Wednesday, February 18, 2009

Berjalan-jalan di FRIM :D

On last Sunday, 15 February 2009.. saya berkesempatan pergi ke FRIM ( Forest Research Institute Malaysia ).. The last time saya pegi FRIM masa umur 19 tahun, masa tu jadi Fasilitator utk juniornye camping.. so, after almost 4 years, saya dapat g balik.. ho yeahh! :D

Actually, idea nk g FRIM ni dikluarkan oleh my fren.. EE dan Bal.. ( kengkawan dunia camera dan fotografi :D ).. sminggu sblm g EE dah kol, bgtau nk g FRIM! So.. saya memang on aje kalau saya ada kesempatan! :D hehehe.. saya ajak Kioshii skali, since dia pon tak buat pape kt umah..;)

Sy bertolak dr umah dalam 7.30 am, awal macam nk g keje lak.. hehe. Fetch Kioshii at his home, then trus gerak .. dah janji dengan Bal n EE jumpa kat pertengahan MRR2.. so, jumpa kat Shell sblm simpang Ampang. Bal n EE bawak jiran dorang yg minat gak dengan potografi.. hehehe. Kami panggil dia Adik. Then, singgah Taman Melawati jap.. amik stoode! yeay.. stoode ade.. dia dah tuka pesyen.. dulu rambut panjang, ala2 rock start.. skang dah pendek.. :P jadi budak baik.. hehehe.. After fetch him, trus gerak ke FRIM yang terletak di Kepong.. dalm setengah jam, sampai la kami di sana.


Admission Fee, RM6.00 sorang rasenye. Kalau tanak bayar boleh, tapi parking kat luar.. kene menapak jalan kaki utk masuk dalam. :P jauh k.. so.. better parking dalam. FRIM tu tersangat la besar.. merangkumi pelbagai kawasan. Since EE n Bal tak penah datang, dorang suh saya yg lead the way. Sy pon main blasah je.. nasib baik jumpa ibu pejabat dia.. :P hehehe. Smpi situ, bilangan ahli kami bertambah, Farid dah sampai! Farid ni kawan masa pektikel kat Aspati. Dia baru je beli Canon 40D.. uish! Jeles! So.. dia join skali utk mengambil gamba2..;)
So.. kami set up barang sume nk angkut, sbb parking nye jauh. Kami kene berjalan kaki ke HQ frim.. masa tengah2 dok amik barang, saya kuarkan la kamera 350D kesayangan saya.. tibe2 Bal pnggil.. saya ternampak ada lens yg agak panjang ditangan nya! aaaaa... dorang bli lens baruu!!!! Tk ingat plak brape mm.. tapi tersangat panjang dari biase! Ooooohhh.. jelesnye!... Tetibe Bal panggil lagi.. dia bukak beg kamera dia. Dan apabile saya tgk isi kandungan beg nya.. sah!!! Bal beli kamera baruuuuuu!!!!!! Bal beli 40D..wawwawawa.. Jelesnyee.. kat situ dah 3 orang pakai 40D.. terasa kamera ku kecik plak time tu..

hahaks.. walaupapepon, suke sbb dorang dh upgrade tool dorang.. bleh pinjam kan?? :P hahaha.. takpe.. EE dan Bal memotivasikan diriku utk mencari duit lagi..! Nk bli kamera baru jugak! Hahaha.. :P


Even GOD knows how to show His love..
through His creation.. :)


Then, we headed to the HQ ( office ).. after jumpa org2 kat HQ dia.. dorang siap bg map and sedikit taklimat tentang tempat2 yg kami boleh pegi.. setelah dibincang2, kitorang spakat nk masuk utan..ikut trail yang dia kasik. So.. kami pon gerak, dengan map di tangan saya.. dalam ati doa je, jangan sesat! :P hehehe..

Tapi akak tu cakap, "tak sesat nye.. snang je trail dia.. ko ikut je jalan yg dah ada dalam utan tu..".. Insyallah kak! akan ku pollow map itu.. :D So, sepanjang perjalanan kami itu, terdapat banyak spot2 menarik yang telah saya jumpa... Antaranya adalah :

a) rumpun buluh tebesar.. ( tak psti satu malaysia atau satu FRIM ) :P
b) satu kawasan dipanggey "Drawing".. if korang lalu kawasan ni, nampak pemandangan depan korang cam dalam lukisan je.. lawa k?? Tak nampak cam utan betul, nampak macam drawing..;)
( Indah kan ciptaan Tuhan? )
c) akar2 pokok yg kelihatan macam gajah...

d) pokok maggi mee ( nampak macam maggi mee k.. :D )
e) one spot which is call WOW.. yang ni takleh cite, korang kene g FRIM..and masuk utan.. and pandang atas.. confirm korang akan sebut perkataan "WOW" :D..
d) Semut yang berukuran 3 cm panjang.. kepala dia pon dah 1cm k..:D

e) satu kawasan berbau garlic.. :D
f) sebuah batu besar yang sangat strategic utk amik gamba :D ( lama gile kitorang lepak sini utk posing sakan, yang jadi mangsa, si Adik la.. :P )






However, tak semua tempat di atas saya amik gamba. Actually, utk outting kali ni, saya kurang amik gamba skit, sbb saya banyak pose.. depan kamera2 40D .. hahaks!

Suke!
( Credit to photografer and editor - Iqbal )

Dalam kul 12 tngahari kami kuar dari utan.. alhamdulilah, tak sesat! :D Kami gerak ke kereta yang terletak berhampiran sebuah kawasan lapang yang penuh dengan poko, dan daun2 kering.. kat situ kami lepak smbil mam aiskrim, main gitar ( saya n Kioshii bawak ).. and test shooting gamba. Apa lagi.. saya pose je keje.. melompatla, lari la, tendang daunla.. macam2! But the gamba memang best. :D



After about 2 pm, kami gerak kuar dari FRIM...masing2 dah layu dah dalam kete, tapi masing2 lapa n dhaga. So, stoode ajak kami makan kat Taman Melawati. Time tu panas je pk.. dah la dah
aga. Kami bukan kenyang makan nasi, tp kenyang minum air.. hehe.

We all headed home at 3 pm.. it was s great day! Happy gile dapat outting ngan dorang.. Thanks to Bal, EE, Stoode, Farid, Adik and Kioshii for the great experience. Pasni kita buat lagi ek.. ;) Jalan2 satu Malaysia.. ;)

5 comments:

gadis merajuk. hahaha poyo gila :p said...

ai tau yg e) tu apa. time tu ai tak sebut WOW. ai terkedu dan terkesima utk beberapa minit ok kt situ. hihi

hamoih hamoih..
sonoknya dia pi jln2.
ngan kita ni dah tak sudi dah ye
:p

FaNaQiLa said...

salam...

nice pic fana. i pun lama da xg FRIM. last g dlu masa darjah 6. haha...lama sudah.

nak join u guys punya outdoor shooting!~

Ee said...

gamba last macam sedang sepak menyepak.. ahaha. suke gamba yang farid, bal and adik tgk menembak, zam plak ngah senyum pandang atas.. hehe

Fanapicaholic said...

gadis merajuk : Jangan la merajuk darling, ai nk je kuar ngan u.. u je yg bz tak abis2.. :P hehehe

FanQila : Hey u! jomla join kami skali.. leh jadi fotografer dan juga model sambilan.. hehehe.

ee : gamba pandang atas tu mmg best..:P sbb kamera masing2 dah besar..hahaha.. :P

E-e-E-leya said...

fana2...sume pic anda santek..saye suke laki dlm pic beritam putih tu