Thursday, February 5, 2009

Jangan potong line boleh tak??

Salam and hye.. ok.. today saya nk update semua orang pasal sesuatu yang saya lalui.. and probably, semua orang yg penah bawak kete pernah lalui situasi ni kot.. Actually, bende ni jadi masa saya on the way nk balik umah, pas keje. So.. semua tau kan, kalau kita balik keje.. mesti penat... dengan keadaan traffic yang agak bz.. so semestinya dalam hati kita tercalit sikit perkataan " tension".. cume belum tahap yg kronik lagi.

So.. sedang saya bawak kereta.. utk balik ke umah saya, saya kene naik satu flyover yang ada traffic lite.. so, kerajaan dengan baik hatinye telah menyediakan flyover ni dengan 2 lane stiap haluan.. It is simple, ada 2 lane, kanan n kiri.. Cume, ada ruang lagi satu sebelah kiri utk org yang nk menyusur ke simpang kiri..utk 2 lane yang tadi tu yang nk menyusur ke kanan..dalam kes ini, jalan ke kanan tu menuju ke umah saya..
So saya duduk la kat lane kiri.. berhenti sbb lampu tengah merah.


Saya ok je time tu .. menikmati muzik ( lagu Jordin Sparks ) yang tengah berkumandang kat radio saya.. then.. suddenly, ada satu lori ni dari lane paling kiri menghimpit depan kete saya.. sbb dia nk masuk ke kanan.. Ini dah kes potong line!!!!
Ya Allah.. saya tak tau knape.. terasa hangin je time tu. Pemandu dia.. seorang lelaki, dengan jelasnye saya nampak muka dia.. Saya bagi jelingan kaw2 kat dia.. Sakit hati tau tak. Die dengan muka selamba yang takde lah hensem sangat, buat dek je.. Kenapela ada pemandu2 camni kat jalanraya..? agaknye dorang ni tertido kot masa blaja kelas amik lesen, sbb dorang memang tak tau apa itu Undang2 Jalanraya Kerajaan Malaysia!

Saya memang pantang orang2 camni.. sbb tak tau adab. Kita ni dari tadi elok beratur, dia tetibe leh lak menyelit.. Ish3x.. astaga.. Time tu saya minta Tuhan supaya tenangkan hati je.. So, apabila lampu isyarat bertukar hijau, dengan selambanya, dia terus masuk depan saya.. ISH! Kalau ikutkn hati, memang rasa nk langgar je lori tu.. tapi pk, nnt kita plak dipersalahkan.. Plus, perbuatan tu sangat tak bermoral.. So, saya bagi la dia jalan.. Kesian la kat dia, tak reti bahasa! haha!

Contoh paling senang.. katakan la anda sedang beratur, menunggu giliran nk beli tiket wayang.. tibe2, ada orang menyelit depan anda dan terus potong line anda.. tak ke anda marah? Rasa macam nk duku2 je kepala orang tu kan? :P Hahha.. memang marah kan? Macam tu la saya rasa time tu..

Sooo.. saya merayu kepada pemandu2 di Malaysia, jadila pemandu yang berhemah dan beradab.. jangan la jadi seperti pemandu2 'agung' yang telah saya terangkan tadi. Sbb, dengan perbuatan kita tu, tak semena2 boleh buat orang lain tension dan marah! Walupon dengan hanya perkara kecik...

Soo.. Lain kali jangan potong line.. boleh tak?? boleh kan? :)

ps : Tapi takpe.. walaupon post saya kali ni agak 'garang'.. sbenarnya saya ok, dah cool dah.. hehehe.. Sbb balik tu dapat lepak dengan family, and gelak2.. so, lagi berbaloi gelak2 dengan family daripada saya pkkan lori yang tidak bertanggungjawab itu! Huhu!

Cheers!
- Fana a.k.a Farsha

4 comments:

Warnawanie said...

Saya mcm kenal jer anak patung kt atas dashboard tu.. hehehe..

Kucing pemandu tu nk beranak kot.. tu pasal dia potong line... hehehe

lady_dcaprio said...

klu nk tau.. lori tu la yg langgar lari anjing2 yg mati katak atas jalan tuh..

polis mmg da lme da cari die.. tp fana dapat tangkap die dlu..semoga die bertaubat

p/s:bertaubatla cik lori

aish...

LanaBusyBee said...

ha kan,geram gak bila mengalami situasi ni...mcm nk pi turun pastu nk pi jadi polis trafik dgn berkata "lalu la,potong la,lalu la,silakan2" hehehehehe

Yuzray Eusoph said...

hahh..ni mcm blog post lama saya punya citer kat sini:

http://yuzray.blogspot.com/2008/10/our-drivers-attitude.html

cube tengok...memang kureng hajar mereka sumer nih..

by the way...blog saya tak masuk list blogroll kamu ker...hehe!