Kanak2 riang.. :P
Abah, Mak and Kak Wan

Keluarga Abg Jiji

Sampai sane, kene bli tiket utk naik tren ke atas.. kami sampai kat situ nk dekat kul 11.. tapi tiket yang ada hanya kul 12.30.. adoi.. kene menapak sejam setengah. Kawasan Bukit Bendera tak banyak berubah, even train yang ada.. skali trip, satu tren je.. no wonder penuh sepanjang masa. Shud be tempat ni leh diupgrade lagi.. tak tau nape dorang tak upgrade. Kami terpakse la melepak sejam setengah kat kafe kat situ..
12.30..naik tren. Penuh sesak ok.. dah la panas.. adoi, basah kuyup dengan peluh dibuatnya. Perjalanan nk naik ke atas makan mase dalam 30 minit. But, nasib baik..sampai atas je dah sejuk... :) So.. terubatla skit. hehe.. sampai saja kat atas...WOW.. cantinye pemandangan. Leh nampak sebehagian dari Pulau Pinang. And i think, walaupon kene tggu lame, panas dalam tren, it's worth it.. :)


Kechomelan :D

Jalan2 kat atas.. amik2 gamba. Takde pape sangat kat atas.. ada kedai2 je..selain tgk pemandangan. But, we all bernasib baik, sbb kul 1.30 ada persembahan ular. So, at least.. kami ada entertainment. Sblm show start, ada sesi amik gamba dengan ular sawa.. aniq dengan syakir berani k! Dorang yang sibuk nk amik gamba dengan ular sawaaaaa.. waaa! Saya yang amik gamba.. pastu ada abg kat situ, "Adik ni dok amik gamba dorang je, tamau amik gamba dengan ular ke?".. haha.. saya terus lari.

Syakir and Aniq pose dengan Ular Sawa.. :D
Tapi rase tercabar plak dengan soalan abg tu. Adik saya umur 9 tahun pun brani, takkan saya tanak kot. So.. saya pon memberanikan diri amik gamba dengan ular. Sambil dijoin oleh Dyana, Rai and Kak Wan. Heeeee... gelinyeeeeeee ... lembik dan sejuk je kulit dia. Saya pegang ular sawa warna kuning...aaaaa.. memula panik! Lame2 dah ok.. siap melingkar kat tengkuk lagi. Yng bestnye, saya sorang je kene.. yang lagi tiga tu pegang skit2 je.. haha. But, it was a great experience.. hey! saya dah pegang ular! :D

Mak n Abah pose jugak tau!

Tngok tu! Dia cium ular tedung tu!
Aksi raja ular dengan King Cobra..
Pastu kami tgk show.. haha.. abg ular ni memang best! Dia ada bakat jadi entertainer. And dia tak abis2 nyakat kitorang, sbb kitorang yang dok depan skali.. hehehe. Ada ular sawa, ular terbang, ular tedung, and King Cobra. Rilek je abang ni pegang ular, siap main2 lagi.. cium la.. eiii.. dasat tul.. tapi, memang best la show dia.. :D

After the show, continue jalan2 kat kedai2.. bli souvenir skit2.. then trun ke bawah. Then.. kami terus gerak ke Kuil Pagoda. Ekceli, saya tak penah tau tempat ni, but jiran saya, Abg Jiji yang kata tempat tu best. So, kami pon g ke sane.. dekat je dengan Bkt Bendera. So, sampai je.. tempat tu Kuil Cina.. besar jugak. Love to see the art there.. tapi kami tak spent lame2 kat situ.. yg best nye tmpat ni, sepanjang tangga nk trun ke jalan besar, penuh kedai.. so, kene trun ikut tangga la.. my dad bawak kete trun, kami2 yg tinggal ni je yang trun ikut tangga.. mostly banyak jual souvenir, baju, toys and macam2 lagi. Jalannye pon tak jauh.. dalam 10 minit je leh sampai kat bawah. Tapi disebabkan asik benti beli barang, tu yang jadi sejam.. hehe.

Then, kami terus balik ke hotel, sbb masing2 dah penat.. the activity at the evening, continue mandi kat pool.. and malam kami pi makan dinner kat Gurney Drive.. there are a lot of choices of food there.. after dah kenyang, kami ke Chowrasta lagi.. sbb dorang sume tak puas shopping lagi smalm.. so smbung shopping lagi..saya pun shopping lagi! Adoi! :P
Day 03Bangun pagi.. gosok gigi.. had our breakfast.. then, bg masa kat budak2 mandi swimming pool. My mum, Rai and me went to the beach.. saje jalan2 sambil kutip siput2 yang ada.. ;) Cuace pn tak terik.. so, takdalah sunburn kan?? :D hehehe...

Pemandangan dari balkoni hotel my famili :D

Pukul 12 kami check out, and had our lunch kat satu restoran nasi kandar.. tapi sayangnye, tak best pulak.. tak brape sedap.. takpela, takde rezeki nk dapat mamam yg sedap2... after lunch, pergi Pagoda lagi, sbb ada yang nk sopping lagi.. pastu singgah kat satu kawasan pasar yang ada jual all the jeruk and buah pala.. ;) After mak2 semua bli, kami terus gerak nk balik.. tapi kami tak ikut Jambatan Pulau Pinang, kami naik feri! Yeay.. hehehe. Kalau nk kuar dari pulau tak kene bayar, FOC. Naik la feri dengan kereta2.. masing2 jadi jakun jap! hehe.. dalam 20 minit je, dah sampai seberang.. hehe. Abg Jiji yang ajak, kalau tak, kami memang tak terpk nak naik feri..hehe. Thanks abg jiji!

Aksi mereka dengan angin, masa atas feri

Then, we straight go back home.. and alhamdulilah, sampai rumah dalam kul 10 malam...

It was a great trip.. and rase cam nk pegi lagi je! Suke sangat sbb Penang tu banyak tempat menarik utk dikunjungi. Bleh la.. pasni nk plan pi sane dengan kawan2 plak :D hehehe... To abah n mak, thank u sbb sudi bawak anak2 mak and abah g jalan2.. ;) and to family abg jiji, thanks jugak sbb sentiasa sporting dalam melayan kerenah famili kami.. :) hehehe...

Cheers!
- Fana a.k.a Farsha

No comments: